RYLANDER RANKAR: VM:s fem största stjärnor


Det här är VM:s starkast lysande stjärnor – enligt mig.
Saknar du nån på listan?

 
Alexander Ovetjkin, Washington Capitals, Ryssland.
Det finns nåt oerhört sympatiskt hos den här väldige ryssen. Nåt som gör att han direkt efter eliminering i Stanley Cup-slutspelet sätter sig på ett flygplan från New York och åker till Prag – för att tjäna sitt land. Det sägs att Ryssland betalar sina NHL-stjärnor för att spela VM, men vad skulle Ovetjkin med de pengarna till?
Han är faktiskt världens vassaste målskytt – och har ett lönekonto därefter. Den redan febriga VM-tempen steg ytterligare när Ovie landade på Václav Havel-flygplatsen.
Störst av alla stjärnor, helt enkelt. Tar sig tid för intervjuer – gärna på brytförsedd engelska. Stort även det.

 

Jaromir Jagr, Florida Panthers, Tjeckien.
Om det finns nåt slags gudomlig hockeyrättvisa så lyfter 43-åringen (!) VM-bucklan i morgon kväll inför 17 500 galna fans – och en glädjegråtande nation. Nu kommer det inte att ske för gubben som egentligen hade lagt av i landslaget. Hans skäggstubb må vara vit nuförtiden – men storlek, styrka, räckvidd och målfarlighet kompenserar bristen på fart. Att se Jagr sno pucken bakom mål och bara bröta in det avgörande målet bakom VM:s bäste målvakt Pekka Rinne i kvarten … ja, det är gåshud fortfarande.
Jag tror att taket i O2 Aréna precis landade.

 

Jevgenij Malkin, Pittburgh Penguis, Ryssland.
Det här är en spelaren som tog sig till Tjeckien trots att han har en handledsskada. Och visst, den har kanske hämmat liraren som i Ryssland pryder Head & Shoulders schampoflaskor en aning. Men när det väl hettade till klev Malkin fram som den stjärna han faktiskt är. Med två mål och en assist sköt han sitt lag till semifinal – och fick Sveriges förbundskapten full av beundran i rösten.
”Skillnaden? Det skulle vara Malkin då. Med honom i laget hade vi gått vidare – och inte Ryssland …”
No shit, Sherlock?

 
Filip Forsberg, Nashville Predatators, Sverige.
Visst är jag patriotisk när jag tar ut en 20-åring från det Tre Kronor som inte överlevde kvartsfinalen i Ostrava. Men om nån skulle ha sagt att ”Mini-Foppa” skulle skjuta åtta mål på åtta matcher i sin VM-debut på förhand?
Ha, det fanns inte på kartan. Och det är inga dåliga mål som fostrats vid Siljan har petat in. Klassmål efter klassmål – och tänk hur bra den här killen är till World Cup i Toronto nästa höst. Jag minns särskilt den offensiva tacklingen mot Kanadas stjärna Jordan Eberle – och fick en njutningsfull flashback till Peter Forsbergs glansdagar.

 

Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins, Kanada.
Går du in på nätsidan Elite Prospects, den som berättar statistiken om alla hockeyspelare i världen, så har den här killen en så lång meritlista att du får scrolla i evigheter.
Han har helt enkelt vunnit allt: OS, Stanley Cup, poängligor, och ett oändligt antal utmärkelser.
Eller vänta nu … det saknas ju ett VM-guld – och det är därför som Sidney Crosby väljer att spela VM. Han vill göra samlingen komplett. Poängmässigt har inte Crosby alls briljerat i Prag, men minns hur det var i OS i Sotji. Inte ett enda mål fram till finalen mot Sverige.
Ändå stod han efteråt som målskytt och med den finaste medaljen runt halsen.

2 kommentarer om “RYLANDER RANKAR: VM:s fem största stjärnor

  1. Nja , Låt gå att Forsberg har lyckats i NHL och i detta VM, men att han skulle vara bland 5 största stjärnor i VM…

Kommenteringen är stängd.