KRÖNIKAN: Som jag unnar Kallio det här slutet

Det är kanske ingen seger för hockeyns framtid – men det är en fantastisk avslutning för Tomi Kallio. …Det räcker för mig.

 
Jag erkänner det direkt: Jag verkligen älskar att se Tomi Kallio avsluta sin karriär i SHL med ett tredje SM-guld.
Det är nåt speciellt med Växjö Lakers finske kapten – även om han inte är lika spetsig som när senast, eller förra gången, fick lyfta en buckla. Men jag sitter och hoppas precis varenda gång som Kallio är på isen under sudden death.
Skjut dig odödlig, liksom.
Det blir en annan finländare som avgör. Tuomas Kiiskinen prickar Lakers till guld och gröna skogar och dans på logen natten lång, eller åtminstone på Stortorget i centrala stan. Ni ska veta att torget kaxigt nog bokades redan inför final sex – och till slut kan nån i Växjö trots allt titulera sig Saida för kvällen.

 

TOMI KALLIO HÖJER Le Mat-pokalen – och han vet att det är det sista som sker på en svensk is.
Villan på Söderleden är redan ute till försäljning – och nu måste också ett till beslut tas. Är det slut för evigt – eller orkar kroppen i ett par år till?
”Jag har ett erbjudande med TPS Åbo på bordet – men vet inte när jag bestämmer att ta det eller att sluta”, berättar Tomi i ett personligt samtal.
Alldeles oavsett – det är magiskt att sagan rundas av med ännu ett guld.

 
EN IN – OCH sju ut i Frölunda. Anledning till oro? Nä, jag tycker inte det – med tanke på att Sebastian Stålberg, Henrik Tömmernes och Johan Sundström ligger redo att bli presenterade.
Dessutom kommer Mattias Janmark att bli avsevärt bättre med ytterligare ett år i SHL. Och han redan den här säsongen var Frölundas bäste och jämnaste spelare – hur bra blir han då inte till hösten?
Svårt val – att ta ett år till i Scandinavium?
”Jag ser fram emot det”, messar han – på väg till Austin och AHL-slutspelet med Texas Stars.
FÖRRESTEN: Växjö må vara en främlingslegion – men den är starkt byggd. Suveränt utfört, arkitekt Henrik Evertsson – även om en seger för Skellefteå faktiskt varit en seger för den hockey som Frölunda numera bygger sin framtid kring.
Ni vet, ett grundspel genom alla juniorlag, ett evigt inslussande av nya och lokala talanger – kryddat med en del inköpta spetsar.

 

TILL SIST: Bloggen/artikeln/krönikan där jag vill hissa Tomi Kallios tröja i Scandinaviums tak var det mest lästa inslaget på GP i söndags.
Gör som med Daniel Alfredsson i Ottawa Senators, skriv ett kontrakt över en dag – och låt Kallio teka sig till den tionde säsong som krävs för en tröjhissning i september.
Allt går med lite god vilja – och fansen skulle vara lojala för all framtid.
Deal, Mats Grauers?

26 kommentarer om “KRÖNIKAN: Som jag unnar Kallio det här slutet

  1. Hela artikeln i expressen som bilden är plockad från handlar om hur kommunen byggde en arenastad för laget, om hur mycket det betyder för Växjö, om entreprenörskap och inkomster och utveckling.

   Göteborg vill lägga 100 miljoner på Scandinavium, det räcker väl knappt till fasadens rosktskydd. Pinsamt Göteborg.

   Frölunda ska självklart köpa loss Frölundaborg och expandera den till 10000 och slippa sitta i knät på Muteborgs genomruttna politiker.

 1. Vilken god ide
  Ge Kallio 1 match så vi får upp tröjan där den skall vara!
  En massa Frölunda supportar jublar över Växjös Guld för Kallios skull!
  Då är man STOR! Tack Tomi du är den störste Frölunda spelaren någonsin så kan Grauers mfl säga o tycka vad dom vill!
  Dom borde lyssna på oss Supportrar o sudda bort skamfläcken från Mars 2011!

 2. Glömde en sak!

  Svensk hockey går precis som alla andra framstående ligor.
  Man värvar de bästa. Klagar Detroits invånare över alla svenska importer? Nja där vet man att värva de bästa för att se bäst hockey. Vinna ÄR a och o.
  Så allt det här snacket om juniorer som är från närbygden kan ni bara lägga ner. Är killen tillräckligt bra så tar han plats punkt slut. Se Holmström i Saik. Sundin. Forsberg. Lidström. Etc etc. tror inte nåt /nån hade stått i vägen för deras framgång. Talang talet sitt egna språk.
  Så plocka inte in halvfärdiga produkter som inte platsar i en färdig produkt.

  Tack.

 3. Ja experten rylander vänder kappan efter vinden. Nu unnar du Kallio ett SM guld innan lät det som att främlingslegionen Växjö skulle förlora med 4-0 i matcher. Ja urvattnad liga får du med egna ”juniorer” i shl. Tur att vissa vet hur man bygger ett seniorlag.

  Bitter sanning va? Köplunda borde värva seniorer igen.

  1. Lugn och fin. Relax. Fira guldet… Bra lag hittar sätt att vinna med 0 eller 93 utlänska importer. Förlorare hittar alltid saker som är fel med vinnare. Bry dig inte om det…

   Jag hoppas Frölunda får till ett bättre lag nästa och hittar lite mer spets och framförallt lite mer tyngd till nästa år. SillySeason är härlig…

   Hoppas på en jämn SHL nästa år mitt tips såhär tidigt utan trupperna är spikade:

   1. SAIK
   2. Växjö
   3. Örebro
   4. Frölunda
   5. HV71
   6. Resten

 4. Ni är välkommna att komma till växjö och hylla honom som den kung han är 😉

 5. Denna gigant och hedersgöteborgare förtjänar all hyllninG och lite särbehandling.

 6. Hade Kallio varit kvar i Frölunda hade kanske SM- guldet sedan han tvingades lämna Frölunda hamnat i Göteborg?!

 7. Grattis Tomi! Du är värd all framgång. Det har inte alltid varit lätt (Atlanta, Columbus, Philadelphia etc.) Men nu står du ändå med 3 guld från SHL och 2 Liiga guld, VM-medaljer m.m. Trots det är det ändå engagemanget och personen som man minns mest; en ärlig, genuin människa bakom hockeyspelaren som vet hur man charmar en publik, både med spel och tandlösa leenden. Du är ALLTID välkommen i Göteborg!

 8. Kung Kallio!
  Gå med i Facebook gruppen.
  ”Vi som vill se Tomi Kallio i Frölunda”
  Gilla, dela.

 9. GRATTIS till SM-guldet! Du är så värd det! Du är den störste som Frölunda någonsin haft, den där dagen i mars 2011 kommer för alltid vara en av de mörkaste dagarna för oss alla. Jag saknar dig här i Frölunda.
  Det är så blandade känslor just nu. På ett sätt är det så fantastiskt att få se dig stå där med bucklan igen (flashbacksen från 2003 och 2005 är sanslösa), men samtidigt gör det så ont att se dig i en annan svensk klubb 🙁 Det är fortfarande omöjligt att förstå.

 10. Grattis Tomi och Växjö
  Håller med tillfullo
  Signa Kallio för en dag och låt honom
  Teka sig till en 10:e säsong
  Och upp med tröjan i taket
  Kom igen nu Mats Grauers
  Stig ner från dina höga hästar
  Vissa spelare är verkligen värda att hedras oavsett 9 eller 10 säsonger

  1. Håller absolut med Rylander, Per G och övriga som önskar #71 i taket.
   Det skulle inte bara bli en snygg gest utan det öppna sår som blött hos många supportrar sedan Kallios snöpliga sorti skulle läka.
   Alla skulle vinna på denna fina gest; Frölunda HC, Tomi Kallio, Goa Gubbar och övriga supportrar men även du Mats Grauers.
   Hissa tröja #71 innan Växjö gör det.

 11. Grattis Tomi och Växsjö
  Håller med tillfullo
  Signa Kallio gör en dag och låt honom
  Teka sig till en 10:e säsong
  Och upp med tröjan i taket

 12. Grattis Tomi & Växjö !! Hade inte Kenta behandlat Tomi som han gjorde , hade familjen Kallio stannat i Göteborg för gott. Tänk hur mycket han kunde betytt för framtida Frölunda… Tack Tomi och lycka till i TPS !!

 13. Du har nog rätt i att fansen skulle vara lojala för all framtid om de hissade Tomis tröja. Nummer 71 kommer ändå aldrig kunna användas av någon annan.

 14. Är så glad att Kallio fick lyfta bucklan än en gång .
  Han har fått sin revansch .

 15. Tårarna rann utmed mina kinder när Kallio tog sitt tredje guld. grattis Tomi och Växjö!!

Kommenteringen är stängd.