Rikspolischefen Dan Eliasson svarar Alice Teodorescu

”Alice Teodorescu kallar mig tondöv på ledarplats i GP den 30 juni och menar att jag inget sett och inget förstått. Hon tar utvecklingen i socioekonomiskt utsatta områden som exempel. Jag väljer att vara något mer sansad i min replik och konstaterar att hon varken researchat eller tagit till sig fakta.

Hade Teodorescu brytt sig om att ta reda på vad Polismyndigheten gjort det senaste året när det gäller insatser mot lokala kriminella nätverk och i utsatta områden, hade hon tvingats välja andra ord.

Den översiktliga lägesbild Teodorescu nämner, som presenterades av dåvarande Rikskriminalpolisen i okt 2014, behövde fördjupas och preciseras. Det har nu gjorts med stöd av vetenskaplig forskning och polisiär lokalkunskap. Som ett resultat beslutade jag i december förra året att långsiktigt och varaktigt förstärka polisnärvaron i landets 14 mest utsatta områdena. Samtidigt som vi identifierade ett större antal riskområden som polis och andra aktörer behöver fortsätta hålla extra koll på. Här finns nu handlingsplaner och aktiviteter utifrån respektive områdes specifika problem.  

Som exempel har vi fördubblat mängden poliser i Botkyrka från runt 60 till drygt 120 och vi bygger en helt ny polisstation i Rinkeby. Vi arbetar på liknande sätt i alla utsatta områden. Polisiär närvaro i planerade och brottsförebyggande insatser, samtidigt som vi ingriper mot pågående brottslighet. Det finns inga enkla recept. Vi vet att när vi ingriper mot kriminaliteten och stör deras verksamhet så riskerar vi varje gång att det blir våldsamt.

Jag är ofta ute med poliserna i dessa områden och jag försäkrar dig Alice Teodorescu, att jag både hör och ser, mer än du kan föreställa dig. Jag lyssnar också på vad medborgarna tycker om polisen och deras förtroende är orubbat högt.

När det gäller de armband med texten ”polis avspärrat #tafsa inte” som polisen delar ut på festivaler i sommar är det en liten, men nog så viktig, del i det brottsförebyggande arbetet mot sexuella ofredanden. Genom att diskutera frågan på en plats där många unga samlas hoppas vi bidra till en förskjutning av attityder, så att fler anmäler och fler vittnar – så att fler kan lagföras. På så sätt får vi också värdefull kunskap som ytterligare kan förbättra det brottsförebyggande arbetet. Responsen från ungdomarna på Bråvallafestivalen var god. Självklart är det inte det enda polisen gör och självklart löser armband inga brott. Det förstår alla. ”

Dan Eliasson,

Rikspolischef

Alice Teodorescus slutreplik:

”Rikspolischef Dan Eliasson tycker att jag borde göra mer research innan jag uttalar mig. Dessvärre är det just baserat på research som jag kan konstatera att utvecklingen i svenska förorter går åt fel håll – och att det pågått länge. Också många poliser som jag talat med vittnar om en dysfunktionell kultur inom polisen som präglas av yrvakenhet och politisering. Eliassons egna utspel, inte minst det om svårigheten att hindra ”händer som begår beröring” i ett folkhav (Aktuellt 4/7), är hårresande. I grunden vittnar det om ett relativiserande av allvarliga brott liksom en förflyttning av debatten från förövare till offer.

Det hjälper föga att polisen ökar sina insatser om dessa insatser inte leder till att flickor och kvinnor vågar klä sig som de vill eller att skötsamma medborgare i våra förorter får sina liv och egendomar förstörda. Om alla ”förstår” att polisens kampanj inte är det enda polisen gör låter jag förbli osagt, poängen är emellertid att den destruktiva utvecklingen fortgår och att polisen tycks stå handfallen inför den. Detta håller polischef Eliasson givetvis inte med om, hade han gjort det hade han ju också tvingats ta konsekvenserna av sitt misslyckande.

Det är vidare också mycket bekymmersamt att polisen går ut med uppgifter som man senare backar ifrån samtidigt som enskilda poliser ger en annan bild av verkligheten. På Twitter skriver polisen Peppe Larsson den 6/7: ”Nio gripna. Fem ensamkommande. Tre utländska. En svensk. Män. 32 anmälningar där majoritet har signalement unga invandrarkillar”.

Vad ska medborgarna tro? Vilken, eller snarare vems, agenda styr rapporteringen? En läsare med rötterna i Österuropa skrev till mig att det hela påminner om hur saker och ting hanterades under kommunismen i hans hemland. Jag är beredd att hålla med.

Sverige har i dag parallella samhällen där parallella värderingssystem råder och där såväl polis som rättsväsende tappat kontrollen, där kriminella ungdomsgäng styr. Att något allvarligt riskerar att hända i ett samhälle, med dess medborgares förtroende för statens våldsmonopol, när det utmanas på detta vis förstår alla. Säkert också Dan Eliasson.”

Alice Teodorescu,

politisk redaktör och chef för ledarsidan

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

12 kommentarer om “Rikspolischefen Dan Eliasson svarar Alice Teodorescu

 1. Nya polisstationer , Ja vad hände med den nya polisstationen i Rosengård Dan?

 2. Till Rikspolischefen.
  Handen på hjärtat tycker du verkligen att du som högsta chef för den svenska polisen har gjort ett gott arbete och tror och tycker du att du har polise på gatan som arbetar i verkligheten med dig.

  Mvh Stefan Larsson

 3. Kan vi inte bara inse att vår polischef är inte rätt man ………..
  Han är helt enkelt fel man på fel värld
  Du polischef Eliasson är välkommen att kommentera mitt inlägg, men givetvis kan eller vågar du inte
  Eller?

 4. Sorry för den andra kommentaren, missade att den första låg kvar! 😉

 5. Vad är det för mening med att lämna kommentarer här när dom raderas?
  En undran från en eGP prenumerant, i alla fall månaden ut!

 6. Dubblering av poliser. Bra. Då har väl antalet gripna mångdubblats , eller……? För det är väl ett brott att sälja knark, elda upp bilar eller kasta sten mot blåljuspersonal? Eller är det bara kaffebjudningarna som ökat?

 7. Jag undrar varifrån Eliasson får alla poliser som han berättar om att han tillsatt i olika besvärliga områden. Vad jag förstår saknas massor av utbildade poliser och massor har sagt upp sig enligt vad det skrivs om i MSM.
  Mvh
  Lisbeth Ekström

 8. Man kan ju undra vad Eliasson har för hållhakar på sina partikamrater inom S som låter honom hållas. Kommer att tänka på FBI-chefen J. Edgar Hoover som hade samlat en massa information om de amerikanska politikerna så dom vågade inte avsätta honom med risk att all deras sk-t kom upp till ytan.

 9. Det går inte att blunda för fakta
  Poliserna har inget förtroende och min uppfattning är att minst 90 proc vill att chefen ska avgå
  Har aldrig lyckats med något förtroende uppdrag
  Har ju ingen polisiär bakgrund kunde lika gärna blivit biskop

Kommenteringen är stängd.