In med storstäderna i SHL!

Från tolv lag till 14 i SHL – redan till hösten?

Tja, troligen.

Det är det senaste förslaget som utreds av Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet. Och tiden är knapp, med bara några omgångar kvar av både SHL och allsvenskan.

Det finns två alternativ.

1. Elvan och tolvan i SHL slipper kvala – och får stanna kvar. Kvalserie spelas med sex allsvenska lag – och två flyttas upp.

2. Elvan och tolvan i SHL får spela kvalserie – och fyra av sex lag går upp i SHL.

Mitt val är enkelt. Spela kvalserie med elvan och tolvan från SHL – och flytta upp fyra av sex lag.

Men tro inte att det är ett helt enkelt beslut.

Att SHL ska utökas beror enbart på att Hockeyligan vill ha in storstäderna, läs Malmö och Djurgården från huvudstan. Ingen jublar lika högt i riksmedierna om Asplöven eller Karlskrona tar steget upp. Visst, breddad geografi – men inget intresse i 08-land.

Så vad händer i en kvalserie med kapitalstarka lag som Malmö och Djurgården?

Det är inte helt otänkbart att klubbarna köper sig en plats, värvar tre NHL-spelare var och satsar allt för att få den efterlängtade biljetten till hockeyns svenska finrum.

Orättvist?

Möjligen – men rätt väg för SHL.

Det är klart att Stockholm ska ha minst ett par lag i högsta serien – och Malmö ett.

 

 

 

7 kommentarer om “In med storstäderna i SHL!

 1. Finns väl inget idag som hindrar storlagen att köpa sig ett lag för att platsa. Frölunda har ju gjort det.

 2. Det finns ett tredje alternativ…
  och det är att spela klart säsongen med de regler som gällde när man gick in i säsongen. Kanske lite för naivt och idrottsligt rättvist för att tilltala SHL, men nog borde du kunna nämna det som ett alternativ.

 3. Johan Rylander hur tänker du nu? Det skulle innebära att det alltid ska var ett lag från Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är jätte bra för det betyder att Frölunda aldrig kan ramla ur SHL.:-) Det innebär att du är för ett stängt SHL. Trodde att du var för att det var idrottsliga prestationer som avgör i vilken division man spelade i och inte pengar. Hur många i Götet kommer o ser AIK eller Djurgården i jämförelse med Färjestad eller HV.

  Tycker att du ska ta upp att vi behöver en ny arena här i Göteborg som är värt namnet. Vi ligger ju efter de flesta bondlag i frågan om detta…

 4. Stockholmslagens problem ligger inte i något som kan styras inom hockeyn. Det är politik och vansinnigt höga hyror av lokal och mark. Se skillnaden mellan exempelvis Linköping och Djurgården, bara parkeringen utanför arenorna är helt avgörande. Inga kostnader knappt för LHC, medan Djurgården skulle inte kunna ha en parkering för hundra bilar, utan att gå i konkurs.

  Nu är verkligheten att AIK och Djurgården skulle behöva ekonomiskt stöd av övriga klubbar i SHL för att kunna spela på lika villkor, och ska det verkligen vara så? Självklart inte, det är sport, en kamp, en tävling…….

  Låt verkligheten bestämma förutsättningarna, framförallt inom idrotten. Fusk och onaturlighet har aldrig vunnit i längden.

 5. Med den rubriken trodde jag du fått en hjärnblödning – att du tyckte att dom skulle få wildcard. Men som tur var trodde jag fel.

  1. Ska de ske förändringar ska det ske nästa säsong. Det är ju löjligt, att nu när AIK e på väg ner, ska man skriva om spelreglerna under pågående spel.

  2. Om nu storstadslag inte klarar att kvala upp, så ska dom inte spela i SHL – enkelt som fan. Hellre ser jag Karlskrona hundra gånger hellre än ett ekodopat Djurgården.

  3. Nu en gång för alla, kan det avgöras. Är det pengar som är den avgörande faktorn? Är det idrotten och klubbkänsla som är den avgörande faktorn?

  4. Blir valet pengarna, kom tillbaka om tio år och säg att det var ett rätt val………not

Kommenteringen är stängd.