Har indianen gjort sitt?

IMG_9141.PNG
Jag är tvungen att kolla vad det är för datum.

En vecka kvar till jul, ja. Inte april alltså?
Men den här debattartikeln ger sken av att vi redan har vår i Sverige.
Den är publicerad på Nyheter24 – och har fått Frölunda HC att kalla till internt möte.
Om 30 minuter sätter sig ordförande Mats Grauers ner med pressansvarige Peter Pettersson Kymmer och drar upp riktlinjerna för Frölundas svar.
Kommer indianen att plockas bort från Frölundas tröjor – och framför allt från puckarna?
”Nej”, svarar Pettersson Kymmer.

Här är hela debattartikeln:

DEBATTARTIKELN OM FRÖLUNDAS LOGO

12 kommentarer om “Har indianen gjort sitt?

 1. Först blev jag nästan stum. Vad sjutton är detta? Ett skämt så här inför jul eller någon som skriver på allvar?
  Jag ögnar snabbt igenom artikeln igen. Jo, det är nog ett visst allvar som ligger bakom, eller….
  Ord som förtryck, stereotyper, våld med mer blandas ut i ett textflöde som får mig att fundera ännu mer. Är det någon som verkligen tar illa upp att Frölunda har en logga av en indian? På en gång tittar jag över Atlanten och på det lag jag följde ett tag i NHL, Chicago Red Hawks. De har också ett indianansikte på sin logga. Förtrycker även dessa alla indianer?
  Nä, det måste vara något annat som spökar här. Snabbt Googlar jag på artikelförfattarinnans namn och hittar hennes webbplats.
  Där finns förklaringen…..

  När jag ser på hennes utbildning hittar jag bland annat följande:
  Konstfack – Collage for Art, Craft and Design Stockholm, Master of Fine Art 1979-1984
  Konsthögskolan – The Royal Institute of Art Stockholm 1996-1997

  Det finns lite till. Men dessa två utbildningar säger väl allt. Hon driver troligen ett konstprojekt där vi alla deltar genom att reagera på hennes artikel. Det är ju inte första gången någon är ute och vilse i pannkakan som går eller har gått på Konstfack. Det är väl snarare en regel än ett undantag att man ska göra något uppseendeväckande där.

  Tänk vad enkelt det blev. Nu slipper jag ta artikeln på så stort allvar. Jag skrattar gott åt ännu ett felstyrt konstprojekt. Bara att vänta på att nästa flummare kommer med sitt bidrag till ”konst”.

  Kanske det kan bli ett angrepp på GAIS, fotbollsklubben från Göteborg, för att de kallas för Makrillarna. Kanske kan jag bidra med ett tips till en konstfackshistoria där någon tar sig an de stackars fiskarna som får gestaltas av elva gubbar på en fotbollsplan och som på det sättet bidrar till att man kan få en konstig världsbild av fisken makrill.

 2. Men kom igen, vart fan är världen på väg när folk skriver om sådant här? Det handlar om ishockey, inte nåt jävla kolonialvåld! Tycker det har gått för långt på sistone när folk blir stötta till höger och vänster för minsta lilla sak.

 3. Låt Indianen vara kvar. Minns att vi lämnade över en tröja till en Färjestads spelare när vi vann SM-guldet. Mannen vars namn jag inte kommer ihåg hade en indiansläkt. Han tyckte att det var en utav dom finaste matchtröjor han hade sett.

 4. Instämmer helt och hållet. Ta bor Indianen och skrota leksaken (klappan) samtidigt och gå tillbaka till ett RIKTIGT matchprogram. Då återkommer jag till
  matcherna i Scandinavium

 5. Men herregud…nu har det väl ändå blivit intellektuell härdsmälta? Kan det vara möjligt att man gör såna här pseudo-analyser när världen ser ut som den gör utanför? Slå in dörrar som inte ens är öppna, dom finns inte. Varför inte kräva att vi slutar fira jul med tomtar. Han är en vit, kaukasisk mansschablon! Det är vedervärdigt. Som om alla vita män hade skägg. Och var feta. Och hade en töntig mössa på huvet. Kan vi inte kämpa för sånt som betyder nåt istället. För den ensamma grannen som vill prata en stund. Hjälpa folk som har det svårt. Finnas där för gamla. För undanskuffade. God Jul för mänsklig värme istället för konstruerade konflikter Göran

  1. Väldigt bra kommentar. Hon har väl läst kritiken mot idrottslag i USA, som heter Indians och Red Skins, och har blivit utmanade för det. Som väl är har de lyckats behålla sina namn, eftersom det är mer en fråga om kultur än rasism. Det kan aldrig vara fel att referera till en historisk bakgrund, som är väl dokumenterad. Hon försöker bara ta en billig poäng och få publicitet, vilket hon lyckades med.

 6. Frågan är varför man har den där larviga indianen överhuvudtaget. Vad är kopplingen till VF? Vilda västern? Asfånigt. Bättre då med en torsk, haj eller varför inte en räka? 😉
  Nej, Bort med skiten och skriv FRÖLUNDA diagonalt. Då kan även människor över 12 år bära tröjan med viss stolthet.
  Och ja, visst är det även etiskt tveksamt att marknadsföra sig på bekostnad av en förlegad karikatyr av ett folkslag på andra sidan jorden. Hur mycket av vinsten på VF:s merchandise tror ni går till den amerikanska ursprungsbefolkningen? 0 cent skulle jag gissa på.

  1. När det införts fullt fiskeförbud för torsk och räka så kanske det blir kränkande att utsätta dessa utsatta arter för kommersiell exponering. Ta något istället som är oskyldigt, men låter farligt och som vi dock aldrig verkar bli av med: Mördarsnigeln!!!! Frölunda Killer Snails

 7. Tar de bort Indianen för det stolpskottets totalt hjärndöda ”debattartikel” och därmed rädsla för dagens PK-rasisthets så gör dom helt fel.
  Författaren är en vit, kanadensisk kvinna som lever och arbetar i Stockholm sedan många år tillbaka. Att hon har 1/100 dels inuit eller indian blod i sig gör henne inte till talesman för någon Nordamerikansk ursprungsbefolkning.
  Det visar däremot att det i dagens Sverige är jäkligt enkelt att göra sig till offer och ”hetsa” ut PK-folket på hetsjakt. Vilket inte verkar lyckas i detta fallet, än, då de flesta verkar ta artikeln som ytterligare ett skämt från F! & V-falangerna.

Kommenteringen är stängd.