Lundqvist: ”Ha respekt för Jagr!”

20140212-102526.jpg

Jo, den här killen är precis som du och jag. Henrik Lundqvist blir nervös. Precis som vi alla kommer att vara när det är dags för OS-premiär i Bolsjojpalatset om några timmar.

”Jag är sån som person! Jag blir alltid nervös. Även inför träningsmatcher …”

Och OS är ingen vanlig turnering.

”Jag går runt och är spänd! Det är alltid så inför premiär, oavsett om det är elitserien eller NHL. Det spelar ingen roll hur gammal jag blir. Det är alltid lite extra. Jag vill komma i gång och få en bra start.

Bra start är förstås seger direkt.

”Vi siktar på guld … men det är också viktigt att fokusera på första 20 minuterna mot Tjeckien. Bara komma in i det. Jag ser inte längre än så …”

Ett Tjeckien med en viss Jaromir Jagr, 41 fyllda.

”Han är så stark, håller i pucken, hittar öppningar. Han har det fortfarande! Världsklass. Hans spel handlar inte om snabbhet, utan om styrka och spelförståelse. Han kanske var lite snabbare för tio år sedan, men han har samma styrka. Håller i från, vänder och vrider, otroligt svårt att ta pucken” berömmer Henke.

Och så gjorde han mål på dig precis innan ni åkte över hit …

”Jaså? Gjorde han det? Det kanske han gjorde! Haha. Han har ett bra skott. Det gäller att ha respekt för honom när han är på isen …”

Henrik har haft en svajig säsong i NHL. Inledde rätt kasst, men har spelat upp sig.

Orsaken?

”En kombination av flera saker. Säsongen började väldigt tufft. Jag jobbade hårt, men det gäller att ha med sig skallen. Det gäller att tänka rätt, men jag kom från mitt spel lite. I december tyckte jag att jag kom tillbaka. Spelade mer konsekvent i mitt spel, tog rätt beslut – och så kom självförtroendet tillbaka … en kombination av tekniska bitar och hur jag tänkte. En av de tyngre perioderna i min karriär på 13 år …”

Lundqvist, rankad av NHL.com som olympiadens bäste målvakt – inför turneringen, skrev i höstas också nytt kontrakt med New York Rangers. Sju år – och nästan 400 miljoner kronor i lön.

I Sotji bor han ensam, en av få i OS-byn. Precis som de ryska hockeyspelarna.

”Jag funderade på det faktiskt! Jag har bott själv i tio år, men det är skönt att släcka lampan när det är dags att släcka lampan …”