Medicinska skillnader är viktiga!

Zyrtec-D, alltså. Det är ”dopningen” som fällt Nicklas Bäckström. Ett läkemedel med antihistamin och blodkärlsavsvällande pseudoefedrin.

Ett ämne som är tillåtet om du berättar det på ett papper, tillåtet i upp till 170 nanogram per milliliter urin.

Själv fick jag Loratadin av Tre Kronors läkare, en icke dopningsklassad allergimedicin.
Bäckströms medicin åkte med från USA

11 kommentarer om “Medicinska skillnader är viktiga!

 1. Hmm… läser man om Zyrtec-D på Wikipedia så framgår där att en tablett 10mg om dagen gav peak koncentrationer på över 300 ng/ml. Nickback hade 190 ?

  Flera idrottare har lämnat Sochi pga allergi och att ta en tablett om dagen under pollensäsong är väl inte märkligt.
  Iallfall inte i mina familj där jag är den enda som klarar mig utan.

  Tydligen OK att köra med smärtstillande dock.

 2. Man får använda mediciner med pseudoefedrin om man ansökt och fått klartecken om medicinskt undantag (TUE: Therapeutic Use Exemption) från antidoping-byrån. Det räcker inte att bara ange att man tar medicinen.

  Man kunde ju hoppats att läkaren hade uppmärksammat Wadas rekomendationer och inte litat på vad de andra landslagsläkarna sa.
  http://www.wada-ama.org/Documents/World_Anti-Doping_Program/WADP-Prohibited-list/WADA_Additional_Info_Pseudoephedrine_2010_EN.pdf

  Trist att beskedet kom så tätt inpå match, men landslagsledningens uttalanden hade man kunnat hålla inom gruppen. En ödmjukare ställning utåt hade de vunnit på. Att komma med hot är inte rätt väg. Det är inte Wadas eller IOKs fel att Bäckström hade för högt värde av en substans som finns med på deras lista (som förövrigt även gäller för IIHF)

 3. Väldigt vad snabbt man tar för givet att en som åkt fast i ett dopingtest talar 100% sanning om att han ”bara tagit en tablett” som inte borde ge detta utslag i två prover.

 4. Är det inte 150 microgram / ml som är tillåtet? Skulle räcka att han tagit 2 tabletter mindre än 12h innan match för att ge utslag.

  1. Det har han ju inte gjort enligt honom själv… Men en svensk reko hockeylirare skulle ju aldrig ta något annat som piggar upp och vidgar luftvägarna.

 5. Det är väldigt olyckligt när GP-blog sprider falska påstående om allergimediciner. Clarityn eller Loratadin innehåller inget pseudoefedrin, faktiskt finns pseudoefedrin inte i någon av i Sverige registrerade mediciner längre. Kombinationsmediciner som Claritin-D (dvs loratadin+pseudoefedrin) marknadsförs inte i Sverige. Hur många unga idrottare med allergi kommer undvika att ta allergimediciner pga felaktig info om doping nu? Rättelse, tack / Teet Pullerits, Allergolog Sahlgrenska

 6. Verkligen inget att skoja om.
  Det var det inte när Lill-Pröjsarn tog nässpray, som innehöll efedrin för en herrans massa år sedan och ännu mindre nu när vi svenskar förfasas över andra nationers fusk av allehanda slag hela tiden.

Kommenteringen är stängd.