KRÖNIKAN: Är du dåre eller geni, Dick?

Det är en tunn linje mellan dårskap och genialitet. …
Fråga bara Dick Axelsson, en stolpe från legendarstatus.

Frölundas magiker kommer helt fri med den vitryske keepern i kvartsfinalen, hinner till och med kolla bakåt – ”jo, jag är helt fri …” – innan han bestämmer sig för vilket avslut han ska fresta Pär Mårts magsårskonto med.
Han väljer backhandlobben.
Lobben!
Pucken tar i stolpen – och i anfallet efter gör Vitryssland mål. Det ser precis ut som i Scandinavium i vintras. Fantastiskt lir, men motståndaren som gör målen – och plötsligt är Tre Kronor på väg ut ur turneringen mot en vilt kämpande hemmanation.
Jag kan inte ens få till mer än en svordom över Dick Axelsson.
Pirret i magen över dragningarna, klubbtekniken och den oväntade avslutsmetoden … fattar ni vilket klassiskt Tre Kronor-mål det hade blivit?
Dick Axelsson är en stolpträff från legendarisk status – och när Tre Kronor ändå vinner matchen går det bara att skaka på huvudet åt den mannen.
Tack för showen, liksom. Men nån dag ska du få förklara hur i helsike du kommer på att lobba i det läget?

BÅDE AXELSSON OCH hans gamle klubbkompis Joel Lundqvist, 98 landskamper ung, har vassa chanser att måla mot målvakten som de svenska kommentatorerna inte kan uttala. Kevin Lalande är importerad från Kanada och Vitrysslands bäste spelare, men han har tur när både Dick och Joel skaver av den röda färgen på stolparna med två ramträffar.
Joel är förresten en av landslagets allra viktigaste spelare i den här kvartsfinalen – grym på tekningarna även internationellt. Skulle Tre Kronor ta sig till final på söndag 100-jubilerar lillebror Lundqvist samtidigt som storebror Henrik är på väg att ta sitt New York Rangers till final i Stanley Cup.
Den storyn skriver jag gärna om.

VITRYSSLAND ÄR FÖR övrigt ingen blåbärsnation längre, inte år 2014. Dynamo Minsk lirar exempelvis i KHL – och har nästan bara vitryska spelare i laget. Plus att det finns importer från NHL som lyfter landslaget vid varenda kraftfullt ”sjajbo” som den galna publiken i Minsk Arena gastar fram. Det är starkt av Tre Kronor att stå emot den tinnituspressen.

FÖRRESTEN: FINLAND! Först uselt och knappt till slutspel, sedan seger mot Kanada i kvarten … nog ska det kunna bli seger mot Tjeckien? Tänk den drömfinalen … om Sverige nu skulle skrälla i semin.

TILL SIST: Vem tror att Mattias Ekholm på 57 sekunder först orsakar en straff – för att sedan ta köksvägen in med vinnarpucken? ”Iiiiiiiingenting kan stoooooooppa oss …” – hör du det Alexander Ovetjkin?

 

Plus
Poodles. Jag fattar inte hur En för alla för en slunkit genom Lukasjenkos tullar – men det är oerhört gott att höra Tre Kronors kampsång varje gång det blir mål.
Minus
Sorgen. Jag saknar fortfarande Ottawas dunderback Erik Karlsson i det här mästerskapet. Hoppas att hälsenan läker bra här hemma i Göteborg!