Tomas Eneroth svarar Aleksandra Boscanin

Svar på Aleksandra Boscanins ledare ”Ett ohederligt politiskt spel”:
GP:s ledarsida anklagar Socialdemokraterna för att anpassa sin politik till Sverigedemokraterna. Som exempel på detta lyfter ledaren fram förslaget om en ny upphandlingslag. Vid en granskning är det dock uppenbart att GP:s generella anklagelse såväl som deras exempel saknar substans.
 
När det stod klart att regeringens ursprungliga förslag till ny upphandlingslag – vars syfte bland annat är schysta villkor i arbetslivet – inte skulle få stöd i riksdagen inledde regeringen samtal med de fyra borgerliga partierna. Detta resulterade i ett kompromissförslag som Kristdemokraterna ställde sig bakom. 
 
Några samtal fördes inte med Sverigedemokraterna och det var först efter att KD ställt sig bakom förslaget – och en riksdagsmajoritet redan var säkrad – som SD tillkännagav att de avsåg att stödja förslaget. 
 
Så nej, Socialdemokraterna har inte förhandlat med Sverigedemokraterna. Inte heller har S anpassat sitt förslag till SD. Vi har gjort vad Stefan Löfven de senaste fem åren sagt att vi är beredda att göra – samarbeta över blockgränsen med alla partier utom SD.
 
Att Moderaterna nu vill börja samarbeta med SD i riksdagens utskott är något helt annat. Att lägga enskilda förslag i riksdagen och hoppas få majoritet för det är en sak. Att i riksdagens utskott aktivt samarbeta med ett rasistiskt parti med nazistiska rötter är verkligen något helt annat. 
 
M har försökt låtsas som att SD:s stöd skulle komma gratis. Det är osannolikt, inte minst mot bakgrunden av att Jimmie Åkesson återigen själv sagt att stöd till Moderaterna kommer att villkoras med krav på inflytande. 
 
Det är väldigt naivt att tro att det skulle begränsas till några sakfrågor. Vad Moderaterna gör är att öppna dörren för ökat inflytande för SD. Det är djupt bedrövligt att Moderaterna normaliserar ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. 
 
Tomas Eneroth,
gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen
 

Aleksandra Boscanin svarar:

Ingenstans har jag påstått att S skulle ha förhandlat med SD i denna fråga. Vad ansvarigt statsråd däremot har gjort är att först uttrycka besvikelse för att SD inte stöttade den första versionen av förslaget, för att sedan komma med ett nytt förslag där de delar som SD tidigare varit kritiska till inte längre finns med. I ett sådan situation är det svårt att tänka sig att S inte har haft SD:s kritik i bakhuvudet när det nya förslaget utformats.

Tomas Eneroth har rätt i att SD:s stöd sannolikt inte lär komma gratis. Just därför är det väldigt märkligt att hans partikamrat uttryckt att han önskar SD:s stöd, men utan att ens vilja prata med dem. Där är Moderaternas hållning, att samtala i frågor där det finns förutsättningar att komma överens, långt mer trovärdig. Att brunmåla M för att de försöker få igenom sin politik är inget annat än ohederligt.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 kommentarer om “Tomas Eneroth svarar Aleksandra Boscanin

  1. Återigen det socialdemokratiska hyckleriet i det närmaste upphöjt till en konstart. De ondgör sig över eventuella framtida kontakter mellan M och SD medan de själva i åratal, och särskilt nu, stöttat sig på Vänsterpartiet som har minst lika tveksam bakgrund som SD. S har givit V extremt stort skadligt inflytande på Sverige i förhållande till dess storlek och antal supportrar. Det är ynkligt och beklämmande S.

  2. Kort, koncist, utmärkt svar till Tomas Eneroths försök att ”freda” S.

  3. SD har ju många kloka förslag. Vi kommer närmaste året att få se flera till SD’politik anpassade förslag till olika reformer. Det är väl bra att kloka förslag kan antas av en bred majoritet…det ger ju större legitimitet hos oss medborgare.

Kommenteringen är stängd.