Resan mot final, del 9: Krönikan

Det sägs att Australian Open spelas just nu. Nån har glömt att berätta det för Erik Gustafsson – som tar Frölunda till final med just en dödande volley!

Frölunda har från första nedsläpp i den nya turneringen uttalat det kaxiga målet:
”Vi ska vinna Champions Hockey League.” Det har gått som en röd tråd från gruppspel – ända fram till den final som nu ska spelas den 3 februari.
För när lag som Djurgården i en helt avgörande match vilade sju ordinarie spelare har Frölunda hela tiden lirat med det allra bästa laget. Till semifinalen i finska Uleåborg chartras därtill ett jetplan över dagen – för runt 200 000 kronor.
En buss kör ut laget till flygplatsplattan, inga säkerhetskontroller, inget som bränner energi. Allt för att killarna ska få en så behaglig tripp som möjligt.
”Det här är bästa resan av alla”, säger materialförvaltaren Håkan Olofsson, som knappt tvingas lyfta en hockeytrunk.
Och när kapten Joel Lundqvist till och med får en macka att käka på, tja … då lägger sig lugnet i bussen till arenan i smällkalla Österbotten.
Det är minus 24 grader ute – men inne i arenan värmer spelet.
Det är riktigt hög klass på hockeyn och den finska pressen i Oulun Energia Areena nickar gillande – uppenbart imponerade av farten i CHL-semin.
”Det finns inget lag i SM-liiga som är bättre än Frölunda”, säger en kille.
”Och inget finskt lag är bättre än Kärpät”, fyller en annan i.
Jokerit, undrar jag?
”De spelar inte i SM-liiga …”

 

FRÖLUNDAS SPELARE VET sina roller exakt den här kvällen. Det är fokus på ett stenhårt jobb i defensiven – och att ligga helt rätt i spelet utan puck. Det funkar mestadels, men när Kärpäts allra vassaste kedja, ledd av fantastiske Joonas Donskoi, ändå får chanser … ja, då är Lasse Johansson precis så bra som en vinnande målvakt ska vara.
Det hjälper dock inte alla gånger.
När Kärpät sätter fart i sista perioden hänger inte Frölunda med. Det blir både 2–1 och 3–1 – och Roger Rönnbergs desperata timeout hjälper inte.
Det blir sudden – och en klassiker.
Mathis Olimb skjuter (!) i sudden och power play i stolpen – och Erik Gustafsson spelar tennis med pucken. …
Volley, en dödlig smash – och final!

DET ÄR HÄRLIGT att se Frölunda spela power play i CHL. För allt det självförtroende och all den finess som saknas i SHL kommer tillbaka så fort spelarna får på sig en svart hjälm och en reklamfri tröja. Kvitteringen och segermålet kommer just i numerärt överläge – och jag vill att spelarna tar med sig det PP-självförtroendet in i serielunken också.
Då kan det bära till final där också.
TILL SIST: Två Frölundasupportrar gör resan till Uleåborg – och har ett minne för livet med sig hem. Se till att skapa nya minnen för en större massa nästa gång.
Den här hockeyn är bättre än den i SHL.

2 kommentarer om “Resan mot final, del 9: Krönikan

Kommenteringen är stängd.