Frölunda bjuder barn i nordost på skridskoskola

Hur många hockeyspelare med invandrarbakgrund finns det i svensk elithockey?

Svaret är få. Väldigt få.

Frölunda HC har märkt att staden Göteborg har vita fläckar när det gäller hockey – och i oktober startas ett nytt projekt i nordost: Åttans spårvagn.

600 förstaklassare får chansen att gå i gratis skridskoskola i Angereds ishall. 

Frölunda står vid tre tillfällen för all utrustning, is, instruktörer – och även en matchbiljett till SHL.

”Vi gör det för att skapa ett intresse för hockey, för att barnen ska lära sig att åka skridskor. Vi vill ge dem idrott med vettig verksamhet. Det är också en ishall som inte är fullt utnyttjad – inte för hockey i alla fall, berättar Peter Pettersson Kymmer i Frölunda.

Idén har funnits i ett halvår – och namnet Åttans spårvagn kommer från att vagnen går från Angereds ishall ner till Scandinavium.

”Ja, den går faktiskt hela vägen till Marklandsgatan – och Frölundaborg”, konstaterar Pettersson Kymmer.

Frölunda fortsätter alltså att engagera sig olika samhällsprojekt. Klubben är redan involverad i Movember (mot prostatacancer) och har nära samarbete med Drottning Silvias barnsjukhus och Världens barn.

”Vi kommer att vara kvar i de projekt du nämner – men vi utvecklar engagemanget med Åttans spårvagn. Det är viktigt att vi syns och finns i hela stan – inte bara i vissa delar. Hockeymässigt är nordost en vit fläck och då vill vi gärna bidra”, säger Pettersson Kymmer. 

På skridskoskolan kommer även spelare från a-laget att vara med.

3 kommentarer om “Frölunda bjuder barn i nordost på skridskoskola

 1. Jag gillar idén som är mycket hedervärd, men tror inte på den. Hockey är och har alltid varit en jävligt dyr sport som kräver ett otroligt stort förädlaengagemang men körningar tidiga mornar och insatser i mängder hur man än vrider och vänder på det. Då jag själv kommer från förorten så vet jag också att intresset för hockey är noll och inget. Hos någon. Där är fotboll, basket och boxning sporterna som gäller. Igår, idag och imorgon. Jag förstår inte poängen men spårvagnen heller. För det första är det inte i Frölundaborg som Frölunda ungdom tränar utan i Wallenstamhallen. Sen brukar samlingarna för våra unga åldrar vara runt 15-16-tiden. Skall de ta vagnen dit blir det ingen tid för läxor då träningen i regel håller på i totalt 2-3 timmar med ombyte. Men visst en och annan kanske får blodad tand och projektet kanske blir något mer lyckat än Blåvitts änglagård som tryckt fram 3 spelare på 10 år för totalt 100 MSEK.
  Men är det värt det?

  1. Tur då att det finns organisationer som går emot strömmen och siktar in sig på minoritetsmålgrupper. Precis som du säger Peter är intresset för fotboll, basket och boxning mycket större i förorten och därför är det väl jättebra att någon ser till att lyfta andra sporter även här. Det finns säkert mängder av människor som är intresserade men inte vet hur man går till väga. Eller kanske inte vågar ta det där första steget. Att sporten sedan är tidskrävande, tar tid från läxor och liknande är inget som hindrat alla de som idag spelar hockey, varför skulle det vara annorlunda i nordost?

 2. Bra tänkt och kör hårt på den linjen så kommer det att komma nya stjärnor.
  Som vill förtjusa publiken och med dom mera ungdomar från andra orter och kulturer.
  På sikt mindre bus å skit.
  mvh Hans

Kommenteringen är stängd.