Grattis alla licensbetalare!

Nu har samtliga som betalar TV-licensen fått den stora ynnesten att finansiera SVT:s nya satsning ”Edit”, en ny sajt riktad till unga. Eller snarare, riktad till alla som anser att det inte räcker med nyvänsterns husorgan Politism och  (Miss)Nöjesguiden utan att det behövs ännu fler arenor för att upprepa samma budskap.

”Här kommer du hitta bloggare, texter, massor av webbtv, våra egna webbserier och det bästa från SVT. Men oavsett vilken form vi dyker upp i kommer Edit alltid att handla om populärkultur och samhälle, på det sätt vi tycker behövs. Viktigt, kul, eller både och.” 

Vilka ingår egentligen i Edits redaktion?  De flesta tycks tillhöra samma gäng, det vill säga de skribenter vi känner igen från Nöjesguiden och Politism. Mångfalden lyser med sin frånvaro, för att uttrycka det milt. Åsiktsbredden är ungefär lika bred som en tandpetare. Det tycks antas att kidsen bara vill läsa texter av skribenter som är vänster, eller möjligtvis vänster om vänster.

Chefredaktören heter Parisa Amiri, tidigare redaktör för Nöjesguiden. En publikation som gjort sig känd för att vara den minst nöjesbetonade i Sverige, tillika ett av den identitetspolitiska vänsterns husorgan. Tobias Boström, en av sajtens redaktörer, har också arbetat för Nöjesguiden tidigare och har publicerat en bok utgiven av Galago. Olivia Jonson, också redaktör för Edit, tillhör däremot Politisms tidigare stall av skribenter. I dag har hon invigt sajten med en text om svarta kroppar. På klassiskt nyvänstermanér ska människor delas in i svarta och vita och samtliga samhällsproblem anses handla om ras.

Erik Galli, tidigare praktikant på Kobra, är inslagsproducent på Edit och sade i en intervju att han ansåg att den våldsförhärligande Athena Farrokhzads sommprat var en minnesvärd kulturupplevelse. Roxy Farhat tillhör också Edits redaktion. Hon har bland annat samarbetat med den polishatande Kakan Hermansson gällande projektet ”En välkomnad manlig frånvaro”.

Varför anser SVT att det behövs fler plattformar, därtill tvångsfinansierade av medborgarna, för att dessa röster ska komma till tals? Hittills har marknaden gjort ett alldeles utmärkt jobb med att tillhandahålla liknande analyser utan att skattebetalarna har behövt dra fram plånboken. Äntligen Edit? Schmäntligen, säger jag.

Naomi Abramowicz

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

41 kommentarer om “Grattis alla licensbetalare!

 1. Hur många kommunister och extremkommunister som oförblommerat hyllar världshistoriens värsta massmördare ska få beredas okritisk plats i SVT och SR? Ett litet axplock av kommunismens dödgrävare;
  – Jan Myrdal, Marxist samt Lenin, Pol Pot och Mao-anhängare som fortfarande hyllar, Sovjets ockupation av Tjeckoslovakien, Kinas våld på Himmelska Fridens Torg, Irans fatwa mot S. Rushdie, Nord Koreas kärnvapen tillverkning, historierevisionisten Faurisson etc, etc, har fått timvis av okritisk sändningstid i SR där han närmast betraktas som en idol.
  – Jan Guillou, fd KGB agent, antisemit och mottagare av Stora Lenin priset. Fd ordförande i Publicist klubben! Ofta närvarande i debatter på SVT och i SR.
  – Mikael Wiehe, Kommunist och Kuba anhängare, mottagare av Lenin priset.
  – Stig Larsson, Marxist-Leninist revolutionär, KPLM(r), sitter med i otaliga kultursoffor och får en egen dokumentär i SVT.
  – Sven Wollter, tillhör Stalinistiska Kommunist Partiet, tidigare KPML(r)
  – Kajsa Ekis Ekman, Mottagare av Lilla Leninpriset
  – Roy Anderson, DDR-Mottagare av Stora Leninpriset
  – Martin Schibbye, Stalinist och kommunist i KPLM(r) ungdom, mottagare av Lilla Leninpriset.
  För att inte tala om alla kommunistiska ”professorer” och ”forskare” som Mattias Gardell, Stefan Jonsson etc som inbjuds som experter coh i paneler till SR. Listan över de som hyllar antisemitisk revisionism, kommunistiska diktaturer och diktatorer, som ligger till grund för världshistoriens största massmord och får fritt tillträde i statliga ”opartiska” SVT och SR, är otaliga. Tänk den otänkbara tanken om denna sk ”kulturelit” som fritt florerar i statlig etermedia istället för kommunister sympatiserade med närliggande totalitära ideologier som Nazism eller Fascism. Björn Rosengrens kända kommentar om den ”Den sista kommuniststaten” i ett västland är utan tvekan det extrema Sverige – inte Norge.

 2. Ett krav om Svenska folket betalar är att sammansättningen av personalen på SVT och ST följer partiernas andel i riksdagen med S med flesta medarbetarna M, SD största antal medarbetare osv. där KD, FP, C, Kommunisterna och MP får sin andel anställda hos SVT och SR
  Eller SVT o SR som betalkanal eller etermedia köps upp av storkapitalet.
  VI VILL INTE BETALA FÖR ATT SPRIDA ERA EGNA POLITISKA ÅSIKTER, NAVELSKÅDNING OCH SVÅGERPOLITIK.

 3. I flera år har jag undrat varför och hur SVT blev som det blev. I flera år har jag törstat efter att förstå varför inga andra röster får höras (ständigt och med nya personligheter hela tiden) samtidigt som televisionen ska ha mina pengar. Det är ett riktigt ångestmoment för mig då hela samhället påverkas starkt av att de är ”förvaltare” av det offentliga samtalet. Med andra ord så har de gått från att uppfylla sin funktion till att, över större andelen program genomvänsterpolitiserat, bli en propagandaapparat.

  Byt ut den röda tråden av marxistiska budskap som subtilt bakas in i saker som ska rapporteras objektivt, till en röd tråd av annan ideologi. Men ska jag klaga så måste jag också stå för en lösning och den går ut på att reformera instanserna som reglerar SVT. Det vill säga gå via lagen.

  Granskningsnämnden fungerar inte överhuvudtaget.

 4. Tonen mot vår medarbetare bedömdes inte vara OK. Med vänlig hälsning, Csaba, GP

 5. Det är roligt när inte GP vill publicera allt heller.
  Om man nu pratar om en snedvridning av informationen (Det man anklagar SVT för), så lyfter man ju bara bra det man själv vill lyfta fram.. ala Fox News
  Eftersom kritiska röster om ”tyckandet i GP” inte får spelrum. Eller hur?

 6. Csaba Bene Perlenberg:
  Det är i princip bara denna med sajtkoll utbytt mot Edit
  http://www.friatider.se/sr-gjorde-reklam-for-vanstersajt-som-naziststamplar-hogertidningar

  Dvs, lite foliehattari, lite insinuant användande av olika begrepp (Hur ordet ”ras” användes i denna artikel fick faktiskt Fria Tider att framstå som rimliga i jämförelse med er) och så lite slarvigt utpekande av olika personer som någon gång har gjort något, kanske bott i samma trappuppgång med någon annan som en gång kan ha haft en åsikt och vips! Så har ni en PK-vänsterkonspiration. Tillsätt bara salt.

 7. Man kan ju leka med tanken att en motsvarande public service-satsning gjordes med personer rekryterade från Timbro och andra borgerliga miljöer, och där man predikade marknadsliberalism och vikten av ett lågt skattetryck.
  Det är naturligtvis en total orimlighet eftersom borgerliga ställningstaganden sällan eller aldrig förekommer hos SR/SVT. Vänstervärderingar däremot är självklar norm. Mångfald??

 8. Är detta vad ett nutida CV bör innehålla:
  – Genomgått föreskriven hudfärgsanalys med
  godkänt resultat.
  – Delar alla nu gällande politiskt korrekta åsikter och strömningar.
  – Anser mig vara intellektuell, då jag känner en som kan skriva hjälpligt och en som kan läsa.
  – Anser Södertörns Högskola vara Sveriges mest högkvalitativa lärosäte.
  – Min systers kompis mamma är mellanchef på SVT.
  När blev det förresten omodernt med kompetens och utbildning ?

 9. Tack för en fantastisk artikel! Ledarsidan i GP, under ledning av Alice Teodorescu, är Sveriges intressantaste just nu. Keep up the good work!!!

 10. Ska man skratta eller gråta Svt! Man kan ju lätt få för sig att det numer enbart bor afrikaner, olika varianter av araber samt metrosexuella unga svenska bögar i Sverige när man ser Er dynga.

  Herregud kan nån lägga ner SVT /SR/UR Omedelbart!

 11. Jag får känslan att det här ersätter PSL. Vilket var en betydligt smalare och mindre politiskt spretig satsning.

 12. Det naturliga och vettigaste är självklart att licenserna skall avskaffas och inga extra skatter införas istället. – Vill det s.k. ”Public Serviceföretaget” överleva därefter, så får det ske på normala villkor och i konkurrens med andra. Vi har ju lyckligtvis ingen statlig press som i diktaturländer, så varför måste vi släpa på statlig TV och radio?

 13. @Csaba Bene Perlenberg

  Det underförstådda svaret på din fråga är givetvis att Fri Tider INTE skrivit någon sådan artikel. Dock gör svaret som sådant att jag drar mig till minnes att SVT startat flera riktade internetsidor de senaste månaderna.

  Jag tycker att den här artikeln av Naomi är bra och hennes kritik är relevant, men vad jag saknar är frågan ”varför” gällande den stigande icke-tv produktionen ifrån SVTs sida. Varför ”endast på internet” tv såsom SVTflow?

  Jag tycker det känns som en händelse att dylikt innehåll ökar i rask takt så snart efter att det fastställdes i domstol att datorer och mobiler inte var licens-pliktig utrustning. Radiotjänst föreföll lägga sig tämligen platt efter förlusten i domstol. På grund av det så undrar jag ifall detta är ett motdrag som SVT gör på inrådan av sina jurister som förberedelse inför Rond Två. Det är i-alla-fall en tanke som grott i min hjärna en längre tid och det skulle vara intressant ifall någon av Era journalister riktade den frågeställningen till SVTs ledning.

 14. En tråkig detalj är att vänsterfolket, (journalisterna) och dess chefer, har så stort inflytande över oss medborgare.
  Sveriges demokrati är redan förlorad.

 15. Tack GP för att ni äntligen börjar vakna upp ur den svenska mediala vänstermardrömmen. För varje krönika eller blogg som denna och för varje borgerlig radio/tv-pratare går det 100 vänstervridna som filtrerar, vinklar och förvanskar informationen. Det går knappt att hitta neutrala nyheter i Sverige längre, allt skall paketeras av vänsterjournalister och driva deras socialistagenda.

 16. Har inte GP nog med egna problem, en ledarsida som under 8 år var megafon för Alliansen, oberoende liberala pyttsan. Dessutom 3 dagar gammal nyheter inklämda bland all reklam.

 17. SVT och SR är som ett politiskt parti på vänsterkanten. Dom borde tvingas att ta in folk från andra partier än V och MP.

 18. Väldigt bra skrivet! Vänstermedia i allmänhet och SVT och SR i synnerhet har svår slagsida åt kommunism och radikala vänstervänster. Med över 83 % av journalistkåren enligt Kent Asps forskning sympatiser till vänster och dessutom på extremvänsterpartierna V(PK) (18%) och MP(54%) är det inte mycket annat att förvänta sig. Människor som hyllar Stalin och grät när muren föll har fritt tillträde till morgonsofforna utan besvärande frågor. Att SVT sänder ett barnprogram för de allra minsta som okritiskt hyllar masssmördaren Che Guevara är skrämmande men symtomatiskt med den normalisering mot kommunism som sedan 70-talet blivt blivit legio i main-stream-media och Public Service.

 19. Jag tar för givet att GP givetvis betalar tillbaka 3 436 430 kr som GP har blivit tvångsfinansierade av staten under 2013, och vem vet hur mycket dom fick under 2014

 20. Pingback: Badlands Hyena
 21. ”Menar du att alla som tyckte att Athena Farrokhzads sommarprat var ”en minnesvärd kulturupplevelse” är olämpliga för att arbeta inom public service? Gäller samma sak om en medarbetare skulle, säg, tycka att Clint Eastwoods American sniper var ”en minnesvärd kulturupplevelse”?

  Du slår själv huvudet på spiken. Problemet är just att svängarna inte tas ut åt båda hållen, utan det föreligger en massiv dubbel måttstock.

  Visa mig gärna en SVT-medarbetare som gillar American Sniper, eller uppskattar Johan Lundberg, eller någon annan typ av icke-folkpartistisk högermarkör.

 22. Det handlar om två saker:
  1. Sprida vänsteristisk ras/identitets-, normkritisk och allmän antisvensk propaganda.
  2. Att försörja så många inkvoterade invandrade antisvenska vänsterhjon som möjligt.

 23. Edit lanserades under onsdagen. Hur Fria Tider hunnit skriva om det redan för flera månader sedan är oklart.

 24. Har ett tag funderat på att säga upp licensen, och detta var nog spiken i kistan. Nån ordning på ”opartiska” SVT och SR får det vara. Nu detta, tidigare ”husblatte” och häromdagen en kvarts reklam för filmen ”Förvaret” angående ställen som Migrationsverket har för personer som skall utvisas ur landet. Inte en kritiskt motfråga på en kvart, vilket väl är det journalister skall komma med? Ja, det finns mer att ta av, men med tanke på hur fördelningen av politisk hemvist ser ut på bägge ställena, borde man inte vara förvånad. Se tack och adjö Radiotjänst. Enda fördelen med att ha ett licens system, och inte betala via skatten är att man ju faktiskt kan låta bli att betala för propagandan.

 25. Bra! Helt obegripligt vad SVT sysslar med.
  Tog SVT sitt public service-uppdrag på allvar skulle man ju snarare driva en högerorienterad site. Just för att SVT är ålagda att göra alla samhällets röster hörda, bidra till en mångfald av åsikter.
  Detta är som sagt bara ännu en i mängden av forum för vänsteråsikter.

 26. Är det verkligen förenligt med sändningstillståndet att skapa propagandawebsajter för licenspengar? Borde inte vara det i alla fall.
  Licenspengarna är tänkta att finansiera en marksänd radio och TV, inte att skapa websajter (dessutom med starkt ett starkt politiskt vinklat budskap). Detta bör utredas som förskingring och om det inte håller behöver SVTs licensberättigande starkt omprövas!

 27. Är det detta vi har att vänta av den nya GP lederasidan? Slöa rewrites av månadsgamla artiklar från Fria Tider?

 28. Finns det något principiellt fel med att, som Olivia Onwuta gör, skriva ett utforskande inlägg om hur nyhetsrapportering skiljer sig åt beroende på vilken kontinent som bevakas? Eller är det faktum att det handlar ”om svarta kroppar” som gör det hela misstänkt identitetspolitiskt?

  Menar du att alla som tyckte att Athena Farrokhzads sommarprat var ”en minnesvärd kulturupplevelse” är olämpliga för att arbeta inom public service? Gäller samma sak om en medarbetare skulle, säg, tycka att Clint Eastwoods American sniper var ”en minnesvärd kulturupplevelse”?

  Är det något särskilt med Tobias Boströms ”statistikhumor” som du tycker är så allvarligt för att han ska kunna arbeta på SVT? Eller på vilket sätt menar du att den skulle vara ”vänster”?

  Roxy Farhat har alltså haft att göra med tv-profilen Kakan Hermansson. Det har även många inom SVT och även TV4:s Idol-produktion. Bör alla dessa därmed bannlysas från public service?

  Osv. Osv.

 29. ”Humor” i dag?
  Ett sorts kinesisk vattentortyr (Får ni slå upp, ni som inte vet) Liksom vattendropparnas envisa kontakt med hjässan, är dessa amatörmässiga och enkelspåriga, vanligtvis pinsamma försök, ett envist petande på öronen. Först bryr man sig inte, men sedan ökar smärtan på ens kvalitetshungriga omdöme. Varför blir det aldrig roligt utan bara plumpt? Någon gång måste det väl bli träff? Nej, man vevar, vevar, vevar………Förutsägbarheten är hög. Ingen överraskning i sikte.

Kommenteringen är stängd.