Världens bästa – tvingas lägga av?

Bäst i världen, bara 23 år – och karriären redan slut?

– Jag måste kunna leva, säger Damkronornas Valentina Lizana Wallner till GP.

 

Efter den svenska kvartsfinalen häromdan berättade Finlands världsmålvakt Noora Räty att hon lägger av, bara 24 år gammal. Hon ser ingen konkurrens eller utveckling i damserierna – och heller ingen ekonomi. Den ryska proffsligan håller inte måttet – och efter fiaskot i OS kanske hela ligan läggs ner.

– Jag förstår Räty helt och hållet. Det är kul med de här internationella matcherna, med det motståndet vi får. Men hemma i Riksserien är det inte så kul alla gånger, säger Valentina Lizana Wallner, målvakt i Damkronorna.

Hon går med precis samma tanke– trots succén i OS och en tänkbar plats i all star team. Tanken att lägga av med elitkarriären alltså, vid 23 år ålder.

– Jag vill verkligen spela hockey. Men att träna två gånger om dagen och samtidigt jobba? Jag måste kunna leva – och få in pengar på nånting. Jag vill ha en lön, säger Valentina.

Hon är gift med Patrick och har redan planerat för ett liv – ett utan ishockey på elitnivå. Med familj och fast jobb.

– Jag läser på Örnsköldsviks folkhögskola, till personlig tränare och kostrådgivare. Det är svårt när jag tappar en månad, som här över OS … och sedan går det inte att kombinera. Det är därför så många slutar så unga. Jag är gammal som 23 …

Att spela med Modo Hockey i Riksserien ger inte heller några pengar att tala om.

– Nädu, det täcker väl hyran. Mer är det inte …

Att testa på en herrserie – kanske det är en tanke?

– Jo, kanske. Det hade varit roligt. Men samtidigt väger jag 63 kilo – och de väger 100 kilo. Skaderisken är stor. Får man en kille över sig får man rätt ont. Det är nackdelen.

Lizana Wallner har ett erbjudande från Ulvö Hockey om att spela i hockeytvåan – och tränar fortfarande med både Modos J18 och J20 ibland. Skulle du hålla i herrhockey, säg i tvåan?

– J20 är ett väldigt skickligt lag. Men som sagt, där har jag också åkt på några smällar. Jag vet hur det känns … Nu är jag för gammal för juniorserien, men jag har stått i en träningsmatch mot Björklöven. Som vi vann. Jag släppte två – och det var riktigt roligt. Det går så mycket fortare. Jag spelade med killar fram till gymnasiet.

 

Men oavsett valet – nu väntar bronsmatch mot Schweiz.

– Det hade ingen förväntat sig. Inte SOK i alla fall. Vårt flyg hem går bara några timmar efter bronsmatchen! Vi hinner inte ens gå och lägga oss.

Kanske lite plåster på såren att åka hem med en bronsmedalj runt halsen?

– Det hade varit nåt det!