KRÖNIKAN: Klass slår kamp

Långt från bra – men ändå ny serieledare.
…Frölunda tar kliv även när det inte stämmer.

 

När jag pratade med Roger Rönnberg efter CHL-avancemanget häromdan var han inte alls nöjd. Skador, sjukdomar och landslag – ingen bra kombination om du vill få ett lag samspelt.
Det är klart att kvaliteten på träningarna sjunker om du har nästan två femmor borta av olika orsaker.
Mot Leksand är alla ordinarie spelare utom Anton Blidh på isen – och det syns att Rönnberg har analyserat rätt. Det saknas både tempo och riktigt elakt tryck – även om det magiska samspelet mellan Mattias Janmark, Artturi Lehkonen och Robin Figren ger publiken ett fantastiskt hockeymål.
Men därefter tar det stopp.
Eller rättare sagt: Leksand visar vad det betyder att ha ett uppehåll där de flesta kan vara med och träna. Ett uppehåll där dalmasarna kört hårt, knutit handen i fickan och svurit att åtminstone kämpa för att ta sig upp från jumboplatsen.
Form slår klass, heter det visst.
Det är nära att det stämmer den här kvällen – särskilt när gästernas keeper Oscar Alsenfelt har en fantastisk förmåga att suga in puckar i sin plock.
Men Frölunda har en säsong utöver det vanliga.
Laget har en extra växel att peta in – och i sista perioden skjuts 22 skott mot Leksands mål. Det finns ett flyt. Nåt skimrande som gör att laget vinner såna här matcher. Matcher där inte allt stämmer, där alla jetmotorer inte tänder.
Men plötsligt leder Roger Rönnbergs gäng serien, oavsett om det är välförtjänt eller inte.
Är det en plats som laget stannar på resten av säsongen?

 

DET ÄR FÖRRESTEN kul att förre frölundaiten Johan Ryno får spräcka säsongsnollan i Scandinavium.
Klippet när Leksands utskällde kapten missar öppet mål två (!) gånger tidigare under säsongen är ett av Youtubes allra roligaste.

 

FÖR ÖVRIGT: Stina Hedin och hennes rehabgäng har gjort – och gör – ett riktigt bra jobb i Frölunda.
Applåd för det!
JAG SAKNAR DOCK Anton Blidh den här kvällen. Armskadan som tuffingen fick efter ett fall mot Tappara är tydligen så illa att han är tvungen att vila ett tag … och ”Bliddans” jävlaranamma är ytterligare en faktor som saknas i den här kampen.
TILL SIST: Är det nåt som skulle ha hårdare straff är det tacklingar som den Johan Forsberg i Luleå armbågshoppade in på Djurgårdens intet ont anande Daniel Fernholm. Backen är, som ni ser i Hockeykväll alldeles strax, fortfarande inte kry i skallen …
Dela ut spelmässigt längre och ekonomiskt mer kännbara straff – och du kanske får den där viktiga respekten som saknas …
Även om den alltid borde finnas där.