KRÖNIKAN: Bjud in Göteborg!

Drömmen om Europa lever. Och jag har vänt: Champions Hockey League kan mycket väl vara framtiden – inte bara för Frölunda.

Ni vet hur det startade. Lag som fick stryk med massor av mål, lag som slogs när hockeykunskaperna inte räckte till, lag som gav sig på motståndets målkung.
Fansen gäspade.
Europa suckade – och Champions Hockey League såg ut att vara allt annat än en succé.
Men när Frölunda precis skickat ut IFK Helsingfors ur turneringen är jag beredd att skriva om min syn på saken. Hockeyn på kvartsfinalnivå är riktigt vass – och när 3 560 hittar till Frölundaborg ser det plötsligt ut att vara på riktigt.
Låt vara att hemmalaget stundtals har samma problem som ställt till det de två senaste säsongerna. Ni vet, att omsätta spelövertag i enkla mål …
Mot Helsingfors skjuts 30 skott från 031-klubbor under två perioder – men det görs bara två mål. Och det är, fortfarande, alldeles för lite.
Det finska motståndet hinner både reducera och kvittera innan Frölunda förstår allvaret. Det är lite som i SHL – där det krävs en sudden för att få fram extrabränslet som kickar i gång jetmotorerna.
Robin Figren sätter i väg likt en nyårsraket, Mathis Olimb briljerar – och det är plötsligt avancemang till semifinal. Återigen finskt motstånd, Kärpät från Uleåborg.

FÖRRESTEN: OM du vill få något nytt att funka och slå igenom … se till att bjuda lite extra. Tänk lite längre än intäkter i en enskild match. Så skrev jag inför kvartsfinalen i Champions Hockey League – och önskade fritt inträde, för goodwill och publikt genomslag.
Dumt att ge bort en produkt som faktiskt är bra?
Nä, inte alls. Visa fansen att CHL faktiskt håller minst lika hög klass som SHL, få folket till arenan – och tillbaka igen!

PÅ LÄKTAREN I Frölundaborg sitter även IFK Göteborgs sportchef Mats Gren – som gärna ser hockey, även om favoritlaget från Dalarna inte har imponerat. Frågan är om en sportchef i fotbollallsvenskan fått sitta kvar efter sju inledande förluster?
”Tveksamt”, skrattar Gren.

EMIL DJUSE TILLHÖR Modo Hockey i framtiden – och det innebär att en lucka ska fyllas i Frölundas backbesättning. Redan kontrakterade 18-åringen John Nyberg (rookiekontrakt från april 2015) och megatalangen Jacob Larsson, 17, kommer att kliva in från J20-laget.
”Och 100 minuters spel ger fortfarande kontrakt”, berättar chefsscout Fredrik Sjöström.
FÖRRESTEN: Luleå Hockey bjöd sina fans på ståplatsbiljetter i kvartsfinalen – och det har laget förstås igen när det är dags för helsvensk semifinal. Bra initiativ!

TILL SIST: Se till att bjuda Göteborg på semifinalen, Frölunda!