KRÖNIKAN: Visa att fisken gjort er smarta

2008: Torsk. 2010: Torsk. 2014: Torsk. 2015 är året när Frölunda visar att du blir smart av mycket fisk.

Skämt åsido, för det är precis som Frölundas kapten Joel Lundqvist säger: Statistiken i match sju-kamper spelar ingen som helst roll när pucken släpps i Scandinavium i kväll.
Alla rapporter pekar mot säsongens allra första fullsatta arena – och det är klart att 12 044 kräver, önskar och längtar efter en vinst. Men jag tror inte att den vetskapen kväver Frölundas spelare.
Snarare tvärtom. Många av du unga killarna vet inte vad nervositet är – och blir extra taggade när publiken agerar extraspelare.
Alla människor gillar beröm, att lyftas, att hyllas, att älskas.
Tänk också på hur varmt det blir i arenan när alla platser är upptagna. Den tropikrädslan vet jag att Luleås omöjlige målvakt Joel Lassinantti har pratat om redan före matchserien …

HANS LAG HAR också omvandlat sina njutbara matchbollar till otäcka och omöjliga kantbollar – och orkar Frölunda med att spela på precis samma sätt som i de två senaste matcherna … tja, då lever faktiskt drömmen om gyllene hjälmar på Götaplatsen några veckor till.
Till den sista kvartsfinalstriden har Frölunda dessutom utvecklat sitt spel – och hittat ett smartare sätt att skapa chanser mot ett mer muskulärt lag.
Kanske är det allt torskintag som hjälpt till, eller så räcker det helt enkelt med rutin. Ett strikt skickligt Luleå kräver att Frölunda spelar på ett visst sätt – och efter sex matcher känns det som om Roger Rönnbergs killar har förfinat idén.
Kanske innebär det islossning modell större i kväll – och Frölundas tränare ser, som alltid, bara möjligheter:
”Mer och mer talar för oss. Vi har hittat ett lugn och ett självförtroende i spelet. En balans. Vi har hittat ett sätt att uppträda som gör det väldigt jobbigt för Luleå …”

 
FÅR ÄVEN RAPPORTER om att ett gigantiskt tifo planeras – med 12 000 (!) A3-ark i Frölundas färger.
Det har alla förutsättningar att bli riktigt mäktigt runt hela arenan.

 

FÖRRESTEN: Om, eller när, Frölunda tar sig till semifinal kan både Andreas Johnson och Nicklas Lasu vara tillbaka i spel. Knäskadorna läker fint – och bägge killarna testar olika behandlingar. Johnson kör elchocker – och Lasu har redan varit på is med ett specialskydd.
”Jag har den bästa knäskada du kan ha”, säger den evige optimisten Lasu.
Jag hoppas att han får nytta av den egenskapen om några veckor …

 

TILL SIST: Jag ser gärna att vi slipper plötslig död den här gången – så se till att smälta den defensiva kylan hos norrbottningarna.
Vem avgör?
Jag lägger min röst på en back från Mora.