KRÖNIKAN: Joels hjärta behövs

Är anfall bästa försvar? Ja, men ibland krävs det ett bultande hjärta också.…
Ett sånt som Joel Lundqvist har.

På uppvärmningen i Scandinavium spelas Seinabo Seys fantastiska låt Younger. Det är profilen Joel Lundqvist som har valt spellistan den här dagen … och orden ”you ain’t getting any younger, younger, younger – are you?” känns träffande på nåt vis.
Men inte för kaptenen.
Inte i den här matchen. Och framför allt inte i den här säsongsinledningen.
Joel Lundqvist måste ha hittat nån bergskälla med märkliga krafter, för han känns yngre än på väldigt länge. Kanske räcker det med att han är skadefri – och har fått sköta sommarens träning utan avbrott?
Inte ens benbrottet i foten tycks ha stört honom – och Joels kedja är den som oroar gästerna från Stockholm allra mest.
Lundqvist har en viktig roll och han har läst manus så många gånger att han kan vartenda replikskifte utantill. Lättare i kroppen, snabbare på skridskorna, smidigare i musklerna – och till och med när kaptenen går utanför manus visar han upp en skön improvisationsförmåga.
Frölunda kämpar verkligen hem den här segern, trots ett massivt övertag i chanser – och när lille Nicklas Lasu behöver ett försvar på slutsignalen är det Joel Lundqvist som agerar som landets enda JAS-plan stationerat på Gotland.
Jag älskar den inställningen – och tror bara att det är en tidsfråga innan det lossnar poängmässigt också.
JAG HOPPAS FÖRRESTEN att sportchefen Christian Lechtaler har ett kontrakt färdigt för Luke Moffatt. 22-åringen är inget annat än ett fynd. Täcker pucken, jobbar hårt och vinner de allra flesta dueller han ger sig in i.
Även om amerikanens slarv låg bakom Djurgårdens reducering är det här en kille för framtiden.
Ge honom åtminstone året ut!

EMIL DJUSE SPELAR dessutom den första SHL-matchen på tio månader – och kan ha plockat en ordinarie tröja. Talangen som försvann erkänner ärligt att han inte varit bra nog – men nu är han både kroppsligt redo och spelmässigt betydligt mer mogen.
Det gillar jag.
DET KOMMER FÖR ÖVRIGT 8 618 till stans slitna hockeytempel den här matchen. Med TV 4-sändning, GaisGamla Ullevi och helt underbar sommarvärme utomhus så är det en helt godkänd siffra, trots allt.
Även om den är under det budgeterade snittet.

TILL SIST: Det jag saknar mest hos Frölunda är de omöjliga räddningarna. Ni vet, såna som ger SM-guld i april.

Kanske kommer dessa med förtroende? Linus Fernström är, oavsett vad Frölunda säger, etta nuförtiden – och slipper därmed spela med samma prestationspress som när han hoppade in varannan match.

Trygghet är inte så dumt.