Så bra är Mollys ”vinnarlåt”

Molly Sandén. Foto: Janne Danielsson/SVT
Molly Sandén. Foto: Janne Danielsson/SVT

Första genomlyssningen i Gävle och här är GP-juryns dom:

Sammanfattningsvis borde Molly Sandén utan problem bärga en finalbiljett, men är det verkligen en vinnarlåt hon har med Youniverse? Njä … tror inte det.

Sedan kommer säkert hårdrockarna Eclipse gå bra, helt enkelt för att folk gillar melodisk schlagermetal.

Dolly Styles 50 000 Instagramfans kan man inte heller räkna bort, även om årets låt inte är lika charmig som förra året.

Min personliga favorit är dock Frans, som har en mysig radiolåt om att vara riktigt grinig på någon som ljugit. Hoppas, hoppas att han lyckas leverera i direktsändning. I så fall kan vi ha en liten Gävle-skräll på gång.

2 fyrar

Eclipse: Runaways

Årets enda rocklåt låter … som en häxgrogg av all melodisk schlagermetal vi lärt känna genom åren. Kunde varit Poodles, men nu heter de Eclipse. Om en får tro låttexten har de visst sprungit lite vilse, men jag tror att de luras. De vet precis vad de håller på med – och jag är beredd att sätta veckopengen på att de smäller av ett fett hårdrockspyro på slutet. Det här kommer gå bra, inte minst för att de är så ensamma i sin genre i år. Minst en andra chans, säger jag.

1 fyr

Dolly Style: Rollercoaster

Årets enda Thomas G:son-låt låter … som om Dinah Nah fått ett schlagerbarn med Sean Banan. Ett betydligt snabbare bidrag än dockornas förra bidrag Hello Hi. De lär få mycket att göra när de ska försöka dansa och sjunga om att åka bergodalbana samtidigt. Fruktansvärt enerverande och inte alls lika charmigt som förra gången, men 50 000 följare på Instagram skojar man inte bort.

2 fyrar

Martin Stenmarck: Du tar mig tillbaks

Låter det inte lite hotfullt med titeln: Du tar mig tillbaks …. Annars? Låter som nåt gammalt tunggung man hört tusen gånger. Argh! Jag kan inte komma på vad det här låter som. Jo! Det är ju Whiter shade of pale! Det är i alla fall tryggt och välbekant som en gammal ingrodd soffa. Och lika tråkigt. Jag tror han får svårt på lördag, den gode Martin.

1 fyr

Linda Bengtzing: Killer Girl

Apropå hotfull stämning så kommer ni alltså få höra Linda Bengtzing sjunga följande textrad på lördag: ”Han, som jag träffade igår gjorde fel. Han ligger här i min säng kall och stel.” Bengtzing rusar på i sedvanlig hårdschlagerstil. Hon är ju för härlig, men jag blir lätt yr och illamående av sån här musik. Låten kommer i alla fall garanterat att nötas på landets spinningpass året som kommer.

3 fyrar

Frans: If I Were Sorry

Den dåliga stämningen fortsätter. Nu är det Frans (Ja, han som sjöng Zlatan-hyllningen Who’s da man som 7-åring) som är grinig, och då menar jag ”Jag tänker fan inte be om ursäkt ditt lögnaktiga arsle”-grinig. Rätt skön midtempolåt att lyssna på ändå, med fina små bryggor och trevlig produktion. Perfekt radiolåt, knäckfrågan är om Frans lyckas trycka den här genom rutan. Jag är rädd för att svaret blir nej. Sorry, Frans! Du får så gärna överbevisa mig redan på repet i morgon.

2 fyrar

Panetoz: Håll om mig hårt

Åh det här känner jag också igen. Kanske gör Panetoz helt enkelt ännu en variant av sina tidigare låtar. De låter som sig själva, ungefär som Swingfly alltid har ett omisskännligt sound. Refrängens ”Komå, komå, håll om mig hårt” sätter sig lätt på hjärnan, men jag får inte riktigt de beachparty-vibbar jag hade önskat mig. Å andra sidan är Panetoz kända för att charma till det.

3 fyrar

Molly Sandén: Youniverse

Apropå Instagramföljare: Molly Sandén har en halv miljon sådana. Bara det gör att hon borde ha finalbiljetten i en liten ask. Youniverse är i alla fall textmässigt en peppig historia om att lyfta varandra, men musiken är hårdproducerad halvseg EDM och det är extremt tröttsamt med alla ”yooooououuou”-ylande partier. Jag får flashbacks till Robin Stjernbergs röstövningar 2013. Han vann i och för sig med sin You-låt, men var vi inte färdiga med det? Nåja, proffsigt är det väl i alla fall. Men har vi verkligen slutvinnaren här? Njä, jag lägger min röst på Ace Wilder i så fall.

JOHANNA HAGSTRÖM

Share on Facebook0Email this to someoneTweet about this on Twitter