Ett sorgligt avhopp

Finland har världens bästa målvakt. Hon heter Noora Räty, 24 år gammal.

Men efter förlusten mot Damkronorna kom beskedet – hon lägger av.

Skälet är inte att hon är en dålig förlorare, utan att utmaningen saknas.

”Jag skulle kunna åka till den ryska ligan, som är den enda proffsligan för damer, och spela där. Men jag har hört en del saker och var även där och spelade några matcher i januari … och den ligan kan inte utmana mig tillräckligt.”

Därför slutar världens bästa hockeymålvakt, 24 år ung.

”Jag tror inte att damhockey kan växa och bli bättre i framtiden om inte USA eller Kanada startar en professionell liga snart. Det är det nästa kritiska steg som vår sport måste ta – annars kommer den aldrig att bli respekterad som den borde vara. Att spelare jobbar fulltid samtidigt som de förväntas att träna som ett proffsidrottare är alldeles för mycket och orättvist.”

Förstår ni nu varför det är viktigt att sporten lyfts, varför exempelvis alla SHL-lag ska ha en damverksamhet – och den svenska Riksserien ska få samma proffsstatus?

Är det inte dags att agera, SHL?

Frölunda?

Vi lever i 2014. Om inte nån startar och leder utvecklingen kommer vi att se fler sorgliga avslut av karriärer bara för att utvecklingen, utmaningen, inte längre finns.

 

8 kommentarer om “Ett sorgligt avhopp

  1. Klart att eliten skall ha A-lag för både kvinnor och män. Investeringar och belöningar må väl ske i relation till vilka intäkter som genereras på kort, medel-lång och lång sikt. Klubbar som Häcken (ett föredöme i många avseenden), Blåvitt (s), Göteborg Kopparberg (ytterligare en genusklubb) och Frölunda (genus i kubik) må skämmas en hel del. Sedan kan man alltid diskutera om skattemedel verkligen skall användas för att betala för elitidrott. Jag tycker inte att det är rätt oavsett om det gäller kvinnor eller män.

  2. Det är så sorgligt! Men det bevisar återigen att en satsning är absolut nödvändig. SHL måste få upp Damhockey på agendan, det duger inte att ”vifta bort den” längre! Om inte SHL tar ansvar, kanske fans och sponsorer kan göra det och ställa krav på att en viss del av stödet ska riktas till damverksamhet.

Kommenteringen är stängd.