Folin har nått målet

Hanhalskillen Christian Folin, 23, har debuterat i NHL – med en assist och tre plusmål!

Vem kunde tror det när han dumpades av sitt dåvarande lag på en bensinstation i USA för fyra år sedan?

 

För bara några veckor sedan lirade Christian Folin universitetshockey med U-Mass Lowell. Och den odraftade backen gjorde det så pass bra att alla NHL-lag i ligan var ute efter hans namnteckning på ett kontrakt. Till slut vann Minnesota Wild kampen om den hårdskjutande killen – och plötsligt var slit, svett och tårar som bortblåst. När Folin dessutom fick till ett assist  4-2-segern mot Alexander Steens topplag St. Louis Blues, ja … då insåg han att målet var nått.

”Jag sträckte armarna i luften och stod där med världens största leende”, berättar Folin för Star Tribune.

Resan från Frölundas juniorer till NHL har varit allt annat än lätt. Folin kom till USA med rätt kass engelska och floppade totalt på SAT-skrivningen, den amerikanska varianten av standardprov. Han fick byta skola ett par gånger – innan han hamnade hos UMass-Lowell.
Resan dit gick via Austin Bruins och tränaren Chris Tok, som verkligen trodde på Folin. Han lät till och med Hanhalskillen bo hemma i källaren – och Tok var den tränare som köpte Folin för 1 000 dollar när han lämnats av Fargo Forces spelarbuss på en bensinmack med hela sitt liv nedpackat två hockeybagar.
Vad fick dig att fortsätta kämpa, Christian?

”Jag spelar hockey! Jag gör det jag älskar att göra. Jag åkte tillbaka hem den julen – och efter några dagar visste jag att jag var tvungen att åka tillbaka och ge det ett försök. Jag är glad att jag gjorde det”, berättar Folin för Star Tribune.

Och karriären, den har visst bara startat …

Nio miljoner kronor är Folins kontrakt med Wild värt.