KRÖNIKAN: Frölunda står upp – på alla möjliga sätt

Ibland är en match större än själva hockeyn. Särskilt när det är en match för livet.
Då spelar det ingen roll att Färjestad vinner …

Jag är tidigt på plats i Scandinavium och ser den åldrade arenan vakna till liv ännu en gång.
Det har varit en natt utan sömn, en natt efter sirener och blåljus. En ambulansfärd med minsta dottern till Drottning Silvias akut, en otäck påminnelse om hur bräckligt livet faktiskt är.
Det slutar med fyra förstörda tänder och en spricka i tandbenet … och det kunde, hur ledsamt det än känns, varit betydligt värre.
I arenan står ett gäng barberare från Linnéstan och rakar så många fans de hinner med. Skäggen ska bort till november och Homan Taghizadeh är en av alla människor som har sett till att allt fler blir medvetna om hur många män som faktiskt försvinner i prostatacancer.
Killarna som har knåpat en massa armband ställer upp sitt lilla försäljningsstånd. Tjejer går omkring med mustascher. Tröjförsäljarna hinner knappt med.
Frölunda har ett mål: Laget ska samla in mest pengar till prostatacancerforskningen – och den matchen är avgjord. Redan innan november har startat.
Den kampkänslan finns också på isen.
För varje gång som Färjestad tar ledningen så kommer Frölunda tillbaka. För varje utdelat slag blir lusten att resa sig starkare.
Nya tidens Frölunda står upp – på alla möjliga sätt. Och det krigarhjärtat är jag svag för – även om det blir förlust efter strafflotteriet.

 
PRATAR LITE MED förbundskapten Pär Mårts i Scandinavium. Han gillar den fartfyllda hockeyn – även om de större anfallszonerna i längden inte är bra för svenska spelare. För med den stora ytan tar många en extra sväng till – i stället för att gå rakt på mål.
Kanske läge för smalare rink à la NHL i framtiden?
Jag och Mårts hade ju en intressant konversation på sms förra veckan, angående Frölundas bidrag i Tre Kronor och Karjala Tournament. Mikael Wikstrand skulle tas ut … men saknades när truppen väl presenterades.
”Jag ska gå ner på träningen och se hur det är med honom. Backplatsen som är öppen är för Wikstrand”, bekräftar förbundskaptenen.
Mårts är, som jag sagt förr, helt fantastisk i rollen som bas för Tre Kronor.

 
FÖRRESTEN: Frölunda har Max Görtz, Elias Fälth, Mats Rosseli Olsen och nämnde Mikael Wikstrand borta mot Färjestad – och det märks inte.
In bara med backen Jacob Larsson (född 1997!) och Pierre Engvall, två juniorer som aldrig spelat en minut i SHL. Larsson får till och med en assist när Erik Karlsson äntligen spräcker målnollan i ett ruskigt vackert hockeymål. Och 11 035 supportrar i säsongens bästa publiksiffra jublar förstås.
TILL SIST: Vi andas, vi lever. Och i morgon är det en ny dag.
Undrar vad Roger Rönnberg och hans grabbar ska träna på då? Avslut, kanske?