WIKSTRAND: Pengakåt svikare – eller hemmakär realist?

 En pengakåt svikare som struntar i NHL? Nja, snarare en hemmakär realist. Mikael Wikstrand flyttar till Färjestad – om han inte lyckas ta plats i Ottawa Senators.

 
Bomben briserade förra veckan, när Frölundas allra bäste back för säsongen plötsligt bestämt sig för att lämna klubben.
Allt hade förstås varit frid och fröjd om han gått till Ottawa Senators – som har 21-åringen under kontrakt och lånat ut honom till Frölunda.
Men Wikstrand presenterades nyss på en presskonferens i Karlstad – som Leif Carlssons nya grundsten i det lagbygge som ska ta FBK tillbaka till toppen.
Så, hur tänker du egentligen när du byter bort Frölunda – som ändå utvecklat massor av NHL-spelare de senaste åren?
”Jag tycker att Frölunda är en fantastisk klubb, som gjort jättemycket för mig. Men känner också att det inte har funkat socialt till hundra procent för mig i Göteborg – och jag är en trygghetsmänniska. Då är Karlstad ett bättre alternativ för mig.”
Du kommer närmare hem, helt enkelt?
”Ja, lite så är det. Familjen drar mycket”, erkänner Wikstrand.
Vad blev reaktionen i Frölunda?
”Det är min agent som skött det mesta av kontakten. Men jag har pratat med alla spelare face to face. Vissa tog det bra, andra tog det mindre bra.”

Att Wikstrand är hemmakär råder det inget som helst tvivel om.
Han hade i tonåren svårt att flytta de fem milen från lilla Furudal (400 personer i centrum) till hockeygymnasiet i Mora – och än värre var det när han skulle till ”storstan” Göteborg. Då stannade han till och med en halv säsong extra i Mora.
Wikstrand har också pendlat massor till Dalarna, hem till mamma Britt-Marie och fyra äldre syskon.
”Under hela sommaren har jag åkt hem varenda helg. Upp på fredag efter träningen, bott hemma hos mamma, umgåtts med mina polare – och sen åkt tillbaka sent på söndag kväll”, berättar Wikstrand.
Vantrivdes du i Göteborg?
”Nä, det är en fin stad. Men Göteborg är stort för mig som kommer från en liten by. Jag vill ha trygghet.”
Och Ottawa vet förstås om dina planer?
”Ja, absolut. Vi har haft en diskussion, mellan mig, Ottawa och agenter. De har köpt det. Att byta lag i Sverige tog ingen som något negativt. Det är mitt beslut.”
Det har spekulerats om att du gett upp NHL-karriären?
”Givetvis är det inte så! Ska jag spela i Sverige vill jag spela nära hemmet – och vi har sagt att jag ska åka över till Kanada och försöka ta en plats. Lyckas jag inte så kommer jag hem och spelar med Färjestad.”

Det är där fokus ligger. Wikstrand åker alltså till Ottawa senare i år. Först blir det development camp, utvecklingsläger. Därefter ska backen på ytterligare två camper försöka slå sig in på en backplats intill en viss Erik Karlsson.
Hur skulle det funka att flytta till miljonstaden Ottawa?
”Det är inte det som är problemet! Om jag vet att jag ska spela i Sverige vill jag kunna åka hem när jag är ledig, bo nära familjen och vänner. Om jag åker till Ottawa kommer jag att ställa in mig på ett helt annat sätt. Det är två olika saker.”
Många på sociala medier vill ha det till att Wikstrand är en pengakåt svikare, som går till värsta rivalen Färjestad.
”De som säger det skulle kunna få se mitt kontrakt, så fattar de att det inte är så. Jag vill närmare hem. Om jag hade gått för pengarna, så hade det förmodligen funnits lag som betalat betydligt mer än vad Färjestad gör”, säger Wikstrand.

Han kommer i stort sett att ha precis samma kontrakt i Färjestad som i Frölunda, det skiljer några tusenlappar uppåt. Karlstadsklubben får också betala en rejäl summa, nästan en halv miljon kronor enligt uppgifter till GP, för de utbildningsomkostnader som Frölunda haft för Wikstrand.

Du låter väldigt inställd på att spela i Färjestad. Kommer du nånsin att spela i Ottawa?
”Jag har skrivit ett år med Färjestad. Sedan har jag exakt samma deal som John Klingberg hade. Jag åker över på camperna och försöker ta en plats. Klarar jag det kommer jag till 99,9 procent att spela i Ottawa.”