Melodifestivalen drar till Norrköping

Det är dags för Melodifestivalens tredje deltävling och alla som följer tävlingen, nåja de flesta i alla fall, har på onsdagskvällen samlats på ett semilyxigt hotell i centrala Norrköping för att få låtarna uppspelade för sig. Så, ja, vi kör väl!

Låt 1
SaRaha – Kizunguzungu
Wow vad det låter Waca waca (This time for Africa) och Fotbolls-VM om sångerskan Sara Larsson som SaRaha egetligen heter. Som ett svängigt möte mellan Shakira och Lejonkungen och med höjning på slutet kan detta bli hur farligt som helst. En garanterad hit på kurserna i Afrikadans i Majorna.

Låt 2
Swingfly feat. Helena Gutarra – You carved your name
Jocke Åhlunds och Kleerups låt är väldigt mycket Swingfly i verserna, typ bara, och väldigt mycket Helena Gutarra i refrängen. Ja, Swingfly rappar och Helena sjunger, och vi har såklart hört det förut. Det svänger med det där typiska Teddybearsgunget och har lite lagom tv-spels-blippande, dock är soundet betydligt mer tillgängligt och tillrättalagt. Inte så dumt. Inte så chanslöst. Inte så roligt heller.

Låt 3
Smilo – Weight of the world
Stockholmstrion Smilo tog sig till Melodifestivalen genom ”kvaltävlingen” Svensktoppen nästa. Deras bidrag kan väl närmast beskrivas som rätt alldaglig listpop, Avicii-style, fast med betydligt tunnare sång. Det instrumentala partiet är det som svänger bäst.

Låt 4
After Dark – Kom ut som en stjärna
Sveriges mest legendariska dragshowgrupp tycks numera reducerad till enbart Christer Lindarw och hans låt är i konkurrens med Anna Books diskade bidrag den här deltävlingens mest klassiska schlager, tänk Babsan möter en uppitchad version av Christer Sjögrens I love Europe och pynta med lite mer diskostråkar. Nej, mera stråkar! Mera glitter! Då börjar du i alla fall närma dig. Tyvärr sjunger Christer inget vidare.

Låt 5
Lisa Ajax – My heart wants med dead
Idol-Lisa har en av deltävlingens säkraste röster och hennes bidrag har Eurovison Song Contest written all over it, inte minst tack vare sin uppbyggnad med kraftiga trummor och etnoflöjter. Om vi ska fortsätta dra paralleller så lånar paret Joy & Linnea Deb och Hård af Segerstad en del av Rihanna. Utan att nå högre än till, tja, axlarna. Skämta ba. Anklarna ska det  vara.

Låt 6
Boris René – Put your love on me
Boris who ..? Ja, Boris Renés största motståndare kan vara han själv, det är sällan doldisar kliver fram och belönas av den kritiska tv-publiken. Det sagt var det precis vad som hände i Malmö förra veckan, så varför inte igen? Boris Renés bidrag är en snygg och hyggligt modern uptempolåt med break och ”put your hands in the air”-parti. Sådant har vi fallit för tidigare. Kan absolut gå vidare.

Låt 7
Oscar Zia-Human
Oscar Zia är tillsammans med Idol-Lisa tippad att gå direkt till Friendsfinalen, och visst, med ett snorsnyggt nummer kan de flesta låtar lyfta. Vilket Zia nog behöver hjälp med för den här låten är alltför svulstig för sitt eget bästa . Å andra sidan har Oscar själv skrivit låten, han har nyligen kommit ut ur garderoben och har såklart en historia att berätta. Och det gör han. Human har en tänkvärd text om att tro på sig själv, att vi är starkare än vad vi tror och att förändring är bra.  Återstår att se hur många som vill lyssna.

Share on Facebook0Email this to someoneTweet about this on Twitter