KRÖNIKAN: Hockeyn glöder – med en touch av Frölunda

Årets varmaste dag – och hockeyn har aldrig varit hetare i Göteborg. Stanley Cup, VM och Champions Hockey League, allt med en touch av Frölunda.

 

Appen i mobilen visar en prognos på 26 grader, rekord för 2014. Och samtidigt som pastellsprakande kjolar och kortbyxor blandas med ett dopp i saltat vatten är den kallaste av sporter samtidigt den hetaste.
Tack för det, Frölunda.
För Henrik Lundqvist regerar i Stanley Cup, Dick Axelsson (som har en utköpsklausul i Schweiz) får NHL-scouterna att dregla i den vitryska VM-turneringen och Robin Figren dansar oss lyckliga i cyberrymden …
Alla bidrar på sitt sätt till intresset, alla lirarna har en touch av Scandinavium i sig – och hockeyn lever verkligen, trots att SHL-säsongen tog slut redan i mars för oss som bor i 031.

LOTTNINGEN AV CHL, Champions Hockey League, var förresten inget annat än pinsam. Lag från samma land kunde inte hamna i samma grupp – och det skapade konflikt. Gång efter gång efter gång. Det krävdes en doktorand i geografi och ordningssinne för att reda ut allt – och Frölunda drog vinstpucken.
En grupp med Villach (Österrike), Genève-Servette (Schweiz) och Briancon (Frankrike) kan aldrig vara nåt problem. Boka slutspel!

DET BÄSTA SOM kunde hända med det svenska intresset för CHL var annars att SVT köpte rättigheterna. ”Fantastiskt bra”, säger Frölundas ordförande Mats Grauers – och jag håller med.
Med Chris Härenstam som kommentator, Per-Johan Axelsson och Micke Renberg vid sidan och Marie Lehmann i studion så blir sändningarna en given hit – och ett garanterat lyft för turneringen.

ÄR DET FÖRRESTEN nån som på allvar tror att Vitryssland kan rubba ett rätt namnfattigt Tre Kronor i kvartsfinalen i morgon kväll? Ja, jag gör faktiskt det – även om jag inte tippar så. Murar Kanada-importerade keepern Kevin Lalande igen målet (vilket han faktiskt kan göra) så kan inte Linus Klasen och Dick Axelsson göra en extra fint eller ett nytt varv innan skottet kommer.

HÄROMNATTEN SÅG jag Henrik Lundqvist rädda 40 skott mot Montreal Canadiens – och jag hoppas verkligen att Rangerskeepern lever som han lär. Njuter av stunden, vill säga.
Det vore fantastiskt att se pokalen i Frölundaborg för andra säsongen i rad.

HAR NI FÖR övrigt sett Frölundas briljanta reklamfilm med Roger Rönnberg som försäljare av seriekort? Gör det. Surfa in på blogg.gp.se/rylanderjohan – och kolla samtidigt när Robin Figren uppvisningsdansar i sambons glittertopp. Galet och tårframkallande på samma gång.

TILL SIST: Jag säger 5–2 till Tre Kronor i Minsk Arena. Och en semi mot Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin.
Ur askan i elden, va?

Plus
Hockey. Hetare än nånsin? Frågan är om det skulle bli större än att Henrik Lund-qvist tar New York Rangers till final i Stanley Cup?

Minus
Lottningen från helvetet. Det var ett under att CHL-gubbarna löste de elva grupperna till slut. Blev nästan pinsamt med alla ”geografiska konflikter” till slut.

7 kommentarer om “KRÖNIKAN: Hockeyn glöder – med en touch av Frölunda

 1. CHL är spännande. Många svenska företag som tidigare inte sponsrat hockey går nu in med en hel del pengar för att få synas på en stor internationell marknad. Det här är förhoppningsvis början på något stort. Tänk om vi supportrar ställer upp på detta. Då kan vi nästan direkt konkurrera med KHL och på sikt kanske även mot NHL. Vilken dröm det hade varit att få se stora svenska stjärnor spela i svenska lag! Så gott folk, håll alla tummar för att detta slår väl ut!

 2. Men hjälp! Först papperstidningen och nu webben, känner knappt igen designen!

  Ja, den där lottningen var allt annat än smidig. Än värre blir det ju när han i mitten förklarade att allt hade gått bra på repetition! Hua!
  Vad jag tycker om vår grupp? Ganska trist faktiskt, hade hoppats på lite mer välkända klubbar… Sen tycker jag att det är trist att två lag från samma land inte kan möta varandra. För hade det blivit match mellan Frölunda och Färjestad så hade jag garanterat övervägt att åka till karlstad för att titta på matchen!

  Undrar verkligen hur många som kommer ta sig till borgen för att se Frölunda spela mot anonyma lag?

  Ett plus är ju dock att SVT kommer visa matcher från turneringen, så slipper man krångla med dumma streamings som inte funkar som dom ska! (Slutspelet i Berlin på aftonbladet var en ren pärs!)

 3. Tror du ärligt talat att ett topplag i NLA är en mumsbit? Kolla bara på hur många svenskar som åker dit nu så kanske du inser att den ligan är minst lika bra som elitserien. Sen tror jag att du kommer få lära dig att österrikiska och franska lag håller högre klass än många tror. Minns t.ex att Salzburg vann European Trophy för några års sedan. Och sen har vi Frankrikes VM-lag som överraskat så stort mot namnkunnigt motstånd, ett lag som har en kärna av spelare från Ligue Magnus. NHL-stjärnor från Kanada lyckades inte stoppa Damien Raux och Florian Chakiachvili (tillhör Brancon) men du tror att våra Frölundaspelare kommer köra över dem? Vår största stjärna heter Mathis Olimb, och det var ju knappast så att han gjorde vad han ville mot fransmännen i VM och han kommer inte göra det i CHL. Det kommer bli 6 tuffa matcher, tro inte något annat.

   1. Självklart inte omöjligt. Frölunda får ställas som favoriter tillsammans med Genéve. Men du fick det att framstå som att det är en grupp vi inte kan missa att vinna, vilket är långt ifrån sanningen. Kom ihåg att bara fem av elva andraplacerade lag går vidare.

 4. Matchen mot Vitryssland är inte ikväll som det felaktigt står i artikeln. Den spelas i morgon.

Kommenteringen är stängd.