Vad gömmer Ali i garderoben?

Ali Davoodi, VD och kreativ chef för Fresh Fish.

-Den nyttigaste mode-relationen jag har är till mina solglasögon. Man köper dem inte så ofta, man gillar dem starkt och använder dem mycket. Jag köper ett par, är rädd om dem och på ett sätt så skulle jag egentligen önska att jag kunde känna på samma sätt inför fler sorters plagg. Det skulle begränsa konsumtionen på ett bra sätt.

20120302-230347.jpg

Hur startade ditt personliga modeintresse.
– Ända sedan jag var barn har jag varit intresserad av kläder. Jag tycker på nått sätt att kläder är ett av de tydligaste sätten en människa har att kommunicera med utan att säga något eller röra på sig. Man skall givetvis inte döma hunden efter håren men jag gillar kommunikation och det här är ett oerhört personligt sätt att kommunicera.

Hur då tänker du?
– Kläderna är ju liksom det som står oss allra närmast, av allt vi äger är kläder det vi har längst in mot kroppen, och när man går på djupet och nördar ner sig i ämnet så kan man ju säga att det är det allra personligaste.

Vad säger dina kläder om dig?
– Mina kläder säger nog faktiskt ganska mycket om mig tror jag. Kanske inte det som man vid första anblicken tror i och för sig. Jag har inte alltid vissa plagg för att jag vill säga något speciellt, utan ibland signalerar mina plagg snarare vad jag inte har, som en yttring av frustration eller som ett uttryck för perfektionism.

 

Just idag, när vi ses på da Matteo på Magsinsgatan, har Ali på sig jeans från Nudie, en skinnjacka som är fyndad second hand med en sliten cardigan från Tiger och en t-shirt från Acne under. Skor från New Balance. Och ett smycke som han tillverkat själv.

20120302-230354.jpg

Kan du minnas dina första plagg som du kände kärlek till?
– Jag hade ett par svarta lackskor när jag var fem-sex år gammal som jag alltid hade när jag skulle gå på kalas och jag tycket de var så fruktansvärt snygga.

Ligger skor dig fortfarande varmt om hjärtat?
– Absolut, generellt är skor en väldigt viktig detalj, tycker jag. Skor är ett hantverk och kan lyfta vilken outfit som helst. Det är lite samma sak med väskor.

Just idag är Ali väsk-lös men annars så finns det flera favoriter som han varierar mellan.

– Jag har en djävla samling väskor faktiskt för att vara kille faktiskt, konstaterar Ali. Just nu har jag en favorit från Christoffer Dellstrand, en av förra årets utställare på Fresh Fish.

Kan du minnas något speciellt skäms-plagg som du tidigare haft och som du i dag undrar hur du tänkte när du hade på dig?
– Shit det finns så många, säger Ali med ett skratt. Jag hade ett par, men det är lite hatkärlek till dem just nu, ett par röda Palladium-skor länge, men de har ju poppat upp igen…

Avslutningsvis, vad gömmer sig längst in i din garderob?
– Massor av skjortor som behöver strykas och som jag aldrig använder. Jag känner mig ofta alldeles för uppklädd i skjorta även om jag verkligen gillar vintage-skjort-trenden som råder just nu. Men jag är en t-shirtkille i grund och botten. T-shirt passar bäst till jeans och skinnpaj.

 

20120302-230359.jpg

Det är knappt en vecka kvar till Fresh Fish-mässan. Vad hoppas du på?
– Att alla skall känna sig välkomna. Det här är en mässa där designers ställer ut och vänder sig både till branschen och till vanligt folk. Det här är en mässa för alla.