Rönnberg: ”Jag trodde Janmark behövde mer tid”

I natt möts Dallas Stars och Philadelphia Flyers i Wells Fargo Center – och i tröja nummer 13 har en viss Mattias Janmark imponerat. Fyra poäng på fem matcher, två mål och två assists.

En utveckling som förvånar Roger Rönnberg, huvudtränare i Frölunda.

”Jag trodde att Mattias Janmark skulle behöva längre tid på sig. Jag trodde att han skulle behöva längre tid här hemma för att hitta den nivån. ”

Men hur kommer det sig att han lyckats direkt?

”Han har tränat fantastiskt bra. Han har gett allt i gymmet, på isen, varenda dag. Det är en härlig sporre för alla som vi har kvar i vårt lag, se hur nära det ändå är.”

Ändå var Mattias Janmark inte direkt en NHL-spelare när han kom till Frölunda från AIK i början av förra sommaren.  Efter med träningen och direkt svag i vissa muskelgrupper.

Ingen NHL-spelare?

”Nä, absolut inte! Jag är stolt över den verksamhet som vi har i dag. Vi ska se till att vi har ett lag som kan vinna SM-guld varje år och vi ska se till att vi ska utbilda de spelare vi har i vår verksamhet kortsiktigt – så att Frölunda kan vinna. Långsiktigt ser vi till spelarnas utveckling. De ska bli bättre för varje timme de är i Frölunda. Vi jobbar hårt med det. Janmark är en som tagit del av det. Han kom in med en hög grundnivå som hockeyspelare och har fått bra hjälp.”

Men Frölunda har inte bara en idé om att vara världens mest NHL-spelareproducerande klubb – utan ser egoistiskt på det.

”Det viktiga är att hjälpa oss att vinna SM-guld. Det är ett sätt för oss att få hit skickliga spelare. De bästa i världen vill till oss för att ta nästa steg. Ju bättre verksamhet vi har, desto längre kommer NHL-klubbarnas tålamod att vara med spelarna. Att de får vara kvar i vår verksamhet. Ser vi på Artturi Lehkonen, så vill vi bygga upp ett förtroende från Montreal Canadiens. Lita på oss – vi har den bästa verksamheten för honom. Låt honom vara kvar så länge som möjligt, tills han är redo att kliva direkt in in NHL! Vi undviker de som fastnar i AHL. Det är inte många som har mentaliteten och tålamodet att ta sig upp den vägen.”