Masoud Kamali svarar Thomas Gür

Replik på Thomas Gürs gästkrönika den 17 april.

 

Thomas Gür skriver i sin gästkrönika att: ”En professor som Masoud Kamali, har med statsmaktens sanktion erhållit en position från vilken han fått förklara att hedersvåld och hedersmord inte existerar, utan är ett rasistiskt påfund.”

Detta är en lögn som Gür och hans kompanjoner använder bland sina andra lögner och kulturrasistiska påhopp på mig.

Jag har aldrig förnekat att det förekommer våld i heders namn men har sagt att detta inte ska användas av personer som Gür för att legitimera anti-immigrant propaganda, såsom han gör i sin krönika där han framställer alla med invandrarbakgrund som potentiella brottslingar.

Masoud Kamali

 

 

Slutreplik från Thomas Gür

”En myt som vittnar om djupa fördomar, kanske rasism”

Professor Kamali skriver som om arkiv inte funnes och som om Internet kunde glömma.

här lät det i en intervju med honom i Utvecklingspartnerskapet Paraplyprojektet honom den 9 september 2004.

”- Man gör en jättestor grej av att några invandrartjejer blivit utsatta för så kallat hedersrelaterat våld. Det handlar om någon mindre procent, en liten grupp. Det är inget stort problem, säger Masoud Kamali, professor i socialt arbete. Han är särskilt utvald av Mona Sahlin att utreda makt, integration och strukturell diskriminering i samhället. I juni 2006 beräknas utredningen vara klar.

Anser du att traditioner som försvarar mannens, släktens, rätt att kontrollera kvinnans sexualitet ska stödjas av svenska myndigheter och svensk lagstiftning? Traditioner där familjens heder är kopplad till kvinnans mödomshinna?

– Det är det värsta jag vet, den sortens frågor, svarar han. Och dina frågor till mig visar bara att du har djupa fördomar. Problemet finns ju i alla länder. Du menar att det bara gäller invandrare, eller hur? Vi kan inte blunda för att svenska män mördar sina kvinnor för sin manlighets skull. Svenska kvinnor kan mördas i Sverige av sina män för att de har sex med andra män. Det kan även socialtjänsten i Norrland intyga. Det finns ingen speciell hederskultur men våld existerar.

Det är en myt som vittnar om djupa fördomar, kanske rasism. Att påstå att någon speciell hederskultur existerar. Det är gammalmodiga och förlegade teorier som framstående forskare i både USA och England tar avstånd ifrån, enligt Masoud Kamali.”

Jag skulle kunna mångfaldiga exemplen.

Thomas Gür

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone