KRÖNIKAN: En träff i skallen är alltid fel

Det finns stunder när hockey inte betyder nåt alls. Och jag saknar – återigen – respekten. Krya på dig, Christian Bäckman.

 

Det ska sägas direkt: Det är ingen tokful tackling, det är det faktiskt inte. Men konsekvensen blir ful – och en tackling som träffar i skallen är alltid regelvidrig.
Skellefteås spelare Pär Lindholm kan välja att avbryta, men fullföljer – och dundrar med axeln rätt in i huvudet på puckförande Christian Bäckman.
Frölundas back är väck, medvetslös, redan i luften ner mot isen.
Och han landar med hakan först.
Jag får direkt otäcka minnesbilder från Frida Wallbergs titelmatch i boxning eller Magnus Kahnbergs otäcka smäll mot skallen för nåt år sedan – och klumpen i magen känns lika äckligt vidrig nu som då.
Det var bara timmar sedan vi pratades vid, skämtade om att han inte gjorde tv-intervjuer den här dagen. När Christian Bäckman, flera minuter senare, fortfarande ligger orörlig fladdrar tankarna förbi. Om det nånsin blir en intervju igen.
Skellefteås fans visar riktigt dålig känsla när de buar åt det matchstraff som Lindholm får. Men regelboken är enkel att läsa:
Oavsett avsikt – träffas huvudet ska det alltid bestraffas.
Det finns säkert experter eller fans som kommer att käbbla om den tacklade spelarens eget ansvar – men jag säger att den tacklande motspelaren måste kunna tänka om, hinna bromsa farten, sänka tacklingens höjd.
Det handlar, återigen, om respekt.
Eller i det här fallet: Bristen på den.
Det är inte bara motspelare i det andra laget. Det är fortfarande medmänniskor som lever på att spela underhållningsidrotten hockey.

 

MATCHMÄSSIGT? Jag tappade, i ärlighetens namn, det sportsliga fokuset efter Bäckmans resa in i drömmarnas värld.
Men det lönar sig att slänga i väg skott – och Robin Figren har fattat det. Det är andra gången den här säsongen som han får utdelning för en puck som knappt har styrfart.
Det är en fantastisk hockeymatch, som om alla spelare lirar för Bäckmans heder. Driv, fart, vilja – och det blir lätt så när landets två snabbaste puckgäng möts.
Jag skulle verkligen vilja se en repris.
I SM-finalen.

Minus tacklingen på Bäckman, förstås.

 
DET TAR Pontus Widerström 31 matcher innan han gör det första målet i SHL. Glädjen är ungefär lika stor som när Rocky Balboa tar världsmästartiteln i första filmen – och nu väntar jag på uppföljarna. För de kommer väl?

 

FÖRRESTEN: Ett tag spelar Christoffer Persson, Anton Blidh och John Nyberg tillsammans – och den Härryda HC-trion är verkligen tuff att möta!

 

TILL SIST: Kraftig hjärnskakning – men inga frakturer.
Puh.

12 kommentarer om “KRÖNIKAN: En träff i skallen är alltid fel

 1. Nånstans måste spelarna själva ha ansvar för sina egna handlingar.
  ”Keep your head up” som man säger i NHL.

  Att Pär Lindholm skulle hinna med att titta hur Bäckman böjer sig ner vid fel tillfälle och ha snabbheten att förflytta sig är befängt.
  Det tar ganska lång tid att fullt medvetet ändra handling speciellt eftersom den naturliga instinkten är att ta emot i tacklingen.

  Att stänga av Lindholm är att säga det är ok att spelare inte har minsta koll på vad som händer på isen som puckförande spelare.
  Internationellt skulle de aldrig ges utvisning, och de måste svenska spelare lära sig.

  Annars kommer hjärnskakningarna bara att öka.
  Bästa skyddet emot hjärnskakningar är att vara bredd på tacklingar och skydda sig själv.
  I Sverige verkar alla tycka att motståndarna ska akta sig när man har puck och man antar att man inte ska bli tacklad och är därför inte beredd när de händer.

  Som backen i superettan som passar upp en puck ensam i egen zon och en spelare fullföljer en helt vanlig SHL tackling och han ramlar ihop med hjärnskakning för att han inte tror att motståndaren ska fullfölja tacklingen.

 2. Ni som repriserar Lindholms tackling, kolla var skridskorna befinner sig!!
  Ett sånt hopp med efterföljande skruv hade gett minst 5,7 i konståknings VM!
  Sen, naturligtvis (hoppas jag) var det inte med mening att skada men får han spela mer den här säsongen så kan disciplinnämnden lägga ner!
  MODO, ge Brashear 22 minuter. Det är fritt fram!

 3. Jag tittar på reprisen och försöker se om det inte är Lindholms hjälm som knockar bäckman. Är det nån som kan kolla det ruta för ruta? Jag får den känslan när jag ser på reprisen. Ser ut som Lindholm böjer huvudet ner mot sin axel som är en mänsklig reaktion när man spänner sig för att få mer kraft. JohanR kan du se det?

 4. Bäckman med 300 NHL matcher som merit vet hur hålla upp huvudet. Han ser att Lindholm kommer, men verkar får ett felskär strax innan tacklingen, vilket gör att koncentrationen inte riktigt är där.
  Han är puckförande spelare och dessutom är tacklingen i det närmaste rakt framifrån (absolut ingen blind side). Lindholm hoppar inte in tacklingen och armarna är vid sidan.
  Oturligt träffas Bäckmans huvud av skulderbladesskyddet och han har nog tappat medvetandet innan han drasar i backen, vilket medför att han inte heller tar emot sig när han faller i isen.
  Vid tacklingstillfället har Bäckman huvudet lite lägre än normalt (en konsekvens av att han är i obalans pga felskäret?).
  Riktig tråkig konsekvens av en hård men, i mina ögon, schyst tackling.

  1. Bäckman får en dansk skalle. Saik-spelaren åker in med hög fart och skallar Bäckman. Enligt min uppfattning är tacklingen förfärligt ful och visar på att spelaren inte har någon respekt alls för sin motspelare.
   Hoppas SHL tar i med hårdhandskarna mot denna danska skalla.

 5. Tacklingen på Bäckman får vi hoppas ger ett par matchers avstängning . Fick Widerström pucken efter han gjort sitt första SHL mål då ?

   1. Han går matchen ut, men förlorar på poäng. I nästa match. Vinner han dock. Mot kungen Apollo Creed!

 6. Att sedan Skellefteå- publiken ger kvällens största jubel åt Bäckman när han rullas ut och gör tummen upp glömmer du att nämna . Jättetrist med skadan på Bäckman det tar olyckligt. Jag har sett repriserna 10 gånger. Bäckman är puckförande och Tacklingsbar och en rak tackling framifrån med armarna nere. Om Pär ska avbryta där så ska vi kanske ta bort tacklingar helt? Jag ser inte hur man ska kunna undvika detta? Blindside,armbågstacklingar etc kan man ju straffa bort med längre avstängningar etc men hur fan ska man kunna undvika den här typen av smällar? Utan att plocka bort tacklingsmomentet helt? Här tycker jag faktiskt att även Bäckman har ett ansvar, man måste skydda sig själv och försöka hålla huvudet högt som puckförande spelare. Eller så får man döma efter konsekvens. Blir spelaren skadad vid tackling blir det matchstraff oavsett så blir set åtminstone konsekvent.

  1. Ful tackling som tar i skallen. Han har alldeles för hög fart och träffar rakt i skallen. Riktigt dåligt omdöme och jag hoppas han blir avstängd länge. Huvudtacklingarna måste bort annars lever hockeyn farligt. Vårdslösa huvudtacklingar som denna måste beivras hårt. Bäckis ser honom men uppfattar inte den våldsamma satsningen.
   Bäckis är kult. Gillar honom skarpt. Skänker en extra tanke till honom och hans familj.

Kommenteringen är stängd.