Janmark: ”Jag ligger efter, det gör jag …”

Frölunda kör tungt för tillfället. Ben och bål plågas så att muskelfibrerna skriker efter vila och återhämtning. Nyblivna NHL-proffset Erik Karlsson har inte längre bröst och bringa som en frukostflinga – och kör djupa utfall med 50 kilo på stången. Han bygger upp kroppen för en sista säsong i Göteborg.

Kapten Joel Lundqvist har kepan bakåfram och laddar på med 70 kilo. Men Christoffer Persson är värst, eller bäst – med 90 kilo på stången. Det smärtar rejält – och en bit bort i gymmet ligger Viktor Stålberg (Nashville Predators) och Henrik Tömmernes (Vancouver Canucks) och kör sina övningar inför vintern.

Ett nytt ansikte sliter extra hårt – och det tar emot och darrar rejält i en snedliggande magövning. Mattias Janmark, centerförvärvet från AIK, har en del att jobba med.

”Jag ligger efter, det gör jag”, erkänner den Detroit-tingade 21-åringen – som kom till Frölunda för två veckor sedan.

”Det kan bli så där med nya övningar! Jag minns när jag kom till Skellefteå och hur svag jag var på vissa saker”, tröstar John Klingberg, numera Dallas Stars i NHL.

Och Janmark är inte orolig.

”Jag har missat ett par veckor, men det ska inte vara nåt problem. Jag får köra hårdare i sommar!”

Janmark har i alla fall flyttat i en lägenhet i Johanneberg och mamma hjälpte till att få det hemtrevligt. Detroit har bara ett år kvar på optionen att erbjuda honom ett kontrakt – och det är hos Roger Rönnberg och Frölunda som talangen hoppas få fram det sista som krävs.

”Roger och även Håkan Andersson (Detroits Europascout och med i Frölundas styrelse) presenterade det på ett bra sätt – och det känns som om de gör många bra grejer här. Hur det än går kommer jag att få med mig nåt positivt härifrån. ”

Vilka andra klubbar var du nära?

”Det var ett gäng klubbar som hade vettiga upplägg att erbjuda – och det fanns saker som talade för alla. Att vara  i Linköping med Roger Melin, exempelvis. Jag hälsade också på hos HV 71 – och de hade också mycket bra att presentera.”

Men om du gjorde 18 mål i ett skräpgäng – hur många gör du då i ett topplag?

”Haha. Det är svårt att säga. Det var en tuff säsong , men jag lyckades – åtminstone i början. Det är klart att jag vill göra fler mål än 18, men samtidigt är inte målen det viktigaste. Jag vill spela bra – då kommer poängen och målen att komma. Förhoppningsvis når jag över 20 mål. ”

Du har ett år på dig att prestera.

”Så är det. Jag hoppas att jag tillhör den grupp som skriver NHL-kontrakt efter nästa säsong …”

2 kommentarer om “Janmark: ”Jag ligger efter, det gör jag …”

  1. Bra artikel kul med lite Frölunda rapportering, vart lite torka om man uttrycker det milt. Hoppas att det kommer mer från träningar och läger osv.

Kommenteringen är stängd.