Agnes Wold svarar Susanna Mannelin

”Jag utsågs till Årets kvinna av Expressen. Det motiverades med att jag kämpar för kvinnor och ”gör slarvsylta” av myter.

Som nybliven ”kändis” möter jag snälla människor som tackar mig. Det gör mig rörd och glad. Men kändisskap innebär också risk för hat och projektioner. Som Susanna Mannelins nidporträtt av mig: ”likt vilken magsur akademikerman med makt som helst kastar hon gärna huvudet bakåt och flabbar med ett utsträckt Twitterpekfinger åt den okunniga pöbeln”.

Är detta jag? Nej. Jag är stridbar och debattglad, men jag älskar att folkbilda och hånar inte min publik. Mannelin har aldrig träffat mig – bilden är hennes fantasi. Hon diskuterar mig som ”förebild”.

I ett ojämställt samhälle nagelfars kvinnors personlighet hårdare än männens. Är hon bitter? Kall? Självgod? Jag har alltid kämpat för meritokrati. Att meriterna ska räknas. Vad en person gjort, inte vem hon är. Att kvinnor och män ska bedömas efter samma måttstock.

Allra viktigast är förstås att ha samma chans till ett yrke med möjlighet till utveckling och anständig lön. Men det tycker inte Mannerlin. Hennes förebild är i stället de harmoniska kvinnor som tar ut den mesta föräldraledigheten och inte ”karriärklättrar”.

Jag har fått mothugg genom åren för vad jag gjort och sagt. Men aldrig förut för att jag haft fel personlighet. Jag tror att det som gjort anti-feministen Mannelin så rasande är att jag framställs som en kämpande kvinna som gör karriär och HAR ROLIGT under tiden. Det tycker jag är en utmärkt förebild.

Agnes Wold

Professor i klinisk bakteriologi”

 

Ledarsidans gästkolumnist Susanna Mannelin svarar i sin slutreplik:

”Ingenstans skriver jag att kvinnor som väljer karriär borde välja annorlunda. När Agnes Wold menar att det är vansinne att kvinnor ”ställer upp på” att ta större delen av föräldraledigheten och måste sluta göra det, anser jag att människor oavsett kön ska få välja själva om de vill satsa mer på sin karriär eller vara hemma längre med sitt barn.

När Wold säger att känslomässigt kontrollerade och avslappnade personer är så förfärliga att ingen människa kan tänkas vilja vara nära dem påstår jag inget liknande om kvinnor som beter sig likt manliga skitstövlar. Jag är övertygad om att en hel drös människor vill vara nära kvinnliga översittare – makt och styrka har välkänd attraktionskraft.

Wold, och flertalet andra feministiska förebilder, vill hemskt gärna tvinga på mig och andra sina värderingar. De menar att jag måste sluta ”ställa upp på” att vara hemma med min son, för deras övertygelsers skull. Här skiljer vi oss åt. Jag har ingen ambition att pådyvla Wold mina ideal, för min del får hon gärna leva sitt liv som ett krig så länge jag slipper vara med. Min förhoppning är att hon och alla andra feminister visar mig samma respekt och slutar lägga sig i hur jag väljer att leva mitt liv.

Agnes Wold har dock helt rätt i att jag aldrig har träffat henne — jag har endast betraktat henne på avstånd i sociala medier och bildat mig en egen uppfattning om hur hon bemöter oliktänkande. Att hon har roligt under tiden tvivlar jag alls inte på.

Ja, och så heter jag Mannelin. Inte Mannerlin.”

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

9 kommentarer om “Agnes Wold svarar Susanna Mannelin

 1. Debatten känns snedvriden. Jag kan inte tänka mig att det finns en enda kvinna i Sverige som frivilligt skulle vilja ha sämre lön än en man för samma jobb och samma meriter? Jämställdheten är definitivt inte i balans där vi kan säga att det råder samma villkor överallt för kvinnor och män.
  Däremot sällar jag mig till skaran där jag inte vill låta min jämställdhet gå före mina barns behov. Om de behöver kortare dagar på fritids och förskola, så kommer ingen jämställdhet i världen kunna få mig att välja karriären före deras behov. Om de behöver vara hemma de första levnadsåren för att kunna bygga anknytning med mig som förälder, och kunna växa som människor till sin fulla potential så är det absolut viktigast.
  I samhället idag sätter var och en sina egna behov främst, men var får barnens behov plats? Förskola från 1 års ålder från kl 7-17? Och så förväntar vi oss att barnen ska kunna mogna och utvecklas i naturens takt? Pyttsan, säger jag, nu när våra barn är 9 resp 5 år gamla så ser vi hur väl det föll ut…
  Idag jobbar jag och min man långsiktigt för att ge våra barn den plattform de behöver, utifrån anknytningsteori och den utvecklingspsykologi som Gordon Neufeld tillhandahåller. Vi sökte hjälp via föräldrakurser, BVC och BUP, och gjorde som så vanligt idag utredning för ADHD (vilket gav negativt utfall), men fick aldrig några verktyg som verkligen gjorde skillnad på djupet.
  Jämställdhet i all ära, men jag tror att de kvinnor som väljer barnen före karriär har andra värderingar än pengar, prestation och status. Om jag inte hade varit mamma? Då hade jag säkert valt mina behov främst.

 2. Jag är en elev som studerar läkarprogrammet på. Göteborgs Universitet. Jag har vid flera tillfällen träffat Agnes Wold och hon har undervisat mig och mina kursare flera gånger på läkarprogrammet.

  Av egen erfarenhet så kan jag intyga att Agnes Wold inte är en översittare som Mannelin ovan försöker påstå. Mannelins artikel är inget annat än full med personliga påhopp till en kvinna som på många vis är en viktig förebild för kvinnor i Sverige. Även för studenter som mig som snart ska ge oss in i vad som tidigare har varit en väldigt mansdominerad bransch och som definitivt har formats därefter.

  Väldigt ofta brukar man kunna urskilja tydliga personlighetsdrag hos våra lärare och professorer vid undervisningen på universitetet. Jag och mina kursare har aldrig fått intrycket av Agnes som någon översittare eller någon som ser ner på sin publik. Tvärtom är hon en mycket driven, kompetent och trevlig kvinna som jobbar hårt för att göra vårt samhälle mer jämställt. Det är bland annat tack vare henne som jag och andra kvinnliga kursare kommer ha det lite lättare när vi kommer ut som färdiga läkare och ska slå oss fram i ett system som tidigare mestadels har gynnat manliga forskare i den akademiska forskningsvärlden.

  Så tack Agnes för att du kämpar för att göra skillnad i vårt samhälle. Tack för att du tar striderna som alla vet är en uppförsbacke och tack för att du fortsätter att undervisa oss alla, oavsett yrkestitel och sysselsättning, om kritiskt tänkande.

  Den där Mannelin vet inte vad hon pratar om.

 3. Är man anti-feminist om man kritiserar Agnes Wold dessa dagar? Jag har inte hört sådan polariserande och simplistisk retorik sedan Bush ville bomba Irak.

  Samtidigt lyfter Agnes fram helt orelaterade slagdängor om hur hon är en kämpe för jämlikhet och meritokrati i största allmänhet medans sakfrågorna Susanna Mannelin lyfter fram påpekar en strikt hierarki där Wolds önskemål klart och tydligt är viktigare än kvinnors frihet att välj sin egen framtid.

  Jag undrar, om Wold verkligen hade rätt, varför skriva dessa vackra men meningslösa slagdängor om hur moraliskt ”ren” hon är istället för att bemöta de konkreta frågorna?

 4. Precis som Tord Hemming kommenterar här så har jag ett flertal gånger i rollen som student/åhörare varit med när hon just hånar. Skrattar, förringar och förminskar sina studenter i samband med föreläsningar, seminarier och examinationer.
  Hon har gjort mycket som är otroligt bra. Särskilt då hennes arbete som folkbildare och kvinnors status inom akademin.
  Min och många andras bild är i alla fall ingen fantasi.

 5. ”Hennes förebild är i stället de harmoniska kvinnor som tar ut den mesta föräldraledigheten och inte ”karriärklättrar”.

  Det skrev faktiskt Mannelin inte. Hon skrev att det finns kvinnor som vill göra detta och att de hånas. Det är per definition inte samma sak som att vara ”förebild”.

  En professor bör inte ägna sig åt halmgubbar.

 6. Ledarbloggen är starkt diskriminerande. Endast 25% av personerna som ingår är av manligt kön!

 7. Jag är stolt och tacksam att vi har kvinnor som Agnes Wold! Dessa kvinnor sitter på poster som var helt oåtkomliga för inte mer än 40 år sedan. Att hon är kunnig i sin bakteriologi har vi bevittnat flera gånger, dessutom kan hon framföra kunskap för allmänheten.
  Susanna Mannelin du låter så bitter i din krönika.
  Du får gärna läsa på vad feminismen handlar om – det är absolut inte det du skriver om. Det handlar om att vi kvinnor och män ska utföra samma arbete för samma lön. Vi kvinnor ska respekteras som likvärdiga kollegor på arbetsplatsen mm. Vi ska bekämpa orättvisor!
  Jag blir bara ledsen att återigen uppleva en kvinna som ger sig på en annan som är framgångsrik och har kämpat hela sitt liv för sina mål.

 8. Citat Agnes Wold: ”…jag älskar att folkbilda och hånar inte min publik.”
  Där vill jag säga att Agnes Wold vårdslösar med sanningen. Jag har som sjuksköterska/vårdlärare bevistat föreläsningar där Agnes Wold både hånat auditorier och raljerat över att man inte i huvudet haft uppgifter om t ex referensvärden, som kanske enligt hennes personliga uppfattning är livsavgörande. Då skall sägas att hånet riktats mot KVINNOR i auditoriet. Synd att inte Agnes Wold fann luckor i min kunskap, för det hade varit intressant att se hur hon då skulle ha gett sig på mig som OKUNNIG MAN.
  Susanna Mannelin förtjänar all uppskattning för att hon tar bladet från munnen och sätter strålkastarljus på ”fenomenet” Agnes Wold, så tack för det!

 9. Agnes, jag håller på dej! Susanna M är fel ute när hon tror att du försöker pådyvla andra ditt sätt att tänka. Man får ju hoppas att hennes pension räcker till livets nödtorft när det sen blir dags…

Kommenteringen är stängd.