KRÖNIKAN: Spara skägg och odla hår!

Hårlösa pojkar mot skäggiga män – och ett powerplay som inte fungerar. Tar drömmen om Europa slut direkt för Frölunda? Nja, inte riktigt än.

När spelarna åker in i arenan Patinoire des Vernets anar åtminstone jag oråd direkt. Genève-Servette placerar ut tunga och skäggiga män på blålinjen när lagens presenteras.
Och i det fallet väger Frölunda lätt.
Pojkar utan hår, åtminstone på hakan, kan inte alltid åka i från motståndet – även om talangen och glöden är hundra gånger större. Den här kvällen är glöden dessutom släckt i ett par perioder.
Vattenbombningsplanen från skogsbranden tog en sväng över Frölundaborg häromdan – och under den sista träningen på 031-mark sköt inte Roger Rönnbergs pojkar ett enda mål i powerplayövningarna.
När Champions Hockey League startar är det precis samma scenario. Hemmalaget GSHC gör till och med mål i tre mot fem-underläge!
Och äventyret i Europa känns dött – redan innan det har startat. Hur ska Frölunda, som satsar på slutspel i CHL, kunna locka folk till Scandinaviums matcher om ett par veckor – med en sån här usel start?
Jo, det finns ett sätt. Jag ska förklara.

DEN FÖRRA SÄSONGEN började Frölunda från noll. Det gör laget inte i år.
Spelarna vet nuförtiden hur de ska driva upp anfallen – om de ska åka höger eller vänster. Nu vet de helt enkelt vad som gäller – hur det går att ta ansvar i Roger Rönnbergs hockeyfilosofi.
Så varför är det så svårt mot Genève-Servette?
Jag säger fortfarande att det är pojkar mot män – och det problemet kommer Frölunda att få jobba med även i SHL. Det krävs exempelvis att Joel Lundqvist läker och går in som den där ledande krigaren som exempelvis förbundskaptenen Pär Mårts älskar.
När han är skadad får andra leda. Robin Figren, Christian Bäckman eller Elias Fälth. Spara moppemustascherna och odla brösthåret. Redan till morgondagens match!

FÖR ÖVRIGT: En cirkushjälm och annan färg på tröjan för lagens ”top scorer” är en riktigt lökig CHL-idé. Då har vissa lags vildhjärnor en målfärg på den spelare som de ska satsa medvetet fult på. Knasigt.

APROPÅ KNASIGT: Häromdan efterlystes hockeyspelande tjejer på twitter, till en kommande kortfilm från Två ljus film & produktion. Kruxet är bara att de ska medverka i en film där laget ”behöver flator för att vinna” – och två heterotjejer utses att spela rollerna i ett manus som dammar så oerhört att jag får en allvarlig allergiattack.
Jag trodde att vi kommit längre år 2014. Betydligt längre.

TILL SIST: I lördagens GP får ni läsa en riktigt trevlig hockeynyhet.
Den är värd att vänta på.

 

PLUS
Elfsborg. Klarade det som IFK Göteborg inte fixade. Att måla på Rio Ave i Europa League-kvalet, alltså.

MINUS
Kommande kortfilmen Jumbo. Kan vara den mest korkade manusidé som jag någonsin läst. Lägg ner.

5 kommentarer om “KRÖNIKAN: Spara skägg och odla hår!

 1. Såg ett temposvagt Frölunda få stryk av Kallios vältränade Växjö med 2-0 i Varbergs nya ishall den 8 augusti. Undrade då om förväntningarna i GP’s spalter skulle dämpas eller inte. Nu angrips CHL när lagets bräcklighet borde vara föremål för analys. Underligt. Avstå matchningen i Europa om inte upplägget passar. Växjö imponerade för övrigt i sin CHL-match igår.

 2. Känns som Frölunda spelade uppvisning. Bra intentioner men ingen intensitet och väldigt ofysiska.
  Frågan om idiotiska Kanadensare vill jag dock ta upp. Trodde Europa var emot ”uppvisningsslagsmål”. Han slår på en som inte försvarar sig och framstår knappast som en tuff spelare snarare dum som riskerade matchstraff…
  Var går gränsen för vad som är ”OK” med slagsmål?
  Får man knäa motståndaren?
  Får man ta av hjälmen och börja slå den mot motståndaren?
  Får man sparka motståndaren?

  När två spelare står och håller om varandra (brottas) i frustration är en sak men att puckla på eller någon av exemplen som jag skrev innan är ju helt oacceptabelt.

 3. Bra inlägg Johan, turneringen är ett skämt. Vem ska köpa biljetter för 300kr för att se ett lag som Geneve spela i Göteborg. Att sedan markera spelare som är duktiga på att göra poäng är väl bara ett bevis på att det är en cirkus.

  1. Peter, biljetterna kostar max 150kr. Det borde de också göra under säsongen eller åtminstone max 200kr.

Kommenteringen är stängd.