Hycklare är de allihop (nästan)

I dag är de alla Charlie. Säger sig stå upp för yttrandefrihet, fri kultur och pressfrihet. I går duckade de av rädsla för att kränka religiösa extremister. I morgon kommer de att göra likadant. Gnälla över att behöva betala Lars Vilks polisskydd. Be om ursäkt för religionskritik. Plocka ned tavlor. Lägga sig platt. Fega ur. Vända bort ansiktet och blunda för att åsiktskorridorens väggar sluter sig allt närmare.

Inom såväl media och kultur som inom det politiska etablissemanget i Sverige finns en feghet som tar sig uttryck i självcensur och humorlöshet. Det är därför den typ av politisk och religiös satir som finns i många andra delar av världen skulle aldrig fungera i Sverige. Tänk om någon känner sig kränkt? Och vad läskigt om det som framförs eller publiceras blir ifrågasatt, kritiserat eller till och med genererar hot! Så kan vi ju inte ha det. Bäst att dränka hela samhällsdebatten i mellanmjölk så att ingen behöver ta illa upp.

På något sätt har allt för många också fått för sig att yttrandefrihet i huvudsak handlar om att följa strömmen och skydda åsikter som återfinns i den politiska mittfåran och stämmer överens med de egna värderingarna. Det är fel. Yttrandefriheten är till för alla, även för den vars åsikter (och konstinstallationer) av en majoritet bedöms vara otäcka och osmakliga. Eller faktiskt särskilt för dem. Själva kärnan i yttrandefriheten är rätten att bryta av, provocera och vara tvärtemot utan att för den sakens skull tystas, frysas ut eller skjutas ned. En hel del förstår inte heller hur värdefull denna rättighet är utan tar den för given och är beredda att offra vår rätt att uttrycka oss fritt bit för bit på den politiska korrekthetens altare.

Jag önskar verkligen att det avskyvärda som skett i Frankrike leder till en mer öppen debatt och modigare publicistik även i Sverige. Men jag är skeptisk. Jag tror inte ens att hälften av alla inom medie- och kultursfären som de senaste dagarna påstått sig vara Charlie verkligen är det. Tvärtom.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

63 kommentarer om “Hycklare är de allihop (nästan)

 1. Tsss. Har man följt Malibn Lernfelts spalt så ser man genomgående ytterligare en PK-person som vänder kappan efter vinden och skriver det som andra redan har skrivit på DN eller något som tuggas om igen efter 3 år. Gelotte har föryngrats och bytt kön….

 2. Pengar styr och när det verkar sina från Muteborg/Sossarna så vaknar man och inser att de flesta läsarna slutat prenumerera för man stödjer mutor, korruption och allt annat i staden Muteborg…….. men när pengarna från läsarna försvinner MÅSTE man göra något och då kommer artiklar som detta….. men tyvärr försent….. Ni får inga läsare tillbaks förrän vi ser att ni menar allvar och tar tag i Muteborgs problem. VL är ert största problem, Wannholts behandling ett annat….listan kan göras väldigt lång där GP är TYSTA.
  //Förlorad prenumerant för all framtid

 3. Jag hoppas dom bombar hela stället, varför provoccera religionen när sedan människor dör av terrorister faktis rätt åt dom som dog där dom förtjänar döden , släpp mer bilder så ska ni se mer lik , judar hela högen

 4. Tack Malin!
  Du är min favorit i ledaredaktionen. Reaktionschefens Västlänkskrameri får mig att må illa.

 5. Hoppsan! Ledarskribenten heter tydligen Malin och inte Lena. Ber om ursäkt för den slarvigheten.

 6. Väl skrivet, fast är inte Malin själv också något av en hycklare, eftersom hon inte vill se några myskommunister i televisionen?

 7. Vem är det som är hycklare? För bara några dagar sedan gick Lena i taket för att Sven Wollter försvarade sina kommunistiska åsikter i SVT.
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2592657-malin-lernfelt-vedervardig-myskommunism

  Han trampade alla de som drabbats, och fortfarande drabbas, av kommunismens brott mot mänskligheten, enligt Lena och fortsatte med att dra paralleller till nazismen och hur otänkbart det skulle vara att höra någon försvara den ideologin i SVT, och det med rätta.

  Så vad menade hon? Borde Wollter ljuga om sina åsikter, eller skulle inte journalisten frågat om hans politiska bagage. Eller är det till och med så att Lena vill att SVT bojkottar Wollter helt och hållet?

  För min del får hon gärna kritisera både Wollter och SVT hur mycket hon vill. Något orakel för yttrandefriheten kommer hon dock aldrig att bli i mina ögon. Snarare ett sorgligt exempel på hur man kan lura sig själv om sin egen förträfflighet när det gäller yttrandefrihet.

 8. Riktigt fräscht och klargörande. Och så fullständigt oväntat från skittidningen och provinsbladet GP.

  Jag undrar naturligtvis också varför Vilks fått så mycket skit. Vi måste självklart fortsätta ifrågasätta alla maktordningar, inte heller islam och profeten ska kunna få frisedel.

 9. Bästa Malin!
  Själv hade jag nästan bestämt mig för att säga upp prenumerationen på GP.
  Din Ledare är det bästa och klokaste jag sett och hört i media på mycket länge.
  Efter att ha läst bl a dina kollegor Gert Gelotte o Sara Britz krönikor hade jag alldeles tappat tron på ”kvalificerad journalistik” (Gabriel Byström vet vad det är :)) ).
  Alice Petrens uttalande i P1 att offren på Charlie inte var oskyldiga var vedervärdigt.
  Så igen:din ledare har gett mig visst hopp om en vettig politisk diskussion i Sverige och Media.
  I Agenda i SvT i kväll tror jag nästan ingen har Ditt MOD!

 10. Utan att ha några sympatier för Sverigedemokraterna (och om möjligt ännu mindre efter Söders senaste uttalande) kan man ändå ställa sig frågan om det sätt på vilket SD bemöts, eftersom SD inte ”följer strömmen och skyddar åsikter som återfinns i den politiska mittfåran och stämmer överens med de egna värderingarna” (som enligt mångas uppfattning med rätta i flera fall ”bedöms otäcka och osmakliga”) med följden att SD i alla möjliga och omöjliga sammanhang ”tystas och fryses ut” i stället för att i debatt bemötas. Goda skäl mot många av SD:s ståndpunkter saknas ju inte.

 11. Bra skrivet. Mer sådant och att våga granska och skriva den obekväma sanningen så hade gp vart en framgångsrik tidning idag.

 12. I Sverige måste vi som vägrar tro på religiösa myter ta ansvar och hänsyn till de som valt att tro på religiösa myter. De som valt att tro på religösa myter kommer undan med att vägra skaka hand med kvinnor, predika hat mot homosexuella och inskränka barnens rättigheter till en fullvärdig utbildning. De som väljer att tro på religiösa myter står över lagen och har
  alltså privilegier att slippa respektera mänskliga rättigheter. Vi som vägrar tro på religiösa myter är med och finansierar deras verksamhet. Ändå kräver deras företrädare att slippa få sin sagbokstro (som de själva valt) kritiserad eller hånad. Vi som vägrar tro på religiösa myter måste ta ansvar för allt vi gör. De som väljer att tro på religiösa myter slipper ta ansvar för det de säger och gör.

 13. Om flumkyrkosossarna (Helle Klein, Peter Weiderud) , Mehmet Kaplan, Ulrika Knutsson, Henrik Arnstadt, Åsa Lindesberg och många andra säger att de ”är Charlie” så är det bara den mest naive och oinformerade som tror på dem.

 14. Håll två tankar i huvudet samtidigt! Som i den här serien:
  http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2015/jan/09/joe-sacco-on-satire-a-response-to-the-attacks

  Tanke 1. Politiska mord / terror måste bekämpas med både kortsiktiga (polisära insatser) och långsiktiga medel (inkluderande samhällen) som förebygger attentat och att människor lockas av dessa perverterade ideologier

  Tanke 2. Yttrandefriheten måste försvaras men provokativa karikatyrer måste också kritiseras av majoritetssamhället om vi inte ska hänfalla åt det som underblåser splittring och fortsatt terror.

 15. Tack Malin för denna ledarblogg och den förra om ´myskommunism´ . Jääävligt kul att se att det finns , i alla fall en ledarskribent på GP som har kurage att gå utanför åsiktskorridoren . Keep up the good work´o lycka till.

 16. Hallooo !! Visst skall vi har friheten att uttrycka oss i alla lägen. Men har vi rätt att håna, förakta och nedvärdera våra medmänniskors livsval, via satir som konstform ? Ansvaret borde signalera via förnuftet om var gränsen går – per automatik. Oavsett vad det handlar om. Visst hade de satir tekningar även på 1700-talets Paris men borde vi inte har utvecklas från den tidens satir tecknare eller ?

 17. Riktigt så fegt tycker jag inte det är i Sverige. Lars Vilks Islambilder tycker jag inte var konstnärligt intressanta, så att gnälla över att han inte fick ställa ut på konstsalonger tycker jag var löjligt av honom. Jag tycker inte heller det var någon finess att framställa Jesus som läderbög. Däremot är det självklart att döma ut katolska kyrkans skyddande av pedofiler och islamisters införande av sharialagar och deras förtjusning i att spränga varandras moskéer mm. Att enbart ha syftet att förolämpa tycker jag inte är vidare berömvärt. Ganska plumpt faktiskt. Att du så hysteriskt verkar önska det förstår jag inte.

 18. Malin, för din mycket välformulerade text. Det är upp till oss alla att hålla den levande när den svenska debatten återfaller i sin syn överslätande på yttrandefriheten.

  Du får en stor virtuell kram från mig.

  Olle

  P.S. Vi har ju så många unga hyllade svenska serietecknare. Varför har ingen av dom ställt upp för sina mördade kollegor? Jag har sett solidaritetsyttringar från hela världen, men inte från Sverige.

 19. Vackert skrivet, men var står GP upp för Lars Vilks, Dan Park, för att ta de två mest kända utsatta konstnärerna just nu? Jag tycker att speciellt Parks är en ganska avskyvärd konstnär, men ska Sverige verkligen spärra in honom och destruera (bränna) hans konst? Sedan är väl Björn Söder en usel talman, men att som Veronica Palm polisanmäla ett till nära 100% lagligt facebooktyckande, vem säger det mest om?

  Dags att GP startar en demokrati- och yttrandefrihetsskola. Idag tycks många tro att man inte får kränka eller skriva satir.

 20. Hej, Malin!
  Jag sällar mig till dem som här i kommentarerna ger dig beröm. Men igår skrev jag ett öppet brev till din chef Cecilia Krönlein, tillika GP:s AU och där jag kritiserade tidningens beslut med att vänta med beslut om man skulle publicera beskrivande bilder från ‘Charlie Hebdon’. Strax efter hörde jag i P1 Thomas Mattsson, alltså chefred och AU för ‘Expressen’ berätta om hur man tänkte hos dem. Man gjorde i princip ett helt nummer om illdådet och teckningarna visades. Cecilia Krönlein valde fegt att bara publicera en liiiten bild som riktar sin udd mot alla de tre största religionerna. Alltmedan hon vill avvakta för att se hur och vart vinden kommer att blåsa, innan tidningen visar ”riktiga” exempel från Charlies ritbord. En del kanske kallar detta för hyckleri. Jag anser det vara värsta sortens opportunism.

 21. Ja, och GP har väl varit, är väl en del av hycklarna? Känn dig själv, var grekernas motto. GP kanske har kommit till självinsikt nu… Jag tror det när jag ser det.

 22. Vilka är ”de”? Vad jag kan se bär de alla tre glasögon. Är detta deras gemensamma nämnare?

 23. Och idag kan vi, bland annat i GP, läsa att riksdagsledamoten Veronica Palm (s) har polisanmält Björn Söder (sd) för att denne på Facebook har skrivit: ”Fredens religion har visat sitt ansikte.” Veronica Palm är uppenbarligen inte någon ”Charlie”!
  För övrigt har Veronica Palm fel när hon påstår att Söders uttalande skulle kunna vara hets mot folkgrupp. En religion är inte någon folkgrupp. Man får kritisera islam, katolska kyrkan och Livets Ord. Fast inte om Veronica Palm får bestämma.

 24. Hej Malin,
  Mycket bra!! Per Gudmundson skriver i dagens SVD en ledare med liknande innehåll. Där tar han upp mötet mellan Fredrik Reinfeldt och diverse arabledare. Mycket intressant.
  För övrigt kan du väl ta ett fikasnack med Gabriel byström på er kultursida.
  Finns mycket missnöje ”på stan” med den ensidighet den uppvisar.

  Med Vänlig Hälsning
  Per Gullberg

 25. Så mitt i prick! Efter 25 år i USA och 7 i Frankrike så var hemkomsten till det
  ”Barbariska” ( fransmännens syn )
  ”Pussyland” (amerikansk epitet) en chock! Och helt enligt inlägget har ingen av mina debattglada FB kontakter vågat skriva en rad om sina muslimska vänner.
  Min hustru dog i USA som en direkt följd av 9/11 och jag flyttade till Europa pga de ständiga påminnelserna.
  Nu fick vi en Dejavu som gjorde oss illamående och den förstärks av just det ryggradslösa agerandet från politiker och innevånare.

  Idag har vi bestämt oss för stt flytta åter till USA och taga del av en öppenhet som aldrig kommer till Pussyland!

 26. Vilken härlig ledare. Äntligen några som förstår vad det handlar om.
  Svensken är en feg varelse som inte vill stöta sig med någon. Konflikträdd.
  Det värst och mest skrämmande är dock att de som drabbas värst av detta förhållningssätt är de som älskar Sverige.

 27. Tack Malin Lernfeldt för blogg om yttrandefrihet, fri kultur och pressfrihet!! I inlägg om hycklare är de allihop och myskommunister i tv-soffan lyfter du fram åsikter som tyvärr ventileras alldeles för lite och som inte är tillräckligt pk för stora delar av journalistkåren. Har själv en dotter som läser det sista på journalistprogrammet Gbg och den utbildningen verkar inte ha någon större bredd i åsiktsfrihet. Jag blir helt mörkrädd när jag hör hur lite man får avvika från det sk politiskt korrekta. Vissa samhällsproblem blir ickefrågor- dvs sopas bara under mattan, eller finns inte. Detta är det verkliga hotet mot ett öppet samhälle. Har vi blivit världens mest lättkränkta nation? Några tankar bara:) Ha en bra dag!
  Med vänlig hälsning Carina

 28. GP som aldrig skriver ett enda negativt ord om hur korrupt vår stad har blivit efter alla år med sossestryret, Ni som inte vågar kritisera fru Hulten. Vad står Ni för? I mina ögon är i inga journalister, vad Ni gör är att föra fram komunens lögner och falskspel kring hur de styr vår stad. En stad våldtagen av lögnaktiga politiker och oärliga tjänstemän. En stad där tanten som fick minst röster ändå får sitta kvar och får bestämma vad som passar hennes agenda bäst. Mutad av NCC o Skanska….sånt vill ju inte GP granska, eller?

 29. GP som aldrig skriver ett enda negativt ord om hur korrupt vår stad har blivit efter alla år med sossestryret, Ni som inte vågar kritisera fru Hulten. Vad står Ni för? I mina ögon är i inga journalister, vad Ni gör är att föra fram komunens lögner och falskspel kring hur de styr vår stad. En stad våldtagen av lögnaktiga politiker och oärliga tjänstemän. En stad där tabtebn som fick minst röster får bestämma vad som passar hennes agenda bäst. Mutad av NCC o Skanska….

 30. Bra skrivet. Håller med helt och hållet om fegheten bland svenska politiker och journalister. Det är befriande med en röst som ifrågasätter.

  /Peter

 31. Tack Malin för en klockren artikel.Jag själv tillhör dom som verkligen KRÄKS på hyckleri.

 32. Malin L. Du skriver så bra! Gillade din ledare om myskommunismen och sedan den här om hyckleriet!!!
  Tack för en rakryggad journalistik, behövs som motsats till alla streamhur manskatyckauppfostrandejournalister.

  Mvh

 33. Huvudet på spiken. Har också reagerat på hyckleriet när de stora medierna nu leker yttrandefrihetskämpar, samtidigt som de i princip motarbetar den alla andra dagar.

 34. Bra skrivet!

  Jag menar dock att det är ännu värre och att många fått för sig att yttrandefrihet i huvudsak handlar om att skydda åsikter som återfinns i den s k åsiktskorridoren. Och den är mycket smal, och blir bara smalare.

 35. Tack Malin!

  Hoppas du orkar stå på dig även när folk börjar glömma Charlie.

  Vänligen PO

 36. Tack Malin Lernfelt för dina klockrena inlägg! Befriande att du vågar skriva utifrån din åsikt utan att påverkas av vad andra eventuellt kan tycka. Du är sannerligen en av dem som är Charlie!

 37. Underbart Malin! Jag har i det närmaste inget, eller ett mycket lågt, förtroende för stora delar av vår journalistik. Du och några få har fortfarande kurage att förmedla en annan syn än den gängse. Du vågar gå utanför den smala åsiktskorridoren i svensk media, och det ska du givetvis ha stor respekt för. Jag fördömer alla former av extremism, både från höger och från vänster.

  När de olika demonstrationerna emot högerextremt våld ägde rum under förra året, så var jag ytterst förvånad över att samma demonstrationer aldrig tog ställning emot det vänsterextrema våldet och hatet. Våld och hat är lika illa var det än kommer ifrån. Utan undantag. Alla vänner av demokrati bör stå bakom parlamentariska processer, och även respektera utslag som inte gynnar den egna politiska agendan, under förutsättning att utslaget håller sig inom lagens råmärken och att resultatet inte skadar andra människor.

  Jag är helt emot rasism och intolerans, precis som alla andra kloka människor. De senaste årens debattklimat i vårt land har bjudit på häpnadsväckande märkliga logiska kullerbyttor – utan att nämna något särskilt. Därför är det extra trevligt att läsa kloka ord om mycket farliga och obehagliga saker som kräver att man som medmänniska tar ställning. För allas skull.

  Tack Malin!

 38. Det behövs mycket mer för att ändra en kontext. Att kalla sig Charlie i några dagar luktar inte ens pudel. Det luktar mer råtta eller orm.

 39. Vad anser du om hets mot folkgrupp? Bör vi ha den typen av lagar eller borde en välmående demokrati kunna hantera total yttrandefrihet?

 40. Va, har ni blivit kloka på på ledarbloggen? Det är inte en dag försent! För den oklokskap och fördomsfullhet som strömmar därifrån behöver verkligen balanseras…

 41. wow
  Det var nog det bästa jag läst på många år, tack.
  Synd att du därmed mält dig ut ur åsiktslorridoren och den journalistiska gemenskapen, men det är deras förlust.
  Tack

 42. Fantastiskt!

  Man skulle nästan kunna tro att någon frisinnad skrivit och använt signaturen Malin Lernfelt.
  För var fanns de här friska åsikterna, på GP:s ledarsida, när drevets vågor gick som högst mot Vilks, etc, etc, etc

  Man undrar dock om blogginlägget är skrivet i affekt eller om detta signalerar en seriös kursändring hos Göteborgsposten.
  Om det är det senare finns det gott hopp för framtiden för GP och kanske hela Stampenkoncernen

  Hälsningar från en trogen läsare

 43. Starkt skrivet. Våga fortsätta. Jag stödjer er. Yttrandefrihet hålls uppe av ett vi, varje dag.

 44. Modigt och klarsynt igen, Malin! Akta bara så inte du råkar göra en ”Birro”. Nu provocerar du en än så länge mäktig men lättkränkt elit!

Kommenteringen är stängd.