Håkan och Max, sommarens vikarier på ledarsidan!

I sommar kommer ledarsidans läsare kunna ta del av Håkan Boströms och Max Sjöbergs vassa pennor och analyser.  Hjärtligt välkomna önskar era blivande kollegorna!

Vi passade på att ställa några frågor till våra blivande kollegor på tema vilka de är, vad de förfäras över och fascineras av samt lite om vad läsarna kan se fram emot från deras respektive pennor.

Nedan följer deras svar.

håkan 

Håkan Boström:

Jag arbetar till vardags som doktorand vid Uppsala universitet där jag studerar frågor om makt, kunskap och professionalism med inriktning på journalistkåren ur ett historiskt perspektiv. Jag har även verkat som opinionsbildare för olika tidningar i 15 år, samt arbetat för forskningsinstitutet SNS. Jag är uppväxt i industristaden Borlänge och drivs av en stark nyfikenhet att vilja förstå det svenska samhället.

Jag både fascineras och förfäras av att den etablerade svenska offentligheten i så hög grad domineras av förgivettagna sanningar och relativt små nätverk – vad som brukar beskrivas som en ”konsensuskultur”. Kontrasten mellan det kritiska förhållningssätt som dominerar vid universiteten och de konventioner som råder inom viktiga svenska maktcentra är slående för den som rört sig i bägge världarna.

Detta är den typ av frågor jag brukar skriva om. Det kommer säkerligen också bli några texter om migrations- och integrationspolitik då detta fält på ett väldigt tydligt sätt illustrerar frågor om makt, attityder och kunskap i Sverige.

Pressbild max 3

Max Sjöberg:

Jag är född och uppvuxen i Alingsås men bor numera i Uppsala där jag pluggar juridik. Innan dess har jag bland annat sysselsatt mig genom att jobba på bemanningsföretag inom tillverkningsindustrin, vara chaufför åt Postnord i Hisings Backa och plugga nationalekonomi. När jag inte pluggar njuter jag av studentlivet, går på popkonserter eller stand-up och försöker förstå världen genom att läsa och lyssna på andra som vet mer än jag själv om saker och ting.

Jag förfasas över hur populister kan skörda sådana framgångar trots att vi lever i den mest upplysta epoken i människans historia men fascineras samtidigt av de personer som gång på gång orkar bemöta okunskap med fakta och osaklighet med saklighet. Hyser en förhoppning om att fler personer av den senare sorten kan leda till att vi får färre av den första.

Ekonomistudenten i mig vill skriva om hur göteborgarna kan få bättre valuta för sina skattepengar och den framtidsoptimistiske liberalen i mig vill skriva om hur Sverige fortsätter vinna på globalisering och öppenhet mot omvärlden. Inte helt oväntat tror jag att dessa två ämnen går hand i hand.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 kommentarer om “Håkan och Max, sommarens vikarier på ledarsidan!

  1. Då jag ledsnat på först DNs men senare även SvDs okritiska och uppfostrande agendajournalistik har jag istället en längre tid gått in på GP på nätet och nu även börjat prenumerera på GP även om jag bor i huvudstadsregionen. GP synes leda det begynnande återtåget till konsekvensneutral journalistik, men en hel del återstår. I klimatfrågan t.ex. Där kommer inga kritiker till den nuvarande klimatpolitiken till tals. Läs följande skrivna av de svenska professorerna emeritus Gösta Pettersson och Staffan Mörner.

    http://www.falskt-alarm.se

    http://www.klimatupplysningen.se/2017/03/28/allt-du-behover-veta-om-klimathotet/

    Tänkvärt är också att den nuvarande interglacialen har varat i c:a 12 tusen år, interglacialerna under den senaste årmiljonen har varat mellan 10-15 tusen år medan nedisningarnas har varit 85-90 tusen år. Med nedisning menas då att i Europa har det varit ett c:a 3 km tjockt istäcke norr om alperna. Det torde vara en ny istid som vi borde oroa oss för. Om vi alls behöver oroa oss.

  2. Hej,
    Tror att ni båda kommer att få kul ihop för ni verkar vara så lika. Trist för oss andra som vill ha mer dynamik på GPsledarsidor än att invandring är roten till allt ont och SDs politik är svaret på alla problem i Göteborg och världen. Kanske ni kan fixa att Susanne Birgerson, som har slutat tas bort från GPs ledarsida byline, tror faktiskt inte hon vill vara kvar där (alla gillar inte Alice). Kolla också med Adam, han kanske inte heller vill vara med längre? Lycka till med ert sommarvik, men om man inte ska rea ut gp (49kr/månad) behövs nog ett nytänk. Vi är många (80%) som inte stöder SD oavsett vad Alice önskar.

Kommenteringen är stängd.