KRÖNIKAN: Går det att döda en kackerlacka?

Stanley Cup Rangers Kings HockeyGår det att döda en kackerlacka?…
Fråga Henrik Lundqvist, Rangers målvakt.

Tro eller tvivel? Det är lätt att bli hellströmskt inspirerad den här natten – för Håkans massiva fyrverkerier på Ullevi har knappt hunnit slockna förrän nästa magiska föreställning sprakar i gång från Staples Center i Los Angeles.

Vi bjuds återigen på fantastisk hockey – och med grus i ögonen ser vi solen gå upp innan allt är över. För det blir sudden, ännu en gång. Och New York Rangers tappar, ännu en gång.

0–2, 1–3, 2–4. Alla ledningar försvinner. Los Angeles Cockroaches, förlåt Kings, är omöjligt att krossa. Alain Vignaults gäng från östkusten tycks inte veta hur en match stängs, hur en ledning försvaras. Det är precis som allt bra spel är bortblåst när det är dags för tredje perioden i den här finalserien.

Å andra sidan är det lika lätt att bli imponerad av ett Los Angeles Kings som aldrig ger sig, som verkligen gör skäl för sitt skadedjursnamn.

En för alla, alla för en – ända tills motståndaren klappar ut med handsken i isen.

 

HENRIK LUNDQVIST ÄR oerhört förbannad under matchen. Los Angeles Kings får göra ett mål som i vanliga fall blir bortdömt för målvaktsinterference. Han diskuterar länge med domarna, skriker ett tydligt fuck i samband med målet – men inget hjälper.

2–4 blir 3–4 … och en stund senare kvitterar kackerlackorna till 4–4. Det kallas för momentum, eller medflyt. Och det är förstås det som avgör matchen … även om det tar nästan fem perioder innan Kings avgör i sudden.

 

FÖRRESTEN: Varför har inget anlitat Erik Granqvist, målvaktscoach från Karlstad, som expert i tv tidigare? Karln är ett entusiastiskt fynd i samma klass som Niklas Wikegård var en gång i tiden.

Vi bjuds på underbara utläggningar om bakvikt, usel klubbteknik och svaga sidor hos Henrik Lundqvist. Samme Lundqvist som är världens bäste målvakt …

 

TILL SIST: Jag tror, precis som Håkan Hellström, att det bästa i livet inte hänt än. Vad säger du om den teorin, Henke?

Plus
Nordin Gerzic. Oerhört starkt att berätta om sitt missbruk – och återigen sätta ett känt ansikte på ett problem som växer lavinartat i Sverige. Så fråga dig själv reklambransch – varför gör det det?

Minus
Summorna. Medierna frossar i hur många antal kronor som Gerzic gamblat bort – men på en stödförening för spelberoende talas det aldrig om summor. Det som är mycket för någon är lite för en annan – och tvärtom.