Krönika: Ni hade ETT jobb, På spåret

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

På spåret har fått en alldeles egen gräddfil rätt in i tv-soffornas fredagsmys. Alla älskar detta. Jag också.

Ändå: Har det inte varit lite gråare i år, både vad gäller laguppställningar och frågor? Vinnarlaget Höglund-Rönndahl är undantaget: pålästa, roliga och outgrundligt knäppa, på ett charmerande sätt.

Synd att SVT säger att de inte får fortsätta nästa säsong, efter två raka vinster. Resterande lag har visat upp en sällan skådad alldaglighet. Jag vill inte ha dåliga förlorare – jag vill ha usla förlorare! Hjärnsläppsgalningar! Tvångsmässiga skämtare!

Läs också: SVT gör nu en pudel om felen i På spåret

Filip och Fredrik fick fråga i repris

Det som stör mig mest när jag ser tillbaka på säsongen är ändå faktafelen. Det är inte okej. På spåret må vara lättsam fredagsunderhållning, men förtroendet för redaktionens allmänbildning och faktakoll är ändå fullständigt avgörande för viljan att fortsätta kolla.

Värst var när programmet lyckades med ett dubbelfel: Först angavs att pudelklippning var en OS-gren i Paris år 1900 – vilket visade sig vara ett gammalt aprilskämt som frågemakarna fiskade upp i tron att det stämde. Sedan bytte man plats på Iran och Irak på en karta.

Detta i ett program som bygger på geografikunskap. Ni hade ETT jobb, På spåret. ETT jobb som var viktigare än något annat: Att ha koll på fakta. Slapp research är något som landets största frågesportsunderhållning inte kan unna sig.

Tidigare under säsongen fick Filip Hammar och Fredrik Wikingsson svara ”Manfred Mann och Miriam Makeba” på en musikfråga – som var i det närmaste en exakt kopia av en fråga de fick när de var med 2008.

Då var det visserligen Ingvar Oldsberg som frågade och det hela kan inte ses som ett faktafel, men det ger ändå en känsla av att idéerna har börjat sina.

Det bådar inte gott för framtiden.

JOHANNA HAGSTRÖM

Share on Facebook0Email this to someoneTweet about this on Twitter