INTERVJU: Än glöder Henkes ögon

Henrik Lundqvist

Skägget må ha fått vita strån – men Henrik Lundqvists ögon brinner fortfarande.
– Känslan jag har nu är samma som när jag var tjugo år. Hungern att vinna finns kvar.

Landets allra största hockeystjärna är en upptagen man, särskilt de sista sommarveckorna i Sverige. Schemat är tokfyllt, allt går i ett. Semesterkänslan, med bad i havet utanför Onsala och lugna stunder med familjen, är plötsligt ett minne som bleknar lika fort som solbrännan.
– Det har varit en fantastisk sommar. Varje dag trodde jag att det skulle komma en väderprognos som sa att allt var över. Men den kom aldrig …

Henrik Lundqvist, 32 år fyllda, är stor nuförtiden. Nästan i klass med en kunglighet. Allt han gör blir omskrivet, nyheter, snackisar. Det spelar ingen roll om han spelar in en ny schamporeklam, kastar en hink med isvatten över huvudet, försöker sälja sin läckra lägenhet på Manhattan eller köper en fastighet på Västkusten.
– Det är en ny tid, med twitter och helt annan bevakning. Mer vardagliga saker blir plötsligt nyheter, för folk skriver om det. Just mediebiten är nåt jag har vant mig vid. Det går i vågor – och jag har lärt mig att leva med det. Jag har fått bita i det sura äpplet titt som tätt.
Är det jobbigt att vara så påpassad?
– Vissa saker hade jag helst hållit mer privat, så är det. Men vi gör vårt jobb, ni journalister ert. Stämmer bara faktan, så fine. Jag har gärna en dialog. Visar en journalist respekt så svarar jag på samma sätt – och kanske berättar lite mer …

Besvikelsen från missen i Stanley Cup-finalen mot Los Angeles Kings har lagt sig – och lusten efter hockey är tillbaka. Även om det bara är augusti. Säsongen med New York Rangers startar med en camp om en knapp månad, men Lundqvist och familj är redan på väg tillbaka över Atlanten.
Bland annat för en första uppstartsträff med välgörenhetsorganisationen Henrik Lundqvist Foundation.
Familjens lägenhet är inte såld än, men det oroar inte.
– Vi flyttar inte förrän nästa år, så det är ingen brådska. Vårt nya boende byggs just nu. Vi har i alla fall inte tagit hjälp av tv-programmet Million Dollar Listing, haha. Det är en annan kille som jag känner som ska sälja lägenheten.
Efter nio år i storstaden New York har den amerikanska klubben Rangers en lika stor plats i Lundqvists hjärta som Frölunda har.
Du skrev ett megakontrakt med Rangers fram till 2021. Finns inte risken att du blir mätt – bara sätter dig på rumpan och är nöjd?
– Du har inte så många chanser under en karriär att skriva kontrakt! Det här är mitt fjärde kontrakt i NHL. När jag var yngre undrade jag ofta hur jag skulle känna mig när jag var 30, eller 32. Hungern finns där, precis på samma sätt. Skillnaden är att jag har mer distans, inte alls är lika ivrig. Jag har lärt mig nåt med åren!
Du är smartare nuförtiden?
– Japp. Det gäller att vara lite smartare. Just i träningen kan jag inte slita lika mycket, eller på samma sätt, som när jag var yngre. Jag går inte ner lika mycket, rehabträningen blir viktigare, jag kanske kyler knäna efter träningen för att få ner svullnaden …
– Jag är inte 20 år längre. Jag börjar inse det. Om det visar sig med lite mer grått i skägget eller lite mer värk, det är frågan …
Lundqvist ler och kliar sig i den ansade skäggstubben. Han har varit förskonad från stora skador i karriären – men ändå spelat en del med smärta.
– Det har varit förslitningsskador, peppar peppar. Jag har fått ta kortison i knäna under ett par år. Just insidan av knät tog mycket stryk. Jag fick inflammation runt benen i knät – och höfterna har varit sådär. Men de senaste två åren har varit helt okej!

I dag lyfter planet. New York, via Stockholm.
En ny säsong startar.
Ol’ blue eyes är redo.
Så till sist: Vad använder du för schampo – egentligen?
– Haha, Head and Shoulders, så klart. På riktigt!
Äh! Aldrig. Inget annat … lite dyrare som American Crew?
– Nope …

 

HENRIK LUNDQVIST OM …

… lillebror Joels alla skador:
”Jag lider verkligen med honom, skadebiten har varit tuff. Han kämpar som fasen, kommer in i ett bra flow – och så händer nånting. Som brorsa känner jag med honom. För att nå sin toppnivå krävs en kontinuerlig träning, att kroppen känns bra. Har du nånting som naggar i kanten så känns det. Saknar du tre-fyra procent på den här nivån är det skillnaden mellan att du spelar på topp – eller bara är okej. Joel har alltid varit en krigare. Han kanske överraskar – och håller på tills han är 40 år!”
… ALS Ice Bucket Challenge:
”Det är helt otroligt vilken genomslagskraft det har haft … jag kände att jag ville ha skjorta och väst i min utmaning. Alla tre som jag utmanade, John McEnroe, Loui Eriksson och Derek Stepan, svarade! Min utmaning slutade med att jag både skänkte pengar och körde ishinken.”
… sin egen välgörenhetsorganisation, Henrik Lundqvist Foundation:
”Vi kommer ha ett event i New York i början av september, mest för att starta upp. Vi kommer att samarbeta med olika organisationer, jag och min fru Therese. Det är olika barnsjukhus i New York, det är Food Bank som ger mat till hemlösa i New York, det är Ronald McDonald House här i Sverige. Vi kommer göra olika event, samla ihop pengar och skänka till organisationer som vi tycker gör det bra.”
… kommande säsong:
”Det är alltid en ruljans av nya spelare. Dan Boyle, backen, ska bli intressant. Stommen har vant sig vid det nya spelsättet – och vi var jäkligt nära att vinna Stanley Cup. Det var tre övertidsförluster i finalen. Det var en fin resa fram till finalen – och många av de minnena bär jag med mig. Som när vi vände mot Pittsburgh och vann Conference-finalen mot Montreal.”
… tvååriga dottern Charlises språkbegåvning:
”Innan vi åkte till Sverige pratade hon bara engelska. Men nu, efter två månader i Sverige, är det svenska. Det ska bli intressant att se om hennes kompisar i New York förstår henne. Dessutom ser hon på en rysk tv-serie med en björn – och snappar upp saker därifrån. Vi får se om hon blir trespråkig, haha.”
… vänskapen med tennislegendaren John McEnroe:
”Han slår mig extremt lätt när vi spelar. Extremt! Men det är kul. Det är bra träning för mig. Kanske inte för honom. Men vi brukar spela musik ihop också.”

2 kommentarer om “INTERVJU: Än glöder Henkes ögon

  1. Härligt Henke att notera att du glöder och brinner för din uppgift, jag är helt säker på att du kommer frälsa och glädja oss hockeylovers många gånger och länge än!

Kommenteringen är stängd.