Gustafssons oväntade resa till NHL

Petad i slutspelet förra säsongen. Ratad av Edmonton Oilers i vintras. Klar för Chicago Blackhawks i dag. …Snacka om resa för Frölundas back Erik Gustafsson.
För två år sedan stod två, för att vara hockeyspelare, rätt tunna ynglingar i Frölundaborg och berättade om sina framtida drömmar, hur Frölunda skulle hjälpa duon att ta steget till världens bästa liga.
Alexander Wennberg prisades av tränaren Roger Rönnberg – och det var inget snack om att killen skulle kunna hamna i NHL. Det var bara en fråga om när.
Erik Gustafsson stod intill – värvad från samma Djurgården. Han hade förstås samma dröm, men vägen till NHL blev aningen krokigare.

För trots en lyckad grundsäsong petades Gustafsson från det slutspel som Frölunda misslyckades i. Han funderade till och med på att byta klubb, men efter ett samtal med Frölundas tränare valde talangen att kämpa.
– Det fanns inget annat sätt, säger han i dag.
Han tog John Klingbergs plats på backplatsen – och öste in poäng i Champions Hockey League.
– Det var bara att passa pucken till Mathis Olimb – så fick jag en assist, skrattar Gustafsson.
Det här såg Chicago Blackhawks europeiska scout Mats Hallin – och när Edmonton Oilers plötsligt – och rätt oväntat – sade upp rättigheterna för Gustafsson låg vägen öppen.
– Grabben hade sjuka stats i CHL, berömmer Hallin.
– Men jag trodde inte på ett NHL-kontrakt när Edmonton sa upp rättigheterna. Det gjorde jag verkligen inte, säger Erik Gustafsson ödmjukt.
Men efter slutspelet har det gått snabbt. Samma dag som Gustafsson satte sig på tåget mot Stockholm efter säsongens avslutande fystester ringde telefonen.
– Agenten berättade att Chicago Blackhawks var suget! Men det hände inget på en vecka. Sedan ringde han igen – och berättade att de var väldigt sugna! Tydligen ville även Pittsburgh Penguins och Montreal Canadiens ha mig … de var jävligt sugna, så jag fick kontrakt även därifrån. Men jag ville verkligen till Chicago!
Gustafsson strålar av lycka.
Kontraktet är på två år – och Blackhawks la exempelvis upp den högsta sign on-bonusen: 92 000 dollar gånger två.
– Jag kommer att tjäna ungefär som i SHL om det blir spel i AHL, berättar Erik.
I Frölunda hade han 70 000 kronor i månaden under den precis avslutade säsongen – och skulle ha fått 130 000 till hösten.
– Blackhawks har sagt att de behöver en ung och väldigt spelskicklig back som de kan satsa på. De vill ha en leftare (vänsterskytt) som kan behandla pucken bra.
Säsongen startar med en camp i Stockholm i augusti – för europeiska spelare och tingade framtidsnamn.
– Jag ska göra mitt bästa för att ta en tröja, lovar Gustafsson.
Resan fortsätter.

6 kommentarer om “Gustafssons oväntade resa till NHL

  1. Intressant att se vilken väg Frölunda väljer kring Gustafssons ersättare. Antingen så anser de att Bengtsson & Tömmernes ersätter de offensiva förmågorna och väljer att plocka in muskler i form av Svedberg. Om inte så kan Frölunda eventuellt ställa upp med Sveriges vassaste rightuppställning bland backar i form av Porseland, Fälth & Bengtsson…

  2. Det är bara att lyfta på hatten för Erik.
    Även Roger och gänget ska ju ha credd.

  3. Många Frölundaspelare går ju vidare till NHL. Undrar vad får Frölunda för att ”Gjort dom till bättre hockeyspelare” Skall moderklubben ha ersättning som i fotboll ?

    1. Sedan är ju frågan om vilken som är moderklubben? FHC, Djurgården eller barbacka HC?

  4. Wikstrand och Erik kom 6 o 7 bland våra backar i plus minus. Erik var inne på flest mål bakåt och Wikstrand näst flest.

Kommenteringen är stängd.