HYLLNINGARNA: ”Alfredsson var komplett”

Vad gör Daniel Alfredsson till Göteborgs bäste hockeyspelare  genom tiderna? Joel Lundqvist, Magnus Kahnberg och Christian Bäckman har alla olika svar.

Den 4 december kommer Daniel Alfredsson ”hem” till Ottawa en sista gång.  Han drar på sig nummer elva för att möta publikens jubel på isen i Canadian Tire Centre – inför de fans han älskades av i 17 långa säsonger.

I Frölundas A-lag finns det tre spelare som spelat ihop med Daniel Alfredsson – och vann SM-guld tillsammans med honom under lockoutsäsongen 2005.

Så frågan är enkel:

Vad gör Daniel Alfredsson till den bäste hockeyspelaren från Göteborg genom tiderna?

”Han ledde sina lag, både på och utanför isen. Han var professionell rakt igenom. Du såg hur han tränade, hur noggrann han var där. Sedan hans skicklighet – framför allt offensivt. Det är det som utmärkte honom, hans speluppfattning och offensiva krafter. Det är det som tagit honom dit han är”, säger kapten Joel Lundqvist.

Är han den bäste – du har ju en bror som är rätt bra också?

”Jag kan inte de äldre spelarna, men från mitt perspektiv är han den bäste! Absolut.”

Magnus Kahnberg är lika full av beundran.

”Jag vet hur mycket han har jobbat för det här. Det finns en historia om när han kom till Mölndal. Då sprang han en mil upp till Sisjön och tillbaka – efter varje träning! Då förstod jag att han vill mycket. Sedan när vi har tränat tillsammans när jag kom upp i A-laget. Under de första åren var ”Affe” med under sommarträningarna – och då ville han alltid vinna. De var många som sprang bra då, vi sprang mycket och många intervaller – och han blev grinig. Det är lite som med ”Foppa”, han ville alltid vinna i allt han tävlade i.

Var kommer allt från, tror du?

”Jag vet inte hur Daniel var som pojkspelare, men han var inte med i TV-pucken … så han har verkligen kämpat och jobbat för allt. Sitt fantastiska skott! Det kommer jag ihåg från guldsäsongen 2005. Han har tränat och jobbat fram det. Det är en talang i sig att vilja träna! Skott, vilja, passion. Skulle jag säga en sak är det viljan som gjorde honom bäst.”

Christian Bäckman, som också hittat storform på äldre dar (två mål mot Brynäs), hyllar också Alfredsson.

”Jag tycker att han har haft en oerhörd karaktär som person och irdottsman. Han har jobbat stenhårt genom alla år. Det gav resultat. Det är bara att titta på hans långa karriär. Att år efter år prestera under den pressen, att vara kapten i NHL och producera i ett storlag i Kanada … det är imponerande. ”

Och?

”Han var komplett som spelare! Fysiken, spelsinnet, målskyttet – och även en ledare. Han borde ha fått än mer uppmärksamhet än vad han har fått här. Det har han förtjänat.”

Och han var den bäste?

”Jag kan inte komma på nån härifrån att jämföra med på rak arm, nä … det kan jag inte. Henrik Lundqvist är inte färdig med sin karriär än, men han är en utmanare. Tids nog”, säger Bäckman.

IMG_5560.JPG

5 kommentarer om “HYLLNINGARNA: ”Alfredsson var komplett”

  1. När Daniel spelade som junior i Mönldal såg jag att han hade viljan, fullt i fart hela tiden, och tränade berg hårt, inga senvägar, med talang blir det gärna bra.
    När jag tränade honom fick han åka med tjejskridskor, då får man en överlägsen balans.

  2. När Daniel spelade som junior i Mölndal så jag att han hade viljan, full fart hela tiden, och tränade sten hårt, inga genvägar, med talang blir det ofta bra! gick Frölunda och tränade hårt, pappa Hasse visste vad som behövdes.

Kommenteringen är stängd.