Hyllad Outlaw besöker Göteborg

Lördag 2 april gästar Sam Outlaw Göteborg.
Lördag 2 april gästar Sam Outlaw Göteborg.

För ett år sedan lämnade han annonsbranschen. Nu har han hyllats av Ryan Adams och arbetat med Ry Cooder. På lördag spelar Sam Outlaw i Göteborg. 

Det skramlar och brötar i luren.

Sam Outlaw har nyligen anlänt till Nashville och håller på att baxa ut sina gitarrer ur bilen efter ett par spelningar på den stora musikfestivalen SXSW (South by Southwest) i Austin.

Där uppträdde han förra året också, då som en albumlös och medelålders countryrookie. Den här gången med det uppmärksammade debutalbumet Angeleno, samarbeten med legendariske Ry Cooder och hyllningar från bland andra Ryan Adams i bagaget.

(Sam Outlaws debutalbum Angeleno)

– Lokalerna var fullsatta , folk kunde mina låtar och de sjöng med. Det märks att något har hänt.

Det som har hänt mer exakt är att Sam Outlaw fått skivkontrakt med kanadensiska bolaget Six Shooter Records (Mary Gauthier, Joe Nolan, Hawksley Workman), att han prisats för sitt album Angeleno och sedan dess turnerat mer eller mindre konstant i USA.

– För ett år sedan, just i dag faktiskt, sade jag upp mig från mitt fasta jobb som annonssäljare för att satsa helhjärtat på musiken. Och det har jag verkligen gjort, satsat alltså, min fru och jag har knappt setts det senaste året.

Det är inte så att Sam Outlaw ångrar sitt beslut – inte hustrun heller försäkrar han – men hyllningar, prestigefyllla samarbeten och ett försiktigt uppsving för countrymusiken i hemstaden Los Angeles till trots, det är först nu han inser hur mycket arbete som verkligen krävs för att kunna leva på sin musik.

– Jag säljer mig själv från dörr till dörr. Det var länge sedan folk köpte skivor och mina låtar spelas aldrig på radio så visst är det tufft. Samtidigt är det roligt och spännande, jag känner mig lyckligt lottad att jag faktiskt får ge musiken en chans. Men rik blir man inte.

När Sam Outlaw i slutet av april spelar på Stagecoachfestivalen i Kalifornien blir det med extra allt: kompmusiker, kör, stråkkvartett, mariachiband och ytterligare en blåssektion. Här i Göteborg på lördag … not so much.

– (skratt) Nej du, det hade såklart varit underbart att turnera runt i Sverige med fullt band men det lär knappast hända. Det blir jag och Molly Jenson som flyger över, Molly är min goda vän och otroligt duktiga körsångerska. Vi har öppnat för Justin Townes Earle ett par gånger, bara vi två, och det har fungerat väldigt bra. Det blir ett sådant fokus på melodin, på själva essensen, och det gillar jag.

Sam Outlaw föddes i präriestaten South Dakota men flyttade redan som barn med familjen till södra Kalifornien. Där växte han upp med Frank Sinatras, Marvin Gayes och Everly Brothers musik, men gick också med The Eagles, Jackson Browne och annan 70-talsrock från Laurel Canyon i lurarna.

Det var först i vuxen ålder, när han låg hemma sjuk en dag och råkade följa tv-kanalen CMT:s genomgång av tidernas 50 bästa countrysånger, som Emmylou Harris och framförallt George Jones plötsligt knockade honom.

– Jag kände bara … wow! Countrymusik. Där har vi det. Det är ju sådan musik jag ska göra.

 

(Sam Outlaws lista med några av sina favoritartister som han ställde samman för countrysajten Wide open country)

Sam Outlaw skrattar och beskriver sig som en ”late bloomer”, han var 22-23 år när blixten slog ner, men när countrymusiken väl fått honom i sitt grepp gick han hela vägen. Fullt ut. Han hängde undan försäljarkostymen och köpte jeans, låga boots och började gå runt med en cowboyhatt på gatorna i Los Angeles.

– Jag köpte min första westernhatt 2009, en Australientillverkad Akubra, och folk jag mötte i LA visste inte hur de skulle reagera. När jag uppträdde i olika barer brukade människor komma fram efteråt och fråga ”är du på riktigt” eller ”visst är det någon slags ploj”?

Men det var ingen ploj, Sam Outlaw hade funnit sin grej, och idag lämnar han sällan eller aldrig huset i Los Angeles utan en Stetson på huvudet.

Sam1

– Visst stirrar folk fortfarande men de börjar känna igen mig. Här i Nashville – där Sam Outlaw nu fått ut sina gitarrer och är på väg in till ännu ett möte med lite olika branschmänniskor – här hade jag bara varit ännu en countrysångare med cowboyhatt.

Share on Facebook0Email this to someoneTweet about this on Twitter