Tredje största parti har betydelse

Kampen om att bli Sveriges tredje största parti handlar inte om prestige. Det tredje största partiet utser riksdagens andre vice talman, representerar Sverige internationellt och får alltid möjlighet att föra in sitt perspektiv efter S och M i debatterna.

På söndag väljer vi vilken inriktning landet ska ha de kommande fyra åren. Vill vi vakna upp på måndag och inse att Sveriges tredje parti är ett parti som är sprunget ur vit makt-rörelsen och rasismen?
Vill vi inte det så finns ett alternativ med sina rötter i kvinno-, freds- och miljörörelsen, Miljöpartiet. Men just nu är marginalen allt annat än betryggande.

Om Miljöpartiet får möjlighet att växa kommer politiken de kommande åren handla om de stora framtidsfrågorna. Alla partier kommer att tvingas förklara hur de vill möta utmaningarna med klimatet, miljön och skolan. Det är viktigt, inte minst efter en sommar som den här då vi sett hur klimatförändringarna påverkar också Sverige. Då förtjänar Sverige fler miljöpartier än ett. Men om Sverigedemokraterna istället växer sig stora kommer de att göra allt de kan för att deras människosyn och problemformulering ska få styra dagordningen. Det kommer påverka Sveriges internationella rykte och hela politiken riskerar under de kommande åren beskriva människor som flytt som problem.

Men människor är inget problem. Miljöpartiet står upp för rätten att söka asyl, att veta att det finns ett land där man inte behöver känna fara för sitt liv och där mänsklighet och öppenhet genomsyrar samhället. När vi ser hur barn flyr från krigshärdar, hur ISIS terror slår mot civila och hur homosexuella förföljs för sin kärlek – då måste det finnas länder som står upp för asylrätten. Vi vill att Sverige ska vara ett sådant land.

Det är därför vi vänder oss till dig. Genom din rösträtt har du makten att välja vilket Sverige vill du ha. Du har makten att grusa SD:s planer på att bli Sveriges tredje största parti. Ta den.

Kia Andreasson (MP)

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Valspurt

Valspurt, snart är det sista argumenten levererade till intresserade och frågvisa väljare. En del har fallit i god jord, andra har vi inte kunnat övertyga. Ingenting är säkert, men jag hoppas att vi tar hem en rödgrön seger i Göteborg, liksom i regionen. Jag hoppas även att vi tar riksdagen i morgon, även om det blir den tuffaste matchen. Även om vi får ett Rödgrön övertag, kanske det inte räcker för en majoritet.
Desperationen hos våra motståndare har den sista veckan tagit sig parodiska uttryck, där t.ex. Folkpartiet har gått till angrepp mot den Rödgröna majoriteten i helsidesannonser i GP. När FP talar om DDR, eller går på med personangrepp, då vet vi att dom har förlorat.
Vänsterpartiets argument om vinster i välfärden har gått hem. Nu pratar alla partier om nödvändigheten om att utestänga riskkapitalbolag från att äga t.ex. skolor. Men det känns mest som ett trick, när valet är över kommer man att fortsätta som om ingenting har hänt. Därför är det bäst att ta det säkra före det osäkra och rösta på Vänsterpartiet. Detsamma gäller också om du tröttnat på att ha Björklund eller Lööv i regeringen. Om vi lyssnar på vad S säger så kan vi inte vara säkra. Kanske får du se FP och C ledarna göra comeback i en S ledd regering. Om du ser en sådan utveckling som ett hot mot vad du ser som nödvändig förändring, ja, då finns det bara ett säkert sätt för att få en garanterad förändring och det är att du lägger din röst på Vänsterpartiet.
Också trängselskattens rådgivande folkomröstning kommer vi att vinna. I dagens GT går Kommunistiska Partiet till angrepp mot trängselskatt och Västlänken. Dock inte ett ord mot Marieholmstunneln! Mycket underligt tycker jag, mot bakgrund av att de gamla (r):arna gärna klär sina argument i ett miljöperspektiv. Deras resonemang känns sorgligt patetiskt, ett sista desperat försök att får fler röster. Även i GP kan vi läsa om allt elände som Västlänken ska ställa till med. Denna gång är ”expertisgruppen” stormästare i Götiska Förbundet, Gusta II Adolfslogen med flera. Oj oj, jag tror att jag darrar lite över denna kompakta sakkunskap. Samtidigt refuserar GP ett svar från oss Rödgröna med motiveringen att våra argument redan är kända, dock finns det ett oändligt antal invändningar från kritiker mot trängselskatt och Västlänken , värda att publiceras.
Nu tror jag dock inte att dessa debattinlägg kommer att spela någon roll. Jag tror att vi kommer att vinna folkomröstningen också, det kommer att bli ett tydligt JA.
Med detta avslutar jag bloggandet på GP och kör så det ryker de timmar som är kvar tills vallokalerna stänger. Trots allt finns det alltid röster att kämpa om in det sista.

/Mats

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Göteborg behöver maktskifte för att…

Det finns många skäl till varför Göteborg behöver ett nytt styre och nytt ledarskap. Det faktum att de styrt i 20 år och inte lyckats så bra är för vissa skäl nog. De behöver inte 4 år till på sig. Men om du vill ha tre skäl så kommer de här:

1. Skolan. Vi försvarar inte ett system som inte längre fungerar. Det är hög tid att lyfta skolan från stadsdelarna, öka och öronmärka skolans pengar. Lika viktigt är att höjas lärarnas löner och stärka det pedagogiska ledarskapet

http://www.folkpartiet.se/lokalt/goteborg/vara-viktigaste-fragor/forskola-och-skola/

2. Äldreomsorgen. Istället för avveckla äldreboenden vill vi bygga nya. Samtidigt vill vi ge äldre valfrihet. Alla ska ha makt och inflytande över sitt liv, även när man blir äldre.

http://www.folkpartiet.se/lokalt/goteborg/vara-viktigaste-fragor/aldreomsorg1/

3. Bostäder. Hundratusentals personer väntar på att flytta hit, flytta hemifrån eller till ett nytt boende i Göteborg. Vi vill bygga minst 20 000 nya bostäder under de kommande fyra åren. Det kräver en ny bostadspolitik.

http://www.folkpartiet.se/lokalt/goteborg/vara-viktigaste-fragor/bostader/

Det finns fler anledningar till varför det behövs ett maktskifte i Göteborg. På GP debatt i dag lyfter jag tillsammans med mina Allianskollegor några fler områden som behöver ett nytt ledarskap och en ny politik. Jag hoppas att du lägger din röst på Alliansen, gärna på Folkpartiet.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Sista bloggen i opposition

Kristdemokraternas valstuga på Kungsportsplatsen.
Kristdemokraternas valstuga på Kungsportsplatsen.

Idag valspurtar jag och mina partivänner runtom i hela Sverige. Imorse besökte jag innebandyturneringen på Vallhamra sportcenter och vid lunchtid var jag med på invigningen av Jubileumsloppet på Kajskjul 8, men största delen av dagen har jag stått i valstugan på Kungsportsplatsen träffat massor av intresserade människor. Många tycker att Göteborg behöver en förändring.

I år har de rödgröna styrt Göteborg i 20 år. Resultatet av detta är att hemtjänsten rankas på plats 281 av Sveriges 290 kommuner, skolan rankas på plats 234 och företagsklimatet rankas på plats 167. Jag vet att Göteborg kan bättre än så.

Kristdemokraterna har tillsammans med Alliansen lagt fram ett gemensamt budgetförslag där vi öronmärker pengar till äldreomsorg och skola, så att den omfördelning av pengar som sker i de olika stadsdelarna försvinner. Det minsta man kan begära är att pengarna som avsätts för dessa ändamål faktiskt kommer fram! Det gör de med vår budget.

Vi satsar på ett bättre företagsklimat, genom att stödja och underlätta för företag att verka i Göteborg och inte minst förändra attityden till företagande. Det är genom företag som jobb skapas, och jobb ger pengar till välfärden.

Alliansregeringen har gjort ett bra arbete för att stärka Sverige. Genom sänkta skatter har mer än 300 000 nya jobb skapats, och det har gjort att stora resurser kunnat läggas på välfärd. Tack vare regelförenklingar för byggande ökar bostadsbyggandet nu kraftigt, hittills i år har bostadsbyggandet ökat med 35 procent, jämfört med samma period 2013. Detta gynnar Göteborg, som har en stor bostadsbrist. Får vi möjlighet att styra staden kommer vi att förenkla reglerna också i Göteborg och låta fler aktörer vara med och bygga. Läs om dessa och fler av våra satsningar i den här debattartikeln från igår.

Jag tror att den rödgröna majoriteten vill väl, men de har inte politiken och verktygen för att vända utvecklingen i Göteborg. Det har Kristdemokraterna och Alliansen. Jag är övertygad om att Göteborg behöver ett nytt ledarskap och vet att många håller med mig. Nu är det upp till dig.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Imorgon bestämmer du Göteborgs framtid

I morgon avgörs en av de mest infekterade frågan som göteborgarna skådat på länge. Då avgör du om trängselskatten ska fortsätta eller inte. Och under över fyra års tid har Vägvalet också märkt av det missnöje som finns gällande politikernas ignorans. Därför har vi också arbetat med att bredda vårt parti för att kunna driva frågor som också är viktiga för Göteborg. Det handlar om skola, barnomsorg, äldreomsorg, segregation, bostäder, företagsklimat, bolagsöversyn, kollektivtrafik och mycket mer.

Vår kraft är inriktad på att öppna upp Göteborg för göteborgaren vilket kräver ett ordentligt omtag gällande attityder, värderingar och ledarskap från politiken. Det gäller även att öppna upp den politiska beslutsprocessen som klart och tydligt visar i diskussioner om Västlänken inte fungerar. Idag vet vi att räddningstunnlar krympts, det finns fördyringar som ingen vill prata om , den negativa miljönyttan pratas bort precis som kostnaden, delar av Liseberg påverkas av rivning av kulturhistoriska byggnader och så vidare.

Valet imorgon handlar även om att återupprätta ett förtroende för de politiska besluten inför den framtida utvecklingen av Göteborg som stad. Om politiken inte får göteborgarnas förtroende så kommer det blir svårt att ta Göteborg in i framtiden.

Jag avslutar därför idag med mitt anförande från GP:s #pratbar om varför du ska rösta på Vägvalet imorgon. Jag hoppas även att du röstar nej till trängselskatten och Västlänken.

Om du vill ha politiker som lyssnar, vågar säga ifrån, som är pålästa, verkar för öppenhet och för medborgarinflytande, då ska du rösta på Vägvalet.

Vårt uppdrag är att finnas till för dig i denna stad. Vi vill involvera dig i din framtid. Vi vill återställa förtroendet för politiken. Det innebär slut på korruption och beslut i slutna rum.  Det innebär bättre förankring av stora beslut, öppenhet på riktigt och dialog med alla som verkar i staden.

Personligen lovar jag att jag kommer att se till att alla vågar yttra sig i den här kommunen som fastnat i en tysthetskultur som är förödande för Göteborgs framtid.

Det är ledarskapet jag vill erbjuda, ett involverande ledarskap.

Genom att rösta på Vägvalet ser vi till att Göteborg stad intar en ledande ställning i landet med målet att bli den bästa kommunen på lokal närdemokrati och medborgardialog.

Vägvalet startar den resan med att säga: vi följer resultatet i folkomröstningen om trängselskatten.

rosta_vagvalet_sp

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Dagen före valet är också sista dagen för blogg på GP. Tack alla som har läst!

anneli_götaDet har varit, och är fortfarande, en väldigt rolig valrörelse. Många dörrar har knackats, det har pratats politik på staden torg och det sjuder av politisk kraft. Engagemanget märks överallt där jag rör mig: på en byggarbetsplats på Eriksberg, Angeredsgymnasiet, hos tanter i Biskopsgården, på Frölunda torg och i kak- eller låsfabriken. Och det mest framträdande ordet för den här valrörelsen är glädje! Inte minst tack vare SSU. Överallt dyker det upp SSU:are som med fullt engagemang kastar sig in i den politiska debatten. I bland talas det om partiernas död – men efter att ha sett vad SSU har uträttat så tror jag att ryktet om dess död är starkt överdrivet.
Och valrörelsen är inte över än – den fortsätter in i det sista!
I gassande solsken kom Stefan Löfven till Götaplatsen och tillsammans med Margot Wallström berättade vi om vilket Sverige vi vill ha. Ett Sverige där fler jobb, bättre skola och stärkt välfärd är viktigare än fortsatta skattesänkningar-
Ha det gott, och glöm inte att rösta!
/Anneli
floid rasmus glada abbas
Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Se hela klimatnyttan med Västlänken

Vi miljöpartister har en vision om ett Göteborg med utrymme för människor, att skapa en vackrare stad med mindre trafikbuller, hälsosammare luft och mindre klimatpåverkan. Västsvenska paketet och trängselskatten samt Västlänken i synnerhet bidrar till denna vision.

Vilken vision om Göteborg har partierna som säger nej? Hur ska det bli i Göteborg 2028 eller 2050. Vad blir alternativet till det som de nu säger nej till? Blir det sex eller åttafiliga biltunnlar under Göteborg och utvidgade infartsleder istället? Ännu fler parkeringsplatser. Utmynnar detta i en trivsammare stad? Ger detta göteborgarna bättre hälsa? Blir det billigare att bygga? Ger det mindre klimatpåverkan?

Valet på söndag handlar inte endast om nuet, det handlar i synnerhet om vilket framtida Göteborg vi vill ge våra barn och barnbarn.

När det gäller olika sifferuppgifter som jag skrev om i förra bloggen vill jag än en gång kommentera dessa. GT/Wannholt använder siffror som inte visar helheten. De har uppenbarligen inte läst rapporten för på sidan tre i inledningen står följande: ”Övriga effekter som kan uppstå till följd av en infrastrukturinvestering, såsom effekter för godstrafik, förändrat buller, plankorsningsolyckor, drift- och underhåll och förändrade förseningar i trafiken, beräknas inte med hjälp av Sampers/Samkalk och ingår därför inte i denna rapport.”

Detta är ganska viktig information eftersom bara effekterna för godstrafik uppgår till i snitt ca 21600 ton koldioxid per år, dvs. drygt fem gånger mer än hela den nyttoeffekten på 4000 ton som de beskriver som hela klimatnyttan. Den enda samlade bedömning som är gjort av Västlänken inklusive Olskroken planskildhet är de uppgifter som finns i miljökonsekvensbeskrivningen i detaljplanerna för Västlänken. Där står siffran 40 000 ton per år. Flera personer på Trafikverket och Stadsbyggnadskontoret har bekräftat att denna siffra ligger ungefär rätt, även om den är inaktuell idag. Stämmer 40 000 ton/år så kommer utsläppen av koldioxid från bygget av Västlänken inkl. stationer och Olskroken planskildhet på ca 300 000 ton att vara insparade på 7,5 år. Därefter ger Västlänken och Olskroken planskildhet ren nettonytta för klimatet med ca 40 000 ton koldioxid varje år under 52,5 år.

Man ska i detta beakta att Västlänken har mängder av nyttoeffekter, mindre buller, mindre kvävedioxider, färre skador och sjukdomsfall mm. Ifall dessa nyttor skulle uppnås med andra åtgärder så hade dessa också gett utsläpp av koldioxid. Inbesparingen av dessa utsläpp ingår inte i de 40 000 ton som vi pekar på. Den verkliga klimatnyttan kan vara ännu större. På samma sätt är utsläppen för bygget på 300 000 ton före Trafikverket gjort sina åtgärder för att minska utsläppen.

Kia Andreasson (MP)

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Nej till tvångsprivatiseringar

äldreHäromveckan skrev GT och Expressen ett sex sidor stort uppslag om skräckförhållanden vid ett privat hemtjänstföretag där en journalist hade ”wallraffat”. Nyligen hade vi skandalerna i kranskommunerna med hemtjänstföretaget Care Together, där ägarna plockat miljoner ur verksamheten, lämnat äldre vind för våg och struntat i att betala löner till personalen.

Samtidigt går de borgerliga partiledarna ut med en gemensam utfästelse: en moderatledd valseger ska kommunerna tvingas privatisera äldreomsorgen.

Det är inte ett vallöfte. Tvångsprivatisering är ett valhot.

I Göteborg har vi inte infört LOV (”Lag om valfrihet”) i hemtjänsten – och det är vi tacksamma för i dag. Socialstyrelsens uppföljning visar att möjligheten att välja utförare inte är särskilt efterfrågad. De flesta av de som har hemtjänst i kommuner med LOV har inte gjort ett aktivt val. I realiteten fördelas de äldre till företagen via turordningslista eller tombola. Många äldre saknar orken och handlingskraften att ta det ansvar som LOV lägger på de egna axlarna.

Ännu allvarligare är att det är så få som gjort omval, bara fyra procent, och av dem har var fjärde tvingats till det för att utföraren har gått i konkurs.

Hela idén med LOV bygger på att den äldre kan välja bort det som inte håller måttet. Om inte det fungerar i praktiken, om de äldre inte har kraften att göra det, faller ju hela systemet.

Så här säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete, i GP 2014-07-21:

– Göteborgs ansats med Göteborgsmodellen, att ha möjlighet att påverka hur hjälpen utformas, är bättre förankrad i forskning än till exempel Stockholm där det finns en mängd olika företag som sköter hemtjänsten.

– Stockholm erbjuder egentligen väldigt lite flexibilitet eftersom allt måste kunna mätas när det handlar om så många utförare. Forskningen visar att det viktigaste är att kunna välja hur hjälpen utförs – inte vem som utför den.

I Göteborg har vi inlett ett genomgripande reform- och moderniseringsarbete av hemtjänsten med helt nya system för biståndsbedömning, verksamhetsplanering och genomförande. Det handlar om att utveckla Göteborgsmodellen för ökat självbestämmande, höja kvaliteten i tjänsterna samt öka bemanning, kompetens och kvalifikationsgrad i yrket för de som arbetar direkt med de äldre.

Hittills har vi investerat mer än 200 miljoner kronor i satsningen. Vi har följt upp med ett vallöfte om ytterligare 150 miljoner kronor till ökad bemanning inom äldreomsorgen.

Det finns en hel del att fundera på fram till valet på söndag tycker jag. Till exempel äldreomsorgen.

/Anneli

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone