BETYGEN: Vem var bäst i Frölunda?

Ingen når en femma – men det finns sex spelare som får fyror i betyg. Här är Frölundas säsong – spelare för spelare.


FYRA FYRAR

Mattias Janmark, center. 

Gick till Frölunda för att komma närmare NHL – och har lyckats. Visserligen bytte Detroit Red Wings bort honom till Dallas Stars, men årets säsong kommer att ge AIK:aren ett kontrakt med NHL-laget. Bäst i grundserien – och poängbäst i slutspelet. Lycka till!

Mikael Wikstrand, back.

Har spelat stabilt under hela säsongen, varit Frölundas absolut bäste back. Roger Rönnberg kallar honom världens äldste 21-åring – och den som pratat med Wikstrand fattar varför. Tar för sig på plan – och vid sidan av. Klok. Suverän i slutspelet.

Lasse Johansson, målvakt.

Startade säsongen som nyopererad i höften, matchades försiktigt. Efter jul steppade dock Avestasonen upp – och till slutspelet blev han utsedd till förstemålvakt. Räddade Frölunda gång efter gång.

Andreas Johnson, forward.

Slog igenom ordentligt i grundserien – och hade han inte blivit skadad och försvunnit i slutspelet hade säkert målet fortsatt att trilla in. Är klok trots ung ålder – och kommer garanterat att stanna i Frölunda för att fortsätta utvecklingen. 30 mål nästa säsong?

Joel Lundqvist, center.

Tog efter nyår beslutet att stanna kvar och leda styrkorna i ytterligare tre säsonger, fast med sänkt lön. Det visar på klubbhjärta – och i slutspelet har kaptenen varit kärnkraftverket som nästan tacklade Frölunda till final. Gott jobb!

Mathis Olimb, center.

Vann poängligan i Champions Hockey League och var Frölundas mest producerande under grundserien, den som laget byggde spelet kring. Så pass bra att klubbar i Schweiz och Ryssland skrek: Honom ska vi ha! I slutspelet försvann han dock i vissa matcher, men avslutade med mål i sista kampen för Frölunda. Lycka till i Jokerit.


TRE FYRAR

Mats Rosseli Olsen, forward.

Drabbad av smärtor i knät, en följd av höftoperationen. Hann ändå med att prestera sin bästa säsong i Frölunda – och var i slutspelet drivande i den bästa kedjan tillsammans med kapten Lundqvist. Slår igenom stort med skadefri sommarträning?

Lukas Bengtsson, back.

Går det att betygsätta någon efter nio slutspelsmatcher? Svar ja. Lukas Bengtsson är 20 år – och kom in från allsvenskan och ändrade hierarkin bland backarna. Rörliga höfter, fantastiskt skott. Kommer att bli en sensation när han blir ordentligt tränad i sommar.

Erik Gustafsson, back.

Tog chansen när John Klingberg försvann – och var Frölundas vassaste back under Champions Hockey League. Är ibland lite för fladdrig, skänker bort nån puck med övermod då och då.

Artturi Lehkonen, forward.

Har varvat säsongen med att gå mållös till att göra hattrick mot Skellefteå och Växjö. Behöver växa på sig några kilon – men är en ruskig talang. Har också lärt sig svenska.

Robin Figren, forward.

Hittade verkligen flytet när Ryan Lasch kom till klubben – och sprutade ur sig mål ett tag. Fansens favorit ger sig aldrig och spelade i slutspelet fotskadad och på sprutor. Det satte ner kapaciteten.

Max Görtz, forward.

Har varit så pass bra under säsongen att han säkert tar chansen att åka över på andra sidan Atlanten, till Nashville. Det finns dock ett gäng högerskjutande svenskar före honom i rankingen – och kanske ett utvecklande år till i SHL vore allra bäst?

Anton Blidh, forward.

Är som en liten Joel Lundqvist. Eller liten och liten – Blidh har styrka och storlek för att fightas framför mål och ger alltid 100 procent. Det ska han ha respekt för. Sämsta plus/minus-statistiken i laget, dock.

Christoffer Ehn, center.
Startade säsongen i juniorlaget – och var lysande i JVM. Hamnade därefter i hetluften när Nicklas Lasu gick sönder. Hoppade in i slutspelet – och skötte sig riktigt bra. Ett framtidsnamn. 

Ryan Lasch, forward.

Värvades som spets – och var lysande under grundserien. Fick fart på Figren – och går själv rätt på mål hela tiden. Försvann i slutspelet med en muskelskada vid revbenen och hann aldrig tillbaka. Potential!

Nicklas Lasu, center.

Har inte nått upp till fjolårets slutspelsklass, men kan skylla på ett helt avslitet ledband i knät. Kom dock tillbaka – och är lagets allra bäste spelare i boxplay.


TVÅ FYRAR

Elias Fälth, back.

Är inte den störste backen, men gör sällan en riktigt dålig match. Kan bjuda på lite puckar vissa gånger – och borde skjuta mer. Har ett fantastiskt skott.

Oscar Fantenberg, back.

Flyttade till Frölunda för att få fart på utvecklingen, men har stått still lite under säsongen. Noll i plus/minus – och inte förrän i slutspelet visade han sin rätta potential. Utnyttja skridskoåkningen mer!

Linus Fernström, målvakt.

Startade säsongen lysande – och var ett tag den SHL-keeper som släppte minst antal mål bakom sig per match. NHL visade till och med intresse. Så kom CHL-finalen – och en rätt medioker insats. Där vände säsongen – och nu blir det inte ens nytt kontrakt i Frölunda.

Pontus Widerström, forward.

Stor, arbetsvillig – och fortfarande under utveckling. Borde kunna avvända sin kropp till ännu fler tacklingar, till ännu mer skymning framför målvakt. Lysande i slutspelet dock!

Oliver Bohm, back.

Är stor och stark, men fortfarande alldeles för snäll. Har ett bra skott, men skjuter för sällan. Här finns något att utveckla.

Anton Axelsson, forward.

Har fått säsongen förstörd av skadade ligament i handen och i slutspelet en krånglande ljumske. Bidrar alltid med hårt jobb, men när smärtan tar över är det svårt att prestera. Läk ihop!

Christoffer Persson, back.

Frölundas störste spelare – men precis som Bohm from som ett lamm. Fick sitta en del på bänken i slutspelet och matchades sparsamt. Bra i grundserien.

Erik Karlsson, forward.

Stannade i utvecklingen en del, trots en viktuppgång under sommaren. Har kontrakt med Craolina Hurricanes och försöker säkert via AHL, även om kanske ett år till hemma varit det allra bästa. Petades i slutspelet.

Jacob Larsson, back.

Är en framtida NHL-back – och det gav 17-åringen ett kontrakt med A-laget under säsongen. Bra skridskoåkning och rörliga höfter, men har några års utveckling kvar. Petad till slutspelet.

John Nyberg, back.

Härrydabacken klev in som junior – och slutade med A-lagskontrakt. Petades dock när alla ordinarie backar var tillbaka till slutspelet. Borde också använda kroppen mer.

Christian Bäckman, back.

Åkte på en riktig propp i skallen – och trodde själv att han inte skulle hinna tillbaka till spel. Har haft svårt med tempot i vissa matcher – och har antagligen spelat klart.

Magnus Kahnberg, forward.

Alldeles lysande på försäsongen, till en lagkompis trampade av honom hälsenan till 40 procent. Kämpade sig tillbaka för att tacklas till ny och svår hjärnskakning. Säsongen från helvetet – troligen Kahnbergs sista. Tyvärr.


SPELADE FÖR KORT TID FÖR BETYG (ELLER BYTTE KLUBB):

Luke Moffatt (Stavanger), Emil Djuse (Modo), Sebastian Stålberg (Rögle), Anton Karlsson, Oscar Engsund, Jakob Olsson, Nils Lagerlöf, John Dahlström, Pierre Engvall.

 

6 kommentarer om “BETYGEN: Vem var bäst i Frölunda?

 1. Johan din gamla räv, jag kontrar med en egen lista…

  FYRA FYRAR
  Mathis Olimb, center.
  Snudd på fem fyrar, gudomlig i serien men vart tog han vägen i slutspelet? Kan det vara Jokeritkontraktet som spökade?

  Mattias Janmark, center.
  Är som ett vin bättre och bättre desto längre tiden har gått.

  Mikael Wikstrand, back.
  Överlägset bästa backen i Frölunda, spelar alltid smart, skulle kunna göra fler mål i PP samt förbättra sin defensiv.

  Lukas Bengtsson, back.
  Svårt att hitta ord, men denna talangen kan bli hur bra som helst, spelskicklig, orädd, bra offensivt och defensivt.

  Erik Gustafsson, back.
  Bästa uppspelsbacken sätt under hela säsongen, spelar dock lite för mycket på chans. Kommer att bli väldigt nyttig nästa år.

  TRE FYRAR
  Lasse Johansson, målvakt.
  Darrig hela grundserien, bra i slutspelet förutom några dåliga insatser i sista matchen mot Växjö.

  Andreas Johnson, forward.
  Producerar bra på hösten men likt förra året en stor svacka från jul och framåt.

  Joel Lundqvist, center.
  Maskin verkar trögstartad, tog 4 månader innan hon kom igång. Hjärtat i hela föreningen och en duktig tekare, som dock blir bortplockad alldeles för ofta.

  Mats Rosseli Olsen, forward.
  Hade hoppats att han skulle göra fler mål denna säsongen. Jobbar hårt och har en bra speed, men skulle behöva utveckla sitt passningsspel.

  Robin Figren, forward.
  Danskungen har saknats enormt mycket under denna skadedrabbade säsongen, Robin bjuder alltid på det lilla extra och har en bra energi, lurig på straffar också!

  Artturi Lehkonen, forward.
  En av Finlands största talanger, har varit en besvikelse i år, borde bidraget med mer poäng. Att slänga in 3 kassar i öppet mål mot Växjö gör ingen säsong.

  Max Görtz, forward.
  Har varit väldigt nyttig under denna säsongen, börjar få tillbaka det självförtroendet som han hade när han kom fram i Färjestad.

  Ryan Lasch, forward.
  Kom precis innan transferfönstret stängde, Frölundas enda riktiga sniper, visade sin klass och målfarlighet direkt. Jag skulle velat sätt honom i en kedja med Olimb och Janmark som kunde matat Lasch med puckar, då tror jag att succén hade varit ännu större.

  Nicklas Lasu, center.
  Boxplaykungen! Dödar utvisningar och täcker skott som få. Grymt viktig.

  Anton Blidh, forward. Fick ett riktigt lyft av att spela med Lundqvist, skapar mycket men har haft lite oflyt med målen. Kan få sitt riktiga genombrott nästa säsong.

  TVÅ FYRAR
  Elias Fälth, back.
  Bra offensivt, men en katastrof defensivt, kan inte försvara sig, stirrar mycket puck i egen zon, slarvig.

  Oscar Fantenberg, back.
  Har inte synts så mycket under denna säsongen, vi hade väntat oss mer. Bra i kvartsfinalerna mot Luleå.

  Linus Fernström, målvakt.
  Kändes hetare än sin kollega Lasse Johanson under större delen av säsongen, men efter den dåliga insatsen i CHL-finalen hämtade aldrig Linus sig från.

  Christoffer Ehn, center.
  Varit ganska anonym under denna säsongen, potentialen finns, borde ta för sig mer.

  Pontus Widerström, forward.
  Har ett väldigt bra skott som han skulle använda oftare, stor och stark, borde kunna sätta en tackling i varje byte, Har en stor potential.

  Oliver Bohm, back.
  Har spelat med Bäckman under hela säsongen och det har väl inte gynnat Olivers utveckling, måste förbättra spelet i egen zon med tanke på all speltid han får i BP.

  Anton Axelsson, forward.
  En kopia av Lasu, Läkarna ville operera handlederna vid jul men då skulle han missa hela slutspelet. Har ett grymt bra spelsinne, befinner sig ofta på rätt ställe, ger alltid 110% . Hade Anton varit skadefri hade betyget varit högre.

  Christoffer Persson, back.
  Christoffer ”burskyddet” Persson som han så ofta kallas, skulle kunna var Frölundas egna försvarspolis, vem kan väcka Gunvald Larsson i han?

  Erik Karlsson, forward.
  Han borde spela på samma sätt som han har gjort i JVM tidigare då hade han varit en tillgång. Borde söka sig till en ny miljö.

  Jacob Larsson, back.
  Behöver stå på tillväxt, kan blomma ut till något stort.

  John Nyberg, back.
  Skulle må bra av att spela mer A-lags hockey, tror på en utlåning till nästa säsong.

  Christian Bäckman, back.
  Bidrar inte med mycket på isen, ser trött ut. Får han ett nytt kontrakt är det på gamla meriter.

  Magnus Kahnberg, forward.
  Tyvärr producerar inte Magnus längre, tänk att denna killen vann skytteligan i Elitserien för 10 år sedan?. Tiden i Frölunda är slut (igen). Tack för allt. Borde erbjudas en plats i organisationen.

 2. Christoffer Ehn vad tog han vägen? Spelade väl en hel del i slutspelet och gjorde det bra !!!

Kommenteringen är stängd.