Rönnbergs attack på otränade juniorer

När pucken släpps i Coop Arena i Norrbotten i kväll så sitter Kristian Vesalainen, 16 år, på Frölundas bänk. Den finske talangen har klarat alla tio testkriterier som Göteborgsklubben har – och därmed kvalificerat sig för spel i A-laget.

Det handlar bland annat om syreupptagning, bänkpress och rörlighet.

Den Washington Capitals-draftade Kevin Elgestål, tre år äldre, spelar i allsvenskan med Vita Hästen. Han har i den serien gjort fyra matcher, petat in två mål och ett assist – men inte klarat av Frölundas tester.

Detsamma gäller talangen John Dahlström, 18 år. Han är draftad av Chicago Blackhawks – men fixar inte heller Frölundas tio tuffa tester för att spela i A-laget.

Huvudcoach Roger Rönnberg mörknar i blicken.

”Kevin är bra tränad för allsvenskan, som vi mäter det. Jag förstår att han gör det bra i Vita Hästen. Men SHL är en bättre liga än allsvenskan. NHL är bättre än SHL. Han har steg kvar att träna upp sig.”

Är det inte ert ansvar i Frölunda att få honom bättre tränad?

”Vårt ansvar är att tala om vad som gäller. Det är nummer ett. Vi är väldigt tydliga med den fysprofil som gäller, vad som krävs för att han ska komma in i vårt omklädningsrum. Det har Kevin vetat om i två år! Vår roll är att i juniorlaget hjälpa honom så att han får träningsmöjligheter. Gymmet är öppet dygnet runt, 365 dagar om året, för våra killar. Nånstans måste killarna själva bestämma sig för att klara av det.”

Anton Karlsson, som nu är utlånad till Leksands IF, hade tidigare problem med att klara Frölundas fysprofil. Men han bet ihop och tränade sig genom grönt ljus på alla tio punkter.

Är det ett parallellfall mellan Anton Karlsson och Kevin Elgestål?

”Ja, Anton knöt näven i byxfickan och bestämde sig för att klara alla fysvärden – och gjorde det! Sedan har han fått vara med oss. Jag tycker att det är tråkigt att vi har två spelare i Kevin Elgestål och John Dahlström som inte klarar kraven. Samtidigt är de unga, så det finns möjligheter att de kan träna ikapp sig.”

Tuffa ord – för spelare som är sedda som blivande NHL-spelare på andra sidan Atlanten.

”Hockeymässigt kan de spela, det ska vi göra klart. Jag är tydlig på den punkten. Vi tror på de här spelarna. Vi har dem i kåken, de kan spela hockey, både Dahlström och Elgestål. Sedan den andra delen, att ha karaktär och vara vältränade – det är nästa steg.”

Rönnberg fortsätter:

”Jag vill inte göra dem en björntjänst och få dem att tro att de ska vara de två första moderna spelarna som klarar av att bli bra hockeyspelare utan att vara vältränade. För i dagsläget ser hockeyn ut så, att alla bra spelare är bra tränade. Det finns inga undantag på det. Det är 80-talet eller 90-talet nånstans när en spelare kunde leva på att de hade snabba händer eller ett bra spelsinne, men i dagens hockey måste alla spelare vara vältränade. Jag tror som sagt att vi gör dem en björntjänst om de plötsligt är 23 år och har för dålig kondition för att spela ishockey. De är unga en gång och jobbar för det nu. Det hade varit kul att få testa dem en gång.

John Dahlström spelade på försäsongen med A-laget – och gjorde det bra.

”De kan spela ishockey, som sagt. Det är inte där det sitter. Däremot har vi Christoffer Ehn som har alla saker, som gör alla saker rätt. Han har tagit kampen och lagt ner sina timmar. Han förtjänar att få de chanser som han får.”

8 kommentarer om “Rönnbergs attack på otränade juniorer

 1. Jag har tittat en hel del på J20, är det inte mycket med den mentala inställningen med. Tänkte är det rätt tränare , en som kan ta fram det bästa mentala .

 2. Rönnbergs ”attack”, söker du klick Rylander?
  Bra skrivet och väl talat av Rönnberg, krevs att Frölunda är konsekventa i det dom gör.

 3. Personligen håller inte jag med om att det är bara att fysiska gränser som begränsar spelare. Med det sagt ska jag inte säga någon om de Rönnberg använder sig av då jag inte vet hur de ser ut.

  Det är vad man presterar på isen och inte vad man tar i bänkpress. Det är inte tyngdlyftning vi snackar om.
  Rönnberg snackade en massa i förra årets semi mot Växjö hur väldränerad Frölunda var och hit och dit så kanske att han skulle fundera på spelet i stället för att prata om hur mycket och hårt dem tränar.

  Sedan håller jag med om att vissa behöver träna hårdare och andra mindre…men vissa som tex Erik Karlsson tränade inte som en dåre i unga år, utan utveckla andra saker.

  Rönnberg kommer bli galen om de inte orkar med ett slutspel i år 😉

  1. Sant, Erik Karlsson föddes till en skridskoskicklig, rörlig, hårdskjutande Norris Trophy-vinnande back!
   Hans föräldrar borde helt klart ha avlat fler sådana!

 4. Attack va la att ta i 🙂 det är bra att han ställer krav i en tid där stillasittande och curlande är vardag. Det är ju för att förbereda dom på vad som komma skall, se till att dom får bästa möjliga förutsättningar att vinna matcher både i Frölunda och vidare i landslag och NHL. Keep up the Good work säger jag!

Kommenteringen är stängd.