KRÖNIKAN: Dags att handla muskler!

Det är dags att öppna plånboken, Frölunda. Det krävs muskler framför mål.
Det är mot lag som Leksand det, återigen, blir extra tydligt. När Frölunda, återigen, skjuter massor av skott – men inte gör mål, enbart för att jobbet framför mål inte utförs. Strunt samma att Leksand gör mål via ett nytt försvarsslarv av Elias Fälth, för med 49 skjutna skott på tre perioder ska åtminstone fler än en enda puckusling slinka in för 031-indianerna.
Men ingen står upp.
Ingen har musklerna.
Ingen skitar ner sig mot stora och elaka backar som Jonas Frögren och Joonas Rönnberg. Och när dalmasarnas lagkapten Johan Ryno flertalet gånger tillåts crosschecka comebackande poängkungen Mathis Olimb får jag samma tanke som Peter Forsberg fick i Modo.
Det är dags att värva.
Det sägs att Tie Domi är ledig, men jag vill inte ha nån slagskämpe. Jag vill ha en Tomas Holmström. Muskler kombinerat med hög smärtgräns, alltså – och en jäkla förmåga att peta in puckar.
Marko Anttila har fastnat totalt i Örebro – men skulle kunna vara den typ som lyfter i Frölunda. 203 centimeter lång, 104 kilo tung – störst i SHL.
”Bra spelare”, textar Frölundas sportchef Christian Lechtaler.
Jag tror att laget, om pengarna finns, kommer att värva innan fönstret stänger den 31 januari.
”Om något lämpligt”, svarar Lechtaler.
Gott – då sitter ingen still i det sjunkande … laget.

FÖR ÖVRIGT säger Leksands målvakt Oscar Alsenfelt det allra bäst efter matchen:
”Det är en tacksam match. Mest en massa nedlägg …”
Ja, han ser faktiskt merparten av de 49 skott som kommer emot honom. Inte svårt att sköta jobbet då …

NICKLAS LASU ÄR bara 25 år – men har redan spelat 300 matcher i högsta serien för Frölunda. Ett imponerat grattis! Dessutom är Lasu en av de bättre spelarna just nu.
Tänk om han kunde köpa lite målsinne också …
ANDREAS JOHNSON FICK förresten ett samtal i bussen på väg upp till Leksand. Det var förbundskapten Pär Mårts – som delade ut en biljett till Ryssland och Channel One Cup.
”Det känns skumt! Jag trodde det skulle ta några år till innan man fick dra på sig Tre Kronor-tröjan igen …”
Jag säger att det är välförtjänt efter höstens succé – med tretton mål!
TILL SIST: Joel Lundqvist anser att Frölunda har vad som krävs för guld.
”Ja, det har vi – stundtals. Vi måste bara se till att vi har fler stunder bara …”
Ja, det var ett tag sedan nu. Att gå till vila med fem raka förluster var inte den roligaste julklappen …

9 kommentarer om “KRÖNIKAN: Dags att handla muskler!

 1. Man ligger 2:a i serien och när farten och timingen finns spelar Frölunda riktigt bra ishockey.

  Dock saknas det en hel del när det går emot.
  Försvarsspelet är under all kritik och precis som i NHL får man bygga bakifrån och har man bra målvakter och bra försvar kommer offensiven med den.
  Edmonton är ett exempel där man sitter inne med offensiv kraft i Hall, Eberle, Nugent-Hopkins, Yakupov m.fl men har ett försvar som har oändligt många hål. Det är en av anledningarna till man ligger där man gör i den ligan.

  Bohm/Bäckman är enligt mig inte ett SHL-mässigt första backpar. Det finns ju potential då några yngre spelare som Gustafsson och Wikstrand men de behöver trygga SHL backar att spela med. Bäckman är bra i offensiv zon med ett skott som ofta träffar mål etc. men tappar han pucken är han för långsam för att backchecka och ser man på hans spel så tar han för långsamma beslut och strular till det för sig själv och sina medspelare. Hans förstapass ur zon saknar ofta timing och även om pucken går fram så får de pucken på skridskon eller tappar fart och man blir av med pucken i mittzon. Han spelar också helt utan att tacklas trots att han är 190 och väger 98kg. Han duttar lite med klubban i sarghörnet och det är troligare att någon snubblar på den och han åker ut än att han förhindrar en målchans.

  Persson är ju begränsad av sina måttliga offensiva skills, men är den som är stabil och faktiskt kunde använda sina kilon ännu mer i tacklingarna i den egna zonen.
  Har ju faktiskt överraskat offensivt i år ändå.

  Offensivt känns det mer som en självförtroendegrej och det är svårt att hänga upp målskyttet på en ung Andreas Johnson där alla hans mål borde vara bonus. Att Mathis Olimb är den ende som kan trolla tror jag inte heller utan lite självförtroende i julklapp till Lehkonen, Janmark och Görtz så kan det bli en trevlig vår. Dock behövs en ny center till en offensiv förstakedja då Joel Lundqvist säkert är en fantastisk kapten men som kan spela i 3:e eller 4:e kedjan lite som när Mikael Andersson kom hem eller Carnbäck sina sista säsonger. Han har inte det som krävs tekniskt och farten för att leda en kedja i SHL. Dock kan han leda ett helt lag från en annan kedja! Han tacklar inte längre som förr och det kommer väl med åldern och att han inte vill skada sig då han varit trasig halva sin karriär.

  Troligen går man inte för guldet i år då man har begränsade resurser ekonomiskt.
  Slutspel, gärna topp 4 och allt annat är bonus.
  Inte som Skellefteå som går in för att vinna. Hade gärna sett Zackrisson som Frölundas förstecenter. Han har inte riktigt fått det att lossna i Skellefteå men han tillhör den förlorade generationen för Frölunda och skulle kunna leda sin kedja och göra spelare som Figren, Lehkonen och Görtz till skyttekungar.

  Kahnberg kanske kan komma tillbaka då han gjorde sin poängmässigt bästa säsong förra året på flera år. Men han är också en spelare som behöver be tomten om lite självförtroende!

 2. Jag såg bitar av matchen mot Örebro och spelet i egen zon var då under all kritik. Man dräller med pucken och är allmänt tafatta. Och de matcher Olimb inte har spelat så har Frölunda känts väldigt tama framåt. Att förlänga med Mathis är något FHC måste prioritera och ge honom ett bra kontrakt så att han inte går till KHL.

 3. Antilla? Du skojar väl? Ett sånt köp skulle ju gå emot ALLT Frölunda sagt sig stå för sedan RR ko till stan.
  Antilla – jag tar mig för pannan.

 4. #11 Har inte varit sig själv efter sin skada. Kahnberg har varit under isen de senaste matcherna.
  Men fjol gjorde han 19 mål. Vad som saknas hos Magnus stavas, självförtroende.
  #20 hade en riktigt tuff säsong redan ifjol.
  Ser inte bättre ut iår. Han tacklar inte ens längre.
  Är det en effekt av alla skador han drabbats av genom karriären?
  Som person betyder Joel oändligt mycket! Som kapten är han ovärdelig.
  Men fakta är att just nu händer inte mycket bra ute på isen när dessa två är ute.
  Har dock sett en förbättring sedan #51 kommit in i kedjan.
  Min prognos är att, dem kommer bli bättre.

 5. Finns ju några ytterligare anledningar. Det går inte att ersätta riktning m hastighet. Åker man fel spelar det ju ingen roll hur fort det går, kan ju tom vara sämre att det går fort! Det är aldrig bra med två andramålvakter. Sluta gnäll och inse att alla måste jobba skiten ur sig i alla situationer

Kommenteringen är stängd.