PRAG: Svårt att inte bli kär här … 

Jag hoppas att stämningen går genom tv-rutan, för våren i Prag är fylld av kärlek till hockey.

Jag sitter på anrika Café Slavia alldeles vid floden Moldau i den tjeckiska huvudstaden. Folk röker, tar till och med sig hundarna in.
Det är nästan som om du vrider tillbaka klockan några decennier – och kan höra hur Václav Havel sitter med sina likasinnade och drar upp planerna för landets framtid.
Havel blev till sist landets förste president – och är mannen som namngett flygplatsen i Prag.
Allt det här har Tre Kronors informationsassistent Anders Feltenmark förstås stenkoll på, för Prag är hans favoritstad. Det är hit han återkommer minst en gång per år.
Han berättar med glädje om besök på världens största fotbollsstadion, Velký Strahovský – en gång i tiden en gigantisk koloss med plats för 220 000 (!) åskådare.
I dag förfaller betongläktarna och på innerplanen har Sparta Prag numera sin träningsanläggning – med nio planer!
Jag kan förstå förälskelsen i Prag, för en vår här slår det mesta. Syrenerna är i full blom, allt känns tre veckor längre fram än i Sverige och på eftermiddagen är det 28 underbara grader.
Varmt nog för att bli hockeytokig – och då har jag inte ens nämnt en 43-åring med nummer 68 på ryggen. Det behövs liksom inte.
We live hockey, står det på slogans överallt. Och det är ingen felskrivning. Att folket här redan love hockey, verkligen älskar, är underförstått – och Prag är så mycket mer.
Varför ska Sverige med sitt ljumma publikintresse, bistra klimat och överpriser på resor, hotell och mat söka ett världsmästerskap i ishockey igen?
Svenskar är inte intresserade av att se Norge mot Schweiz – utan vill bara se Tre Kronor. Och knappt det. Tänk er också att fans från Vitryssland eller Slovenien ska ha råd att ta sig till exempelvis Globen.
Här i Tjeckien kommer det 15 000 betalande och oerhört engagerade åskådare – även om det är två sämre nationer som möts.
Med andra ord: Diska Sverige från att söka mästerskap i framtiden.

 

TRE KRONOR HAR ledigt den här dan. Träningen ställs in, kanske för att ladda batterierna inför den fem timmar långa tågresan mot Ostrava 37 mil bort.
Frölundas Joel Lundqvist, numera utsedd till kapten även i Tre Kronor, tar en sväng på stan. Softar. Han hänger med Loui Eriksson, den gamla rumskompisen från Dallas Stars – och bryr sig inte om den kommande motståndaren i kvartsfinalen. Inte än, i alla fall.
”Det blir tufft oavsett. Och spännande …”
TILL SIST: I morgon lottas nästa omgång av Champions Hockey League. Där handlar det om att närma sig Europa – och få inhemska ligor att förstå att ett äventyr över gränserna inte är så tokigt, trots allt.
Bara det finns ekonomi i det, vill säga.
Börja med att höja priset på tv-rättigheterna, kanske?