Jens Halldin svarar Adam Cwejman

Jens Halldin svarar Adam Cwejman:

I Sverige har tesen att höger- och vänsterextremister är samma skrot och korn varit en liberal sanning i många år. Men när Trump använder just samma bild när han beskriver händelserna i Charlottsville blir det tydligt hur verklighetsfrånvänt och galet resonemanget är ch även många borgare tvingas nyansera sig.

För Adam Cwejman verkar detta dock ha gått spårlöst förbi och han drog i söndagens GP en lans för den gamla goda kålsuparteorin.

Cwejman ägnar en kolumn åt att angripa oss i Kommunistiska Partiet och brännmärka alla som uttryckt positiva tankar om kommunism eller socialism. Hans utgångspunkt är några artiklar i Proletären.

Cwejman kanske ska sopa utanför egen dörr innan han försöker lära ut källkritik till andra, till exempel så pekades Mikael Wiehe ut som medlem i vårt parti i hans egen text.

Påhoppet om oss handlar såklart inte om källkritik eller synen på historien. Istället handlar det om att kommunismen faktiskt utgör ett hot. Men alls inte det hot som Cwejman försöker måla upp.

Utan ett hot mot dagens system. Dagens system där budgeten är viktigare än födande kvinnor. Dagens system där hus byggs för de som kan betala och inte för de som behöver någonstans att bo. Dagens system där det trots att Sverige är rikare än någonsin, sparas och skärs ner i skola, vård och omsorg.

Tillsammans med många andra utgör vi också ett hot mot den militaristiska politik som Cwejman förespråkar. En politik där Sverige ska anslutas till Nato och Donald Trump i praktiken blir vår överbefälhavare.

För Cwejman är det ett mysterium att kändisar är kommunister eller socialister eller i alla fall att det får vara det utan att korsfästas. Men det är knappast ett mysterium att det finns människor som tror att det går att organisera samhället på ett förnuftigare sätt eller att det finns människor som tycker att behov borde vara viktigare än vinst.

Vi må vara ett mysterium för Cwejman och hans gelikar. Men vi vet, att den enda möjligheten att ge människor ett värdigt liv och att faktiskt rädda oss från en ekologisk katastrof, det är att hotet mot dagens samhällssystem fortsätter att växa.

Jens Halldin, ordförande Kommunistiska Partiet Göteborg

Adam Cwejman svarar Jens Halldin:

Vänster- och högerextremister är inte samma skrot och korn. Den första kategorin är i Europa (annat har det varit historiskt i både Väst- och Östeuropa) tack och lov inte lika våldsam längre medan den andra gruppen alltjämt placerar ut bomber.

Reser man till Venezuela eller Nordkorea märker man däremot att vänsterextremisterna inte glömt hur man brukar våld. Det finns ingen poäng att bruka kålsuparteorier, vänster och högerextremism utgör sina egna kategorier av människofientlig kollektivism som gjort olika skada i olika epoker.

Det är klart att man som Halldin helt vill undvika att tala historia när man som hans eget parti troligtvis har haft det sämsta omdöme något svenskt parti någonsin haft. Tack och lov angriper jag inte hans parti på grund av att det utgör något hot mot ”dagens system”, jag angriper hans parti för att det utgör en döende rest av kommunistisk historierevisionism. En stoppkloss på vägen mot ett Sverige som gjort upp med förstående och förlåtande inställning mot kommunistiska förbrytelser.

Det enda sätt Halldin kan argumentera är att helt byta ämne. Det handlar inte om att försvara världens största fängelse, Nordkorea, det handlar om att vara emot Trump och militarism och att organisera samhället förnuftigt. Men Halldin kan inte blanda bort korten med några enstaka floskler. Han kan inte ändra faktumet att hans parti som sista bastion för oförnuftet försvarat och alltjämt försvarar några av 1900-talets värsta förbrytelser. Oförståelsen inför att man gör detta i hans parti är inte bara en skymf mot kommunismens alla offer det vittnar om en politisk autism som är rätt svårslagen på 2010-talet.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer om “Jens Halldin svarar Adam Cwejman

  1. Adam Cwejman du kan verkligen inte ha varit utanför vallgraven på många många år.
    Tänk när verkligheten kommer ikapp dig, vad paff du kommer att bli.

Kommenteringen är stängd.