Gratis simskola ökar ojämlikheten

De rödgröna i Göteborg vill införa gratis bad och gratis simskola för barn i Angered, Östra Göteborg och på delar av Hisingen. Enligt kommunalrådet Daniel Bernmar (V) handlar det om att ”simning har blivit en klassfråga och att vara simkunnig tidigt i livet är i dag inte längre en självklarhet för alla”.

Förslaget är problematiskt av flera anledningar. För det första ingår simkunnighet i läroplanen och skolan har i dag en skyldighet att se till att alla barn lär sig simma och får vattenvana. Redan i lågstadiet. Det vore därför betydligt rimligare att kommunen gick in med extra resurser och såg till att alla skolor fullföljde detta ansvar istället för att ta över detsamma.

För det andra har Göteborgs skolor redan i dag stora problem med likvärdigheten. Att då skilja ut alla barn i vissa stadsdelar och ge dem möjligheter som andra inte får är helt orimligt. Speciellt som det de facto handlar om att gynna delar av staden där barnen redan i dag får den simundervisning de har rätt till i betydligt högre grad, än barnen i till exempel södra Göteborg. Där finns det skolor som med kommunens goda minne konsekvent bryter mot skollagen och inte erbjuder barnen en enda timme simundervisning under hela lågstadiet.

Att sätta sina barn i simskola kostar omkring 1 500 kronor per termin. För en tvåbarnsfamilj innebär det en kostnad på 6 000 per år. Det är mycket pengar för de flesta och kräver många arbetade timmar. Ändå prioriterar en hel del familjer simskola eftersom man vet att det är viktigt. Att vissa även fortsättningsvis skulle tvingas stå för denna kostnad själva, medan andra får simundervisningen betald av staden för att de har turen att bo på rätt sida stadsdelsgränsen, är djupt orättvist.

Ja, det är ett problem att många barn i utsatta stadsdelar inte lär sig simma. Men lösningen är inte att öka ojämlikheten eller att ge skolor frikort att fortsätta strunta i skollagen. Vill man stötta familjer som har det ekonomiskt tufft är det bättre att med ett särskilt simskolebidrag riktat mot de som lever på ekonomiskt bistånd. Oavsett stadsdel. Och att man samtidigt underlättar för alla skolor att följa skollagen. För det är helt enkelt inte okej att undersköterskan i Högsbo med sina skattepengar skall bekosta undersköterskan i Biskopsgårdens barns simundervisning, samtidigt som hon själv måste kämpa för att ha råd med 6000 om året för simskola. Med tanke på att det sedan tidigare redan erbjudits gratis sommarsimskola både i Angered och Bergsjön utan att det påverkat simkunnigheten i särskilt hög grad finns det också skäl att utgå ifrån att det inte bara är priset som är problemet. En informationskampanj kanske hade gjort betydligt mer nytta än gratissim?

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 kommentarer om “Gratis simskola ökar ojämlikheten

 1. Johan: vad är rättvisan att bara barn som bor i vissa stadsdelar ska få gratis simskola? På vilket sätt skulle detta vara ”generell välfärd”?
  Kommunisternas och nyvänsterns identitetspolitik visar återigen sitt fula ansikte.

 2. ”Gratis bad och gratis simskola för barn i Angered, Östra Göteborg och på delar av Hisingen.”
  Detta tycker jag är snålt. Varför inte också Gratis biobesök, konserter, festivaler, och annat som barnen i Angered, Östra Göteborg och på delar av Hisingen inte har råd med.

 3. Malin Lernfeldt låter precis som en gammelmoderat. Ingen generell välfärd, bara allmosor till de behövande. De rödgrönrosas förslag kan konkret åtgärda en orättvisa i den här staden, något som varken Malin eller Alliansen lyckats med.

 4. Men det ligger ju helt i vänsterns logik – eller snarare brist på logik – ” kan vi ordna ännu en orättvisa mellan olika stadsdelar, så låt oss göra det ”.

 5. Ett grundfel genomgående i blogginlägget. Simskolan är gratis för alla Göteborgare. Man börjar på försök i vissa simhallar, då inte Askim förvisso. Men alla den gratis simskolan är till för alla Göteborgare

 6. Hur kan detta ens bli en fråga? Självklart skall alla barn, som lever och växer upp i ”vattenlandet” Sverige, lära sig simma!
  För mig är det obegripligt att någon år 2015 kan tycka det är OK att vissa barn får simundervisning gratis och vissa inte. Sverige är tillräckligt uppdelat utan att politiker aktivt ytterligare behöver dela upp i ”vi & dom”!

Kommenteringen är stängd.