Minns Merle Haggard!

FILE - In this May 28, 2003 file photo, country music legend Merle Haggard smiles during a news conference at the Smithsonian's National Museum of American History in Washington where he and his sister Lillian Haggard Hoge donated belongings taken on their family's Dust Bowl-era move from Oklahoma to California on Route 66. Haggard died of pneumonia, Wednesday, April 6, 2016, in Palo Cedro, Calif. He was 79. (AP Photo/Rick Bowmer, File)
Merle Haggard 1937-2016

Nyårsdagen 1958 uppträdde en ung och kaxig Johnny Cash på fängelset San Quentin utanför San Francisco i Kalifornien.

Till synes obekymrad av de tunga betongväggarna drog han igång konserten, småpratade med fångarna, gav fingret åt vakterna. Fångarna älskade honom. Vakterna älskade honom. Många år senare berättade Merle Haggard för Johnny Cash hur mycket den där konserten hade betytt för honom. Att den var avgörande rent av. Men Johnny Cash kunde inte dra sig till minnes att gode vännen Merle varit med i showen. ”Det var jag inte” svarade Merle Haggard ”jag satt i publiken”.

Nu är Merle Haggard död. Den 79-årige countrysångaren avled i sitt hem i Redding i norra Kalifornien på onsdagen efter en svårartad dubbelsidig lunginflammation.  Tanken var att Merle skulle ut och turnerat i vår med en annan gammal vän och vapendragare, Willie Nelson, 82. Nu blir det inte så. Nu blir det aldrig mer så.

Redan som barn slussades Merle Haggard mellan olika uppfostringsanstalter. Han var arg och rastlös, slogs och snodde bilar, rymde från ungdomsfängelset, hotade och misshandlade människor, stal deras pengar. Men hela tiden fanns musiken med honom. Spelningar varvades med ströjobb och det var inte förrän Merle Haggard i 20-årsåldern rånade en restaurang i hemstaden Bakersfield i Kalifornien och hamnade på San Quentin som han med hjälp av en ovetande Johnny Cash lyckades bryta mönstret och styra upp sitt liv.

När jag och två musikintresserade vänner var på pubquiz för en tid sedan, rätt länge sedan faktiskt, sjöng quizmastern en hemmagjord version av Merle Haggards redneck-hymn Okie from Muskogee, en låt som kvällens värd hade försvenskat och placerat i Fjärås. Det var väl ingen vidare tolkning men det mest överraskande i sammanhanget var att en i sällskapet inte hade hört talas om Merle Haggard, aldrig någonsin. Och lite så var det nog. Här i Sverige var Merle Haggard en doldis, överskuggad av vänner som just Johnny Cash och Willie Nelson, men även av Waylon Jennings och Kris Kristofferson.

Djupt orättvist, såklart, för Merle Haggard var inte bara en skön countrysångare och en briljant låtskrivare, han var dessutom en stor historieberättare.

Merle Haggard blev 79 år gammal.

 

 

Share on Facebook0Email this to someoneTweet about this on Twitter