KRÖNIKAN: Kom tomten med rätt paket?

God hockeyjul? Ja, förhoppningsvis. Frågan är om Frölunda fått rätt paket i säcken?

 
Tomten har knappt hunnit kliva upp i släden och ge order om att åka hem mot Rovaniemi igen. Men han lämnade kvar ett gäng efterlängtade julklappar till Frölundas lite stukade spelare – och redan i morgon är det dags att använda dem.
Om det inte ska bli sjätte raka förlusten, vill säga.
Åldermannen Magnus Kahnberg har exempelvis fått ett målsinne i present – och tänker förhoppningsvis använda det i Scandinavium redan mot Linköping på annandagseftermiddagen. Att en så pass rutinerad forward fortfarande är nollad i målkolumnen måste kännas aningen irriterande – särskilt med tanke på hur vass han såg ut före lagkamratens skridskoskena rätt över hälsenan.
Poängkungen Mathis Olimb har fått en specialtillverkad klubba som bara kan skjuta direktskott – och en mirakelsalva som håller borta ljumskproblemen resten av kontraktstiden med föreningen.
Ett helt gäng juniorer har fått en chans i sitt paket. Under JVM-perioden kan det bli SHL-spel för lirare som Pierre Engvall, John Dahlström, Kevin Elgestål och Jacob Larsson … och jag är övertygad om att ingen av dessa killar skulle klappa ihop under ett inhopp i den högsta serien.
Och huvudtränaren Roger Rönnberg fick ett extra fint paket av kollegan Klas Östman: En dvd med Bert Robertssons allra bästa presskonferenser. Det får fart på coachningen inför slutspelet!

DET SKA BLI intressant att se vad en halv säsong med svensk hockey och spel på stor is har gjort med transatlantiskt formade Sebastian Stålberg. Viktors lillebror är direkt en i gänget – och vid en omedelbar succé har jag svårt att se Frölunda skicka honom med en returbiljett längs E 6:an till Ängelholm.
Förresten, det är rätt anmärkningsvärt att Frölunda är bättre tränat efter 30 omgångars spel än efter den tuffa försäsongen. Visst, det finns förstås alltid en slitning i ljumske, ben eller höftböjare efter så pass många matcher – men rent konditionsmässigt och i uthållighet har statusen höjts hos stans puckgäng.
Imponerande, faktiskt – och ett tecken på att träningen bedrivs rätt. Bra jobbat, fystränare Pär Edlund!
Strax före julledigheten fick backarna specialgnuggning i passningar och skott från blålinjen – och det måste förstås till fler mål från försvarare. Elias Fälth och Erik Gustafsson bör hitta nätet oftare om det ska bli en lång hockeyvår i Göteborg.

 
MINNS NI TALESÄTTET om att målvakter är speciella? Det stämmer. På julafton körde Linus Fernström ensam i gymmet.
Jag gillar den inställningen. Det finns inga vilodagar längre – om du vill till toppen.

 
TILL SIST: Ingen av de sju Frölundafostrade talangerna som ska spela JVM med start i natt har petats från de trupper som nu anmäls. God fortsättning!