Nej, Sverige ska inte bocka, buga och be om ursäkt

Tacksamhet. Det är ett bestående intryck jag fått av mina föräldrar när de berättar om sin emigration till Sverige. ”Vi fick pengar och husrum, en start på livet” har jag hört så många gånger att jag knappt kan räkna dem. ”Även din son, Adam Cwejman beviljas härmed svenskt medborgarskap” stod det i pappret från migrationsverket. Jag slapp folkrepublikens pass som jag fötts med. Det är jag glad över, trots krånglet med Migrationsverket och pappersluntorna det genererade.

Otack är världens lön däremot. Som när ledarskribenten på Aftonbladet Somar Al-Naher reflekterar över medborgarskapsceremonierna som kommunerna numera har förbundit sig att ha för nya medborgare. Nej, Sverige ska be om ursäkt till dem som genomgått kämpiga asylprocesser menar hon. Det land som per capita tar emot flest flyktingar i Europa ska inte slå sig för bröstet när andra länder duckar, Sverige ska buga, bocka och helst be om ursäkt. Landet vars medborgare sliter för en fantastisk välfärd som garanterar dess invånare gratis sjukvård, skola, högre utbildning, äldrevård och allt däremellan ska be om ursäkt.

Här är vi vittne till en milsvid skillnad mellan de som med kärlek omfamnat sina nya hemländer och de som aldrig kan bli nöjda. Är ett land bara fritt från skuld om det villkorslöst har öppna gränser? Kanske är denna inställning normal? Jag vet inte. Mig provocerar det något enormt. Det innebär inte att jag anser att man med mössan i hand alltid ska vara landet Sverige tacksam. Många av oss är numera oskiljaktiga från detta fantastiska land, men det innebär inte att vi bör eller kan glömma vad detta landet gjorde för oss och våra föräldrar som andra länder inte kunde göra.

Det är en märklig inställning som Al-Naher ger uttryck för. Har aldrig någonsin stött på den i min släkts historia. Då tillhör vi ändå ett folk där migration och flykt varit ett normaltillstånd sen tiden runt Jesu födelse. Jag har otaliga gånger hört berättelser från släktingar som emigrerade till USA. Om den mödosamma och tunga vägen in till ett samhälle som blott gav dem en chans till ett nytt liv och inget gratis. Att de skulle avkräva landet som räddade dem undan pogromer och folkmord en ursäkt är så befängt att tanken knappt kan ha flugit igenom deras sinnen.

Somar Al-Naher ger uttryck för en tidstypisk kultur av berättigande, fylld av krav, fullkomligt i avsaknad av perspektiv eller ödmjukhet. Man kan alltid glädjas av att hon befinner sig i minoritet bland alla dem som gjort Sverige till sitt nya hem under de senaste decennierna.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

28 kommentarer om “Nej, Sverige ska inte bocka, buga och be om ursäkt

 1. Notera att Somar Al Naher inte själv valde att fly till Sverige, söka asyl och överklaga det första, snabba avslaget, det var hennes föräldrars val. Om man funderar lite på lidandet hon beskrev så förstår man att det är ett barns upplevelse av djup otrygghet. Men den vuxna Somar Al Naher riktar sin ilska mot samhället som tog emot hennes familj istället för att mer insiktsfullt ifrågasätta sina föräldrars val. En ledtråd finns på hennes twitterprofil där hon skriver att hjärtat finns i det gamla hemlandet, trots att hennes familj flydde därifrån för att söka trygghet här.

  Det som kanske kan provocera i detta är det nakna utlämnandet av ett barns känslor. Det borde funnits någon vuxen redaktör på Aftonbladets redaktion som modererat krönikan, kan man tycka.

 2. Oavsett var man står i invandringsfrågan kan man nog konstatera en sak. Somar har alldeles på egen hand lyckats påverka opinionen i en mer restriktiv riktning. Gnälliga kravmaskiner av hennes sort öppnar inga hjärtan om man säger så.

 3. Vill framföra mitt tack till GP’s ledarsida för att ni agerat resolut mot Aftonbladets -samt Somar Al Nahers utstuderade försök att kränka hela Sverige och dess befolkning samt att förstöra hela nationaldagsfirandet.
  Skadan är för visso redan skedd – med ett resultat utav miljontals kränkta svenskar varav säkert flera hundra tusen dessutom är rejält förbannade.
  Det var därför mycket passande att GP på sin ledarsida klargjorde det bisarra i Somars tillika Aftonbladets förnedringskupp mot Sverige.
  Effekten av Somars tilltag lär framgå tydligt i samband med nästkommande riksdagsval.
  En person som ovetandes går ärenden åt andra brukar kallas för – en nyttig idiot.

 4. Klockren krönika Adam !
  Jag tycker inte heller att invandrade personer skall böja sig ner på knä och tacka oss i all evighet men att jag skall be om ursäkt för att vi inte öppnar upp landet för fri invandring utan gör en prövning som Al-Naher skrev är ju helt sjukt. Om nu Sverige nu är så dåligt och Syrien är så bra så tycker jag att Al-Naher skall fundera på var hon vill bo…

 5. Härligt att höra! Jag blev rejält provocerad och aningens ledsen av att läsa Somar al nahers krönika. Sverige har gett henne och hennes familj en fristad, en möjlighet att överleva och så vill man ha en.ursäkt?? Jag hoppas föräldrarna skäms.
  Idag har jag firat nationaldagen med flaggviftande och jag har varit stolt! Jag har också varit med under en välkomstceremoni för nysvenskar, vilket var underbart! Vilket härligt mottagande. Vi i Sverige har mycket att vara stolta över, glöm aldrig det!

 6. Somar Al Naher tycks vara en av alla dessa som tror att världen bara består av rättigheter men inte att man har lika mycket skyldigheter.
  Per Palmer

 7. Al Nahers inlägg vittnar om bristande kunskap och historielöshet. Präglat av den självupptagenhet som är rådande i dagens samhälle. Enbart sorgligt och beklagligt att dylika inlägg publiceras.

 8. Bra balans mot Somar Al-Nahers självcentrerade artikel. En del kan helt enkelt inte låta bli att rida offerhästen hur bra dom än har det.
  Med sin onyanserade åsikt i en stor tidning har Somar Al-Nahers inlägg dessutom gett fascisterna i SD och liknande organsationer mycket ved att lägga på sin ruttna eld.
  Men hon har ju rätt till sin egen åsikt, något som jag dock betvivlar att hon uppskattar. Med Adams inlägg får hon ju mothugg och nu blir vi väl tvungna att ge henne ett Nobelpris för att det är så synd om henne …

  Leo

 9. Tack Adam, jag håller fullständigt med dig i ditt resonemang !
  Det är ytterst pinsamt att höra Somar Al-Nahers inställning till vårt fantastiska land som heter Sverige. SKÄMS Somar !

 10. Somar Al- Naher borde skämmas när hon ‘reflekterar’ och tycker att Sverige ska be om ursäkt för vårt asylmottagande ….. som enligt hennes åsikt inte är bra nog …
  Sverige tar emot mest av alla europeiska länder – per capita räknat…
  men vi kan naturligtvis inte ordna så att alla får bo i storstäderna där bostadsbristen redan är stor …
  En buss full med asylsökande, som blev anvisade plats utanför Östersund fick problem därför att de asylsökande vägrade gå ur bussen pga att de ville bli anvisade plats i någon av storstäderna …
  Om man flyr från krigsområden borde man vara tacksam för att få komma till en plats där det är lugn och ro, tak över huvudet och mat på bordet …
  Hoppas att de asylsökande inte har samma åsikt som Somar Al-Naher utan är tacksamma för vad Sverige gör för dem – även om vi inte kan ta emot alla som vill komma hit …

  Sign
  ’82-åring som upplevde andra världskriget’

 11. Idag den 6 juni är det Sveriges nationaldag o jag vaknar av att det åskar o regnar.
  Sedan jag var så gammal så jag började förstå att den fanns en hel värld utanför Katarinavägen i Stockholm där jag växte upp, slog det mig vilken tur jag haft. Vilken tur att jag inte föddes någonstans på jorden där det pågick krig, att jag inte var ett av de svältande barnen med uppsvällda magar med döden i blicken och att mamma o hennes systrar kunnat fly undan judeförföljelserna i Norge och leva vidare i Sverige. Och att jag därmed fanns.

  Att jag föddes här innebar att jag kunde vara precis så obstinat som jag var, säga nästan vad jag ville i skolan (ok aga fanns första åren), inte tro på Gud, klä mig hur jag ville, vara tillsammans med vem jag ville, vara mods och gå på Nalen, skrika ut mitt hat mot USAs krig i Vietnam, demonstrera, bränna USAs flagga och klättra upp på tak o hissa FNLs fana utan att bli fängslad.

  När livet varit mörkt fick jag stöd, när jag var 33 år och fick cancer fick jag vård och blev frisk. När pengarna någon gång inte räckte fick jag ekonomiskt stöd. Jag har kunnat utbilda mig i vuxen ålder och jag har sedan drygt 40 år arbetat för att människor med intellektuell funktionsnedsättning ska ha full delaktighet i samhället. För såna lagar har vi i Sverige (LSS) där det står skrivet.

  Det finns hur mycket som helst kvar att göra på alla plan. Men känslan att jag har haft tur som föddes här, den bär jag med mig. Samtidigt som den blandas med sorg över alla vidrigheter som pågår i världen med ett kvinnoförtryck utan dess like, stenåldesbarbari i religionens namn, enomra klasskillnader och förtryck i alla dess former.

  Jag är tacksam för att jag är föddes här. Vårt fattiga land som skapade folkhemmet och som varit ett föredöme i kampen för jämställdhet. Men också ett förvirrat land som i takt med att världen kommit närmare, emellanåt är så självutplånande att vi inte är stolta över det vi, våra mammor, pappor och deras föräldrar åstadkommit. Att vi nu inte sviker det genom att att räddhågset snegla på reaktionära, intoleranta, religiösa idéer i tron att vi är toleranta. Eller helt enkelt för att vi är fega. Att vi tappat kompassen för solidaritet.
  För solidaritet med resten av världen, det är att sträcka på ryggen, vara konsekventa och i alla lägen försvara de värden som är grunden för en jord där alla människor har lika värde.
  Jag är lycklig för att jag lever i Sverige för jag är fri.

 12. En mycket bra motkommentar till den krönika Somar skrev. Hon förväntar sig en ursäkt för att myndigheternas kvarnar maler långsamt..? En väldigt otacksam krönika hon skrev, och den sårade mig, faktiskt. Så, Somar, var är din ursäkt till mig? Du har kommit till ett land där du har fantastiska möjligheter, och du är missnöjd? Tråkigt att höra och, kanske lite floskelaktigt, men om Sverige är ett sådant hemskt land, och du känner dig kränkt över att de vill hylla ditt medborgarskap på vår nationaldag, det är faktiskt inget som tvingar dig att bo kvar här då. Du har flytt, du har kommit hit, du är inte nöjd, men ingen tvingar dig att stanna kvar då. Du har friheten att flytta till ett bättre land.

 13. Man kan ju konstatera att hennes nya hemland har dessutom gett henne så pass mycket möjligheter, att hon idag har en plats som skribent på landets största tidning – och ändå avkräver hon detta land en ursäkt.
  Men som du säger, hennes inställning delas inte av särskilt många av dem som flytt till Sverige under de senaste åren. Jag känner många med universitetsexamen som fortfarande kör taxi eller steker kebab, men fortfarande älskar Sverige på alla sätt och vis.
  Jag tror hennes attityd mest har sina rötter i den tidningsredaktion där hon arbetar som skribent.

 14. Jag som är ”äkta” svensk (enligt SD-mått) tolkar det mera som en kritik mot myndigheter och regler inte något påhopp på svenska medborgare.
  ”Somar Al-Naher ger uttryck för en tidstypisk kultur av berättigande, fylld av krav, fullkomligt i avsaknad av perspektiv eller ödmjukhet. ”
  Det sista låter ungefär som alliansens inställning till arbetslösa och långtidssjukskrivna.
  Det kanske är avsändaren som provocerar dig så enormt?

 15. Somar Al Naher borde skämmas. Jag blir rasande av att läsa hennes otacksamma artikel.

  /2:a generationens invandrare

 16. Tyvärr så känns denna otacksamma attityd ganska vanlig. Se bara på syrierna som vägrade bo i Östersund. Dessvärre påeldad av alla gråterskor i media som oförtrutet sprider myten om Sverige som ett djupt rasistiskt land där varje skillnad mellan svenskar och nyanlända beror på rasism och diskriminering.

 17. Ni klarar tydligen inte att hantera det faktum att andra människor har gjort andra erfarenheter än Era föräldrar och att dessa erfarenheter och upplevelser har präglat dem så mycket så att det har medfört ett annorlunda förhållningssätt till dessa ceremonier. Ni brister i respekt för andra människors rätt till egna upplevelser och slutsatser . Detta kallas för totalitarism bland annat . Den ”liberala” varianten av totalitarism.

 18. Al-Naher fick avslag på asylansökan då hon kom från ett vid den tiden 1980 hyfsat stabilt land, Syrien. Detta accepterade hon inte och med facit på hand – tex den otacksamhet hon visar för att hon utan asylskäl fick asyl i ett rikare land – så är det trist att hon och hennes familj inte utvisades (vilket vid den tiden hade varit helt motiverat)

 19. ”Mycket skall man läsa innan ögonen tr……..”!
  En familj, som ”flyr för sitt liv” är vanligtvis mycket tacksam för ”tak över huve´t och mat i magen”, men uppenbarligen inte alla. Jag anser att den eller de, som lurat familjen Al-Naher till just det otäckt byråkratiska Sverige, bör omgående be denna familj om ursäkt! Personligen känner jag varken behov eller plikt att be nämnda familj om någon som helst ursäkt men konstaterar att ibland är mångkulturen lite väl spännande och outgrundlig, iaf för min smak!

 20. 6 juni: Det är dags att fira Sverige!

  Varje 6 juni uppstår massor av diskussioner om varför Sverige skall ha en nationaldag och vad som skall firas. Ofta slutar det med ett ryck på axeln eller fastnar i outgrundliga grubblerier. Det finns ett klart och enkelt svar på dessa frågor och det är att vi behöver ta hand om varandra. Det är det djupare syftet med nationen och meningen i slagord som frihet, medborgarskap och rättvisa.

  Alla är svaga många gånger i livet, inte bara i början och på slutet, när våra egna krafter inte räcker. Men det handlar inte bara om överlevnad, utan om att vi ständigt behöver hjälp att förverkliga oss själva och nationen är medborgarnas gemensamma verktyg att ge oss själva bättre möjligheter till det.

  Med hjälp av nationen kan vi hjälpa varandra ta fram så mycket kreativitet som möjligt i oss själva och hos varandra. Det kräver resurser långt över våra egna. Det kräver ett levande språk, utbildning, vetenskap, rörlighet, tillgänglighet, maskiner, energi, lokaler och alla styresformer, institutioner och verksamheter för att tillhandahålla det. Allt detta har sin historia av medborgare som ingripit för att förbättra detta gemensamma liv, ofta till priset av stora offer, umbäranden och död.

  Även naturens potential förverkligas genom att varje nation kan utvecklas på sin hela yta och låta landet blomstra. Med kreativiteten kan människor lösa naturens problem med begränsade resurser. Nya material, energikällor och arbetsmetoder kan upptäckas och tillämpas av människor. Med sin kreativitet och kunnighet kan medborgarna utvidga friheten från nöd och återkommande resursbrist – potentiellt i oändlighet.

  Det nationaldagen borde fira är således den svenska nationens förmåga till kreativitet, skapandekraft, dådkraft och förmåga att göra gott mot varandra.

  När man talar om kreativitet rör man sig nära begreppen om vad mänsklighet och nation är, men också om vad Gud är. I religiösa termer är nationen ett verktyg att förverkliga den skapande Gudens rike på jorden. Med hjälp av nationen ger vi mening åt uttrycket Guds kärlek till människorna. Det räcker inte med att varje människa kan få ett individuellt och likaberättigat människovärde genom att skaffa sig en egen relation till sin Gud. Med nationalstatsidén från italienska renässansen gjordes det möjligt att skapa styresformer och samhällsinstitutioner för att hjälpa allt större folkgrupper att förverkliga sitt människovärde.

  Vår fred bygger på ”den andres väl” som det står i den Westfaliska fredens avtal från år 1648 – Sveriges största gåva till mänskligheten, som Sverige tillsammans med Frankrike fortfarande är skyddsmakt för. Hela FN-stadgan är organiserad enligt Westfaliska fredens principer där alla länder i Generalförsamlingen har samma rättigheter oavsett storlek. ”Den andres väl” innebär att vårt land kan leva i fred och välfärd enbart om våra grannländer också hjälps till välfärd. Med begreppet om ”den andres väl” projiceras vårt firande av Sverige ut i världen som ett firande av antimperialism, fred, frihet, välfärd och framsteg för alla länder i världen.

  Varje nation är olika sandlådor för kreativitet, vart och ett med hjälp av sitt språk, sin kultur, vetenskap, infrastruktur, styresformer och historia, precis som varje individ ges möjlighet till egen kreativitet genom eget garage, källare eller tonårsrum. Med kreativiteten kan vi finna vår mänsklighet och möjlighet till kontakt med andra folk på det djupaste planet.

  Anledningen till att svenskarna har så svårt att fira nationaldagen är olika saker som slår sönder sammanhållningen i landet, bl.a. ett existerande förtryck från enväldiga myndigheter, en ofullgången demokrati, orättvisor, ojämnlikhet och en brist i förståelsen av det gemensamma syftet med nationen.

  Men där finns också en propaganda framförd av olika feodala krafter som med snobbig nihilism gärna spottar på medborgerliga rättigheter, folkets representanter och institutioner. Ofta maskeras det som en återgång till ett liv nära naturen. Men oligarker och rika behöver inget samhälle till hjälp. När det händer något hämtas de från skogen av en lyxsuv eller ett jetplan till ett privatsjukhus eller välbetald advokat. Med hjälp av mäktiga korporationer och deras mediabolag kan de lätt konkurrera ut de folkvalda i inflytandet över s.k. ”självständiga” statstjänstemän som i Sverige fortfarande har den verkställande makten att styra landet.

  Hand i hand med den feodala propagandan mot nationen göms också imperiernas inflytande för att montera ned nationerna och varje motstånd mot deras globala herravälde och översitteri.

  Även om Sverige aldrig någonsin varit ockuperat, pågår en ständig kamp för att skapa frihet för nationens förmåga att förnya kreativiteten, för rätten till förändring, för rätten att bli något bättre, för rätten att hjälpa varandra förverkliga varje medborgares livsmöjligheter. Det är därför dags att fira Sverige på nationaldagen den 6 juni för svenska folkets ständiga kamp att skapa sin framtid.

  Så sjung ”Du gamla du fria” med kärlek, stolthet och frimodighet idag. Tänk på att den aldrig pådyvlats svenska folket av någon myndighet eller lag. Och kom ihåg att betoningarna inte ligger på ”var” eller ”dö” utan att det skall gå lika fort att sjunga ”ÄR” och ”BLIR” respektive ”LEVA”!

 21. Tack för att ni kliver fram som en av väldigt få bra ledarredaktioner i Sverige i dag. Du, och framförallt Alice, gör ett kanonjobb när resten av sveriges media agerar helt verklighetsfrånvänt!
  Somars ledare i Aftonbladet är ju helt bisarr! Hur tänker en av sveriges största kvällstidningar när de släpper fram en ledare som i princip säger: ”Be om ursäkt för att jag fick uppehållstillstånd!”?
  Sverige har de senaste åren dragit ett mycket tyngre lass när det handlar om att ge människor som flyr krig och fattigdom en möjlighet till nya liv. Detta kommer att leda till prövningar vars vidd många inte har försått än när vi upptäcker att våra skattekronor inte kommer att räcka till att ge samma kvalitet på sjukvård, äldrevård, utbildning, med mera som vi är vana vid, eller i de länder som inte har tagit samma ansvar.
  Vi kräver inte att de som flyr krig eller konflikter skall stå i tacksamhetsskuld. Men det sista vi förväntar oss är att vi skall krävas på en ursäkt till dem som får en möjlighet att börja om sina liv i Sverige med långtgående rättigheter att ta del av den gemensamma kakan men i princip helt utan krav på motprestation.

 22. Jag måste säga att jag blev fruktansvärt förbannad av Al-Nahers ledare idag. Jag betalar ca 1000-1500 kr per månad i skatt för att hjälpa flyktingar med kost och logi och trygghet. I år efter år och det kommer att fortsätta i framtiden. Och så vill Al-Nahet ha en ursäkta ovanpå detta för att hon anser sig på något sätt förfördelad? Jag äcklas av hennes attityd. Jag kan inte komma på någon enskild händelse som har fått mig mer benägen att känna att ”nu får det vara nog!”.

 23. Man undrar stillsamt varför Somar al-Naher väljer att stanna kvar i det hjärtlösa Sverige?

 24. Man får hoppas att Sverige Demokraternas strateger, genom en blomsterbukett uttrycker sin tacksamhet över Somar Al-Nahers osjälviska arbete med att lyfta nämnda parti, till ytterligare rekordnoteringar i partisympatiundersökningar.

Kommenteringen är stängd.