KRÖNIKAN: Tack för underhållningen, Kanada

Tack för underhållningen, Kanada. Så här spelas världens bästa hockey. 17–1 i finalrundan!

 
I Prag har våren plötsligt övergått till sommar under VM-turneringens allra sista skälvande timmar. Det är grönt överallt och nåt som ser ut som en lila variant av kastanj blommar för fullt. Temperaturen, ja … den klassas som högsommar vilken dag som helst hemma i Sverige.
Jag står i den fantastiska O2 Aréna och stöter återigen på Matt Duchene. Precis som senast vi sågs har kanadensaren en guldmedalj runt halsen. Då, 2014, vann han OS i Sotji – den här gången VM i Tjeckien.
En bit bort står hans kapten, den prickskjutande Sidney Crosby, med ett brett leende och betydligt fler journalister omkring sig.
Hans medaljsamling är plötsligt komplett – och Kanadas guldtorka är över. Det är faktiskt det första VM-guldet sedan 2007 och ett stort äntligen för killar som Jason Spezza och Brent Burns, som har en historia med just Ryssland och förlorade VM-finaler.
2008, på hemmaplan i Quebec, hade backen Burns skjutit två mål för det Kanada som ledde med 4–3 och var på väg mot guld inför en helt galen hemmapublik.
Då fick en viss Ilja Kovaltjuk för sig att först kvittera – och sen avgöra i sudden … och det ser nästan ut som om Burns, ett av mina backval i All star team-omröstningen (Oliver Ekman Larsson är det andra), sparat slutspelsskägg sedan dess. VM:s mäktigaste skägg, dessutom.
Spezza gjorde i sin tur mål redan 2009, när det återigen blev stryk i en VM-final mot Ryssland …

 
GRABBARNA SKICKAR NOG också en extra tacksamhetens tanke till Tre Kronor. Varför? Jo, Pär Mårts gäng berättade att Europasemestern var över under 20 minuter i gruppspelet – och sedan dess har coach Todd McLellan knappast behöva skälla sitt gäng vaket under matcherna.
I arenan applåderar allt fler den magiska hockey som några av NHL:s allra bästa spelare bjuder på – och de numerärt överlägsna ryssarnas hejarop blir allt mattare.
Inte illa av ett lag som faktiskt både käkade hamburgare och drack öl på stan tidigare under rekordmästerskapet med 741 690 åskådare.

 

JAG TYCKER FAKTISKT lite synd om Jaromir Jagr i hans sista internationella match. 43-åringens Tjeckien dominerar totalt (39–16 i skott!) i bronsmatchen mot USA, men lyckas ändå förlora med 0–3 när jänkarnas målvakt Connor Hellebuyck (också i mitt All star) spikar igen totalt.
Efteråt står Jagr länge och svarar på journalisternas frågor, väl medveten att en era är över. 68:ans vår är överblommad – och karriärens sista sommar firas i ett soligt Florida.

 
NU LADDAR VI om för Stanley Cup, va? Tänk att två gamla Frölundamålvakter kämpar om att vinna titeln den här säsongen – och det vore förstås som nutella på frukostmackan att få se Henrik Lundqvist och New York Rangers i final mot Frederik Andersens Anaheim Ducks.
Vi bestämmer så.